fbpx
Urheilu Imola

Bottas ja Russell ajoivat pelottavan kolarin – "En tiedä, mitä George yritti, koska ohittaminen oli näissä oloissa siinä mahdotonta"

F1-päivän parhaan palkinto kuuluisi halo-turvarakenteelle. Verstappenin ja Hamiltonin huikeat ajosuoritukset hukkuivat Imolan sadekilpailun törmäilyyn.
Valtteri Bottas ei loukkaantunut Imolan F1-kisan rytäkässä. Kuva: Handout
Valtteri Bottas ei loukkaantunut Imolan F1-kisan rytäkässä. Kuva: Handout

Formula 1:n MM-sarjan toinen kilpailu oli tapahtumarikas Imolan moottoriradalla. Max Verstappen ohitti päättäväisesti mestari Lewis Hamiltonin ja ajoi Red Bullin ylivoimaiseen voittoon. Hamilton lipsautti Mercedeksen kertaalleen radalta, mutta nousi mestarillisesti yhdeksänneltä sijalta kakkoseksi kilpailun viime kierroksilla.

Sateessa alkaneessa Emilia-Romagnan gp:ssä nähttiin myös Valtteri Bottaksen ja Williamsin brittikuljettajan George Russellin raju kolari. Se muistutti lajin vaaroista ja toi esiin riskit, joita avattavien takasiipien keinotekoisesti tarjoama lisävauhti voi aiheuttaa.

Russellin auto sinkoutui huimassa vauhdissa Bottaksen Mercedeksen halo-turvakaareen, kun brittikuljettaja menetti auton hallinnan renkaiden lipsahdettua radalta nurmelle.

Sateen liukastaman radan, hankaliksi moitittujen renkaiden äkillisesti lipeävän pidon ja viileän sään yhdistelmä aiheutti kilpailussa lukuisia muita ulosajoja ja pyörähdyksiä. Niitä nähtiin lämmittelykierroksella, turva-autotilanteissa ja kisakierroksilla.

Tilaa oli kahdelle

Eniten puhetta riitti Bottaksen ja Russellin kolarista, josta kaksikolla oli eri käsitykset.

Russellin ohitusyritys näytti yllättävän Mercedeksen suomalaiskuljettajan, jonka ajolinja oli normaalitapaan suuntautumassa kohti radan oikeaa reunaa ennen kuin hän huomasi Russellin nousevan rinnalleen.

–  Näin hänet suoralla hetkeä aiemmin. Sitten havaitsin hänen siirtyneen oikealle, Bottas kertasi tapahtumia.

–  Myöhemmin katsoin hidastuksesta, että jätin tilaa niin, että sitä riitti kahdelle, mutta kaikesta päätelle auto lähti hänen käsistään ja osui minuun. Peli oli siinä vaiheessa pelattu.

Halo-turvarakenne pelasti Bottaksen pahemmalta.

–  En tiedä, mitä George yritti, koska ohittaminen oli näissä oloissa siinä mahdotonta. Se oli häneltä selvä virhe, joten ei se kivalta tunnu, mutta eipä se enää muuksi muutu, Bottas jatkoi.

Bottas ei loukkaantunut tilanteessa.

–  Olihan se melkoinen törmäys, mutta olen ihan kunnossa.

Vauhti oli hirmuinen

Russell moitti C More Maxin haastattelussa Bottasta siitä, että tämä olisi tehnyt autollaan estävän liikkeen oikealle kohti Russellin ajolinjaa.

–  Liike oli pieni, mutta sellaisella on valtava merkitys, kun autot kulkevat 220 mailia tunnissa (360 km/t), Russell sanoi tv-kanavalla.

Russellin mielestä suomalaiskuljettaja rikkoi tilanteessa herrasmiessopimusta, joka koskee radan kohtia, joissa takana ajava saa yrittää ohitusta avatun takasiiven avulla.

Tuomaristo ei antanut tilanteesta rangaistuksia.

Keskeytys pudotti Bottaksen MM-pisteissä viidenneksi. Kimi Räikkönen ajoi Imolassa yhdeksänneksi, mutta menetti MM-pisteet aikarangaistuksen takia. Räikkönen tippui sijalle 13.

Hamilton pysyi pisteen turvin sarjan kärjessä, kun hän kruunasi kirinsä kilpailun nopeimmalla kierroksella. Verstappen on toisena ennen Imolassa kolmanneksi sijoittunutta McLarenin Lando Norrista. STT

Menot