Urheilu

Aulanko MTB kasteli ja jäädytti kärkikuskit – Vastaranta ja Alusniemi kohmeisista polkijoista nopeimmat

Tutut nimet piikkipaikoilla ennätyksellisen osanoton keränneessä Aulanko MTB:ssä.
Naisten 55 kilometrin voittaja Sini Alusniemi näytti Aulangon kylpylän maaliin saavuttuaan, millainen kurakeli maastossa vallitsi. Kuva: Esko Tuovinen
Naisten 55 kilometrin voittaja Sini Alusniemi näytti Aulangon kylpylän maaliin saavuttuaan, millainen kurakeli maastossa vallitsi. Kuva: Esko Tuovinen

Lauantain märkä ja kylmä keli sai maastopyöräilijät haastamaan itseään ja kurvaamaan heti maaliintulon jälkeen lämpimään suihkuun, mutta vuodesta 2014 järjestetty Aulanko MTB keräsi silti ennätyksellisen määrän osallistujia. Mutaisia ja hämäläisittäin raakoja maastopolkuja lähti rullaamaan 393 pyöräilijää lasten lyhyet lenkit mukaan luettuna.

Moni maastopyörä-ässä, kuten hämeenlinnalaisen Continental-Focus-tiimin huippuvärväys Sasu Halme jätti kisan väliin, mutta Aulangolla nopeimpia olivat tutut tekijät.

Kaksi kertaa Aulanko MTB:n voittanut entinen EM-mitalisti Jukka Vastaranta oli jälleen 55 kilometrin maratonin nopein. Voittoaika putosi kurapoluilla lukemiin 2.25.39 tuntia. IBD Cyclingin järvenpääläinen Mikael Turunen hävisi tamperelaiselle reilun minuutin.

– Lähdin paukusta karkuun. Sitten tuli rakeita ja hypotermia, huikkasi Vastaranta ennen katoamistaan kylpylän uumeniin.

Kolmanneksi ajoi järjestävän seuran Tawast CC:n Olli Miettinen. Mikkeliläistynyt vuoden 2015 voittaja kohmettui mutta viihtyi tutussa maastossa melko yksinään.

– Lämpötila putosi varmaan +4:ään vartti lähdön jälkeen, ja sen jälkeen touhu on kylmää, kun kastuu. Kärki karkasi toisesta noususta, ja ajoin itsekseni loppuun, mutta vauhtia oli tarpeeksi kolmossijalle, triathlonkokeilultaan taas maastopyöräilijäksi palannut Miettinen kertoi.

Naisten puolella Jyväskylän Pyöräilyseuran hiihtotaustainen Sini Alusniemi oli jälleen maratonmatkalla omaa luokkaansa. Miesten joukossa hänen aikansa 2.43.00 oli 13:nneksi paras.

– Jalat olivat älyttömän kankeat, kun olin aivan jäässä heti alusta alkaen. Lähdössä paistoi aurinko, niin tuntui, ettei tarvitse edes liiviä, mutta olisi pitänyt laittaa enemmän päälle, EM-kisoihin tähtäävä Suomen kovin naismaratonpyöräilijä sanoi.

Kommelluksiltakaan ei vältytty. Viime vuoden 55 kilometrin ykkönen Henri Ojala joutui keskeyttämään ensimmäisellä kierroksella ja kärkikuskeiksi pidemmällä matkalla kaavailtu Dani Härginen joutui vaihtamaan lyhyemmälle matkalle missattuaan startin.

– Aina ennen tämä on alkanut tasan kello 12. Olin lämmittelylenkillä, kun huomasin muiden lähtevän, harmitteli Härginen, joka ei halunnut kommentoida suoritustaan.

Se suoritus oli tosin raivoisa. Härginen otti ylivoimaisen voiton 27 kilometrillä jätettyään Continental-Focusin valkeakoskelaislupaus Jere Haran kolmen minuutin päähän ajalla 1.18.46. HäSa

Päivän lehti

10.7.2020