Urheilu

Aulanko Tower Trailin voittajalla Juuso Simpasella kova tavoite: "Tavoitteena on joskus olla ammattilainen"

Juuso Simpanen tyylitteli selvään voittoon Aulanko Tower Trailissa ja tavoittelee jatkossa menestystä myös kansainvälisissä kilpailuissa.
Juuso Simpanen tuli maaliin noin puolentoista minuutin erolla seuraaviin ja sai tuuletella rauhassa voittajana. Kuva: Tomi Vesaharju
Juuso Simpanen tuli maaliin noin puolentoista minuutin erolla seuraaviin ja sai tuuletella rauhassa voittajana. Kuva: Tomi Vesaharju

Toista kertaa järjestetty polkujuoksukilpailu Aulanko Tower Trail oli ennakko-odotusten mukaisesti Juuso Simpasen heiniä. Team Nouxin urheilija kipitti Aulangon metsissä 22 kilometrin matkan aikaan 1.34.49 ja oli maalissa sen näköinen kuin ei olisi juossut muutamaa kilometriä enempää.

– Ei ollut liian kuuma ja sää oli pilvinen, joten juokseminen oli mukavaa. Reitillä oli aika paljon mäkiä tuolle matkalle, joten oikeastaan koko ajan oli pientä ala- tai ylämäkeä. Loppu oli tosi nopea, pari kilsaa alamäkeä lähes koko ajan. Pidän siitä, että maaliin pääsee rallattelemaan, Simpanen hymyili.

Voittajan mielestä Aulangon polkujuoksukilpailun pidemmän matkan reitti oli sopivan vaihteleva.

– Jos vertaa muihin Suomen kiertueen kisoihin, on tämä ehkä nopeampi. Reitillä on paljon nopeita polkuja ja välillä leveitä hiekkateitäkin. Varsinkin reitin uusi polkupätkä oli tosi mukavaa lievää ylämäkeä. Se oli haastava paikka, voittaja kertasi.

Polkujuoksu on kasvattanut viime aikoina rutkasti suosiotaan. Aulangon kilpailuunkin oli ilmoittautunut noin 470 kilpailijaa 13 ja 22 kilometrin matkoille. Simpasen mielestä lajin suosion kasvu todistaa sen, että suomalaiset ovat perinteistä metsäkansaa.

– Ihmiset haluavat takaisin luontoon. Siellä juokseminen rauhoittaa. Tällainen metsässä liikkuminen sopii juuri suomalaisten luonteelle.

Maastojuoksu on juoksu-urheilun ystäville tuttua jo vuosikymmenien ajalta. Polkujuoksu onkin ihan eri laji.

– Maastojuoksussa matkat ovat lyhyempiä ja reitit ovat yleensä paljon juostavampi. Polkujuoksussa edetään juurakoissa ja kivikkoisilla poluilla. Se on isoin ero.

Aulangon kilpailu oli polkujuoksuun vielä lyhyt matka. Lajin harrastajilla pitääkin olla hyvä aerobinen kunto ja harjoittelumäärät ovat isoja, jotta vauhtia jaksaa pitää yllä loppuun asti. Vaihteleva juoksualusta tarkoittaa lisäksi sitä, että pääkopan pitää pysyä kunnossa startista maaliin.

– Koko ajan pitää olla hereillä, eikä keskittymisen parane herpaantua missään vaiheessa. Minullakin tuli tänään itse asiassa kaksi kaatumista. Jalkaa pitää muistaa aina nostaa reilusti ja lopussa, kun alkaa painaa, tulee kaatumisia helposti.

Simpanen aikoo kilpailla loppukauden aikana Suomen polkujuoksukiertueen jäljellä olevat osakilpailut. Lisäksi ohjelmassa on mukana Nuuksiossa juostava kiertueen ulkopuolinen 70 kilometrin mittainen kilpailu. Tavoitteet ovat miehellä lajissa muutenkin korkealla.

– Tavoitteena on joskus olla ammattilainen. Suomessa on ammattilaisena vain yksi ultrajuoksija Noora Honkala. Uskon, että tulevaisuudessa Suomesta tulee useampia. Haluan myös menestyä isoissa kansainvälisissä kilpailuissa ja olla MM-kisoissa joskus mitaleilla.

Tämän vuoden MM-kilpailut käytiin jo kuukausi sitten.

– Maailman kärkeen on vielä pitkä matka. Olin kilpailuissa 37:s. Olen kuitenkin ihan tyytyväinen, sillä juoksin oman tasoni mukaisesti ja jopa vähän ylitin sen. Siitä on hyvä jatkaa seuraaviin kilpailuihin. HÄSA

Päivän lehti

21.1.2020