Kiekko Urheilu

Avausvoitto jäi haaveeksi – HPK:n kauden toinen tappio Jyväskylässä kauden toisessa ottelussa

Petteri Nikkilän harhasyöttö tarjosi voittomaalin JYPin Julius Nättiselle.
HPK:n maalivahdin Joona Voutilaisen maalilla riitti säpinää JYPin kaukalossa. Kuva: Marko Kauko
HPK:n maalivahdin Joona Voutilaisen maalilla riitti säpinää JYPin kaukalossa. Kuva: Marko Kauko

Torstaina kotihallissaan mestaruusviirin nostamisseremonioiden jälkeen kitkerän tappion Kärpille kokenut HPK lähti Jyväskylään hakemaan kauden avausvoittoaan kauden toisessa ottelussaan.

Voitto jäi kuitenkin haaveeksi, sillä tuorein jaloin otteluun lähtenyt kotijoukkue korjasi kolme sarjapistettä talteen.

 

Vaikka tappio tuli, perjantai-ilta Jyväskylässä ei ainakaan unohdu HPK:n 22-vuotiaalta kasvatilta Paavo Tyniltä kovinkaan nopeasti. Ensimmäistä vaihtoaan Liigassa pelannut Tyni pääsi avaamaan maalitilinsä nimittäin vieläpä heti ensimmäisellä laukauksellaan avausvaihdossaan ajassa 1.09.

HPK:n Tommi Tikka voitti aloituksen ja Tyni kiskaisi siniviivan tuntumasta sydämensä kyllyydestä kiekon ohi JYP-vahti Eetu Laurikaisen.

– En tietenkään ajatellut, että ensimmäinen maali tulisi noin nopeasti. Ainakin jännitys purkautui nopeasti. Ehkä myöhemmin viikonloppuna ymmärtää, että maalikin on nyt tehtynä Liigassa, Tyni kommentoi.

Viime kaudella HPK-juniorivuosiensa jälkeen Mestiksen KeuPa HT:ssä pelannut Tyni nousi täksi kaudeksi Kerhon edustusjoukkueeseen.

Tappio niskassa Tynillä ei kuitenkaan ollut ilo ylimmillään.

– Hyvä onnistuminen tuli heti alkuun. Muuten ensimmäinen erä oli haastava. Saimme parannettua siitä, mutta ei riittänyt puristus, Tyni sanoi.

– Vaikea sanoa mistä se johtui, työmäärästä jäi tällä kertaa aika pitkälti kiinni. Tiesimme, että JYP tulee kovaa, mutta emme olleet valmiina siihen.

 

Tynin maali ei päässyt lämmittämään HPK-leirissä kauan.

Jo vajaa neljä minuuttia myöhemmin JYPin Pelicansista naaraama Miska Siikonen siirsi JYPin tasoihin. Torstaina Kärppiä vastaan huhkinut vierasjoukkue oli muutenkin avauserässä vastaanottavana osapuolena.

JYP siirtyi ottelussa johtoon aivan toisen erän alussa, kun David Tomasekin syöttö tavoitti hyökkäyksen kärkeen nousseen Mikko Kaltevan, joka siirsi kiekon Voutilaisen nokan edestä maaliin.

HPK tuli tasoihin samassa erässä. Ylivoimaan oikealta ampuvaksi puolustajaksi hankittu Elmeri Eronen pyssytti maalin Valtteri Puustisen ja Cody Kunykin saadessa syöttöpisteet.

 

Kolmannessa erässä pidempiä puita uuniin latonut JYP sai kuin varkain huippupaikan, kun Petteri Nikkilä sai yllättäen jonkinlaisen oikosulun. Nikkilä syötti kiekon erheellisesti suoraan Julius Nättisen lapaan, joka siirsi kiekon ohi hölmistyneen Kerho-vahti Joona Voutilaisen.

HPK haki vielä tasoitusta ilman maalivahtia kuuden kenttäpelaajan voimin, mutta valmista ei tullut. Näin uuden päävalmentajansa Pekka Tirkkosen johdolla JYP pääsi avaamaan kautensa voitolla.

– Vaikka saimme nopean ensimmäisen maalin, oli vaikeuksia saada tunnetta peliin mukaan. Pelissämme oli viivettä ja JYP oli ensimmäiset 20 minuuttia erittäin hyvä, HPK:n päävalmentaja Antti Pennanen sanoi.

– JYP tuli vahvasti viimeisen mainoskatkon jälkeen ja painoi päälle. Siinä oli jo mielessä, että otetaanko aikalisä – mutta katkoa ei tullut vaan se vaihe päättyi maaliin. Siinä oli JYPillä vahva vaihe.

Pennanen ei kuitenkaan työntänyt päätään syvälle pensaaseen.

–Nyt menemme eteenpäin ja katsomme peiliin, Pennanen totesi.

HPK kohtaa seuraavassa ottelussaan kotikentällään SaiPan ensi viikon keskiviikkona. HäSa

Tahmeaa

Jos HPK:n alkukautta – CHL mukaan lukien – tarkastelee, vaikeaa on ollut.

Silmiinpistävää on ollut se, että viime kaudella HPK onnistui järjestäen voittamaan tiukat maalin pelit edukseen, mutta aivan alkukaudella pelit ovat kääntyneet vastustajille.

Suuria johtopäätöksiä ei toki vielä voi vetää suuntaan tai toiseen.

Harvinaista kuitenkin Pennasen joukkueessa on ollut se, että vedotaan työmäärän tai tunteen puutteeseen.

HPK:sta lähti viime kauden päätteeksi useita ”sielupelaajia” Robert Leino, Otto Paajanen, Emil Larmi ja Teemu Turunen, jotka pitivät siimoja kireällä peli-illasta toiseen. Toistaiseksi Kerhon tämän kauden joukkueen kärkipelaajien tekemistä on leimannut tasapaksuus.

Johtaviksi pelaajiksi kutsutaan niitä, jotka vähän tahmeampanakin iltana kantavat joukkuetta. Ketkä ne pelaajat ovat tällä kaudella? Monella on siihen kykyä, mutta nyt pitää vain astua esiin.

Tietysti viime kauteen vertaaminen ei ole ihan reilua, koska sellainen taso harvoin toteutuu. Mutta siellä se rima nyt kuitenkin hyvään viime kaudella tottuneissa hämeenlinnalaissilmissä on.

Vähintä mitä ainakin voi odottaa on se, että työmäärästä, huonosta valmistautumisesta ja tunteen kaltaisista asioista ei ainakaan jäisi piippuun.

Päivän lehti

18.1.2020