Kiekko Urheilu

Ässät turhautui väkevän HPK:n käsissä – Keskiviikkona kotona nöyryytetty Kerho ryhdistäytyi perjantaina Porissa

Kolmosketjun laidassa hyökännyt Niclas Lucenius iski HPK:n toisen maalin Porissa. Kuva: Veera Korhonen
Kolmosketjun laidassa hyökännyt Niclas Lucenius iski HPK:n toisen maalin Porissa. Kuva: Veera Korhonen

Valtteri Puustinen (2+0) oli yksi pääosan esittäjistä Kerhon kurinpalautuksessa Ässiä vastaan perjantaina. HPK haki väkevän toisen erän turvin vierasvoiton lukemin 4−2 (0–0, 3–0, 1–2). Hämeenlinnalaiset onnistuivat kiekollisen pelinsä lisäksi vastustajansa hermostuttamisessa.

– Hyökkäyspelin paranemisen myötä pystyimme pelaamaan kiekolla enemmän ja puolustaa sitten siitä. Huomattava parannus. Pääsimme nopeasti pelin alle ja sivupaineisiin. Ei niin sanotusti ollut hätää, kiteytti valmentaja Juuso Nieminen.

Vauhdikas avauserä tuotti jonkinlaisia tilanteita molempiin päihin. Kerho oli kahden alivoimansa aikana paikoin hankaluuksissa, mutta torjuntavuorossa ollut Rasmus Reijola poimi tarvittavat vedot ja piti pelin nollissa. Samassa onnistui Ässien Daniil Tarasov, jonka maalille syntyi painetta eniten Saku Salmelan rangaistuksen aikana. Ässät-puolustaja joutui istunnolle rikottuaan hyvin päädyssä kiekkoa suojannutta Cody Kunykiä.

Toinen erä oli yksi Kerhon parhaista esityksistä tällä kaudella. Tärkeän avausosuman iski Philippe Cornet, joka kaapi kauden kahdeksantensa lähietäisyydeltä sisään. Samaa nälkää ja viimeistelynhalua näkyi tämän jälkeen toistuvasti saman erän aikana. Kerho pääsi tyydyttävästi vyöryttelemään kiekkoa hyökkäyspäädyssä, minkä lisäksi kaksinkamppailuissa riitti voimaa. Erä eteni, Ässät yritti, mutta HPK vain lisäsi puristustaan vastustajan pelistä.

Eräs sitkeistä päätypeleistä riitti lopulta Kerhon toiseen maaliin, jonka pääsi täräyttämään vapaasti maalin lähietäisyydeltä Niclas Lucenius. Ässät näytti jo onnistuvan purussaan, mutta maalin alustaneet Tommi Tikka ja Janne Tavi olivat toista mieltä.

Ässät turhautui ja otti myös jäähyjä. Ottelun hahmoihin monipuolisen romuluisella tekemisellään kuulunut Tikka hankki vielä Tyson Spinkille rangaistuksen, josta HPK rokotti kolmannen kerran. Näyttävä syöttökuvio kulkeutui Puustisen lapaan ja siitä ranteella maaliin. Halli oli hiljennetty ja Ässien kannattajista osa poistui jo minuuttia ennen erän päätöstä lohduttavalle oluelle, vichylle tai kotiin.

HPK nosti jalalta kaasua kolmannessa erässä ja vetäytyi ottelun loppua kohti. Tämä avasi lopulta Ässille paikat kahteen kavennusmaaliin, mutta kiri tyrehtyi väärään vaihtoon.

– Kyllä me keskiviikkonakin yritimme, mutta tsemppaamisen lisäksi pitää saada peli, tunne ja työt kolmen yhdistelmänä hyväksi suoritukseksi. Pelaajat ottivat tosi hyvin vastuuta. Reijolalle myös kehut, päätti valmentaja Nieminen. HäSa

 

Kommentti: Perjantain väkevät jäällä

Siinä missä keskiviikon ottelu HIFK:ta vastaan oli veltto epäonnistuminen HPK:lta, oli perjantaiksi joukkueessa löydetty oikea vaihde pelaamiseen Ässiä vastaan. Pelin ratkaissut toinen erä oli HPK:lta eräs kauden väkevimpiä esityksiä.

Koko kentän puolustuspelaaminen toimi ajoittain todella mallikkaasti. HPK puristi kiekon toistuvasti Ässiltä pois ja sai porilaiset hankaluuksiin.

Tästä tulemme yhteen merkittävään pelitavan peruskiveen. Kun Kerhon tasapainoiset viisikot ja pelaajien kolmiot seuraavat kiekkoa sen karatessa vastustajallekin, on joukkue heti hyvässä puolustusvalmiudessa – eli valmiina riistämään kiekon takaisin ja jatkamaan uudella hyökkäyksellä.

Vähän vyöryttelyä, väkeviä riistoja, mutta erityisesti hyvää puolustusvalmiutta. Kerhon pelaajat näyttivät hauistaan, mutta kaksinkamppailujen voittaminen ei ole vain tahtoa ja voimaa, vaan edullisia ja tasapainoisia lähtökohtia iskeä kiinni.

Ottelun lopussa ote vähän lipesi. Kokonaiskuvaksi jäi kuitenkin se, että onnistuessaan HPK:n pelitapa todella puristaa ilmat pois vastustajaviisikoiden ”kulkusista”.

Antti Wennström

Päivän lehti

26.2.2020