Urheilu

Chiappini jättää Lentiskerhon perhesyiden vuoksi haikein mielin – Matteo Pentassuglia uusi päävalmentaja

Luca Chiappini katsoo työhuoneensa ikkunasta ulos haikea ilme kasvoillaan.

Perhesyiden vuoksi Chiappini joutuu jättämään tehtävänsä Hämeenlinnan Lentopallokerhon päävalmentajana. Periaatteiden miehen työhuoneen seinällä lukee englanniksi lause ”hyökkäys on paras puolustus.”

Chiappini sanoo, että työskenteleminen Hämeenlinnassa ei ollut vain osa työuraa, se oli osa elämää.

Syitä lähdölleen hän ei halua tarkemmin eritellä julkisuuteen, muuten kuin että syyt ovat painavat.

– Perhesyyt pakottavat minut palaamaan kotiin Italiaan. Sen enempää en tässä vaiheessa halua sanoa, ne ovat henkilökohtaisia asioita, Chiappini sanoo.

Lähdön hetki lähestyy, eikä se tule olemaan helppoa.

– Tuntuu kuin olisin eksyksissä. Tunsin olevani täällä kotona ja oloni mukavaksi päivittäisessä elämässäni, Chiappini lausuu.

– Loimme metodin, joka toimi. Tulen kaipaamaan Hämeenlinnaa paljon enkä unohda koskaan miten minua täällä kohdeltiin. En ole vielä sulattanut sitä, että joudun lähtemään koska jotain on muuttunut elämässäni.

 

Chiappinin aikana pelaajat kokivat mahdollisuuden edetä urallaan. Enemmän kuin mitalit tai mestaruudet, Chiappinille paras tunne syntyi nähdessä, että pelaajat kehittyivät.

– Kun pelaajat lähtivät, he olivat ylittäneet rajojaan. Mutta yksi ihminen ei tee mitään. Tarvitaan ympärille tiimi ja minulla oli täällä hyvä tiimi. Manageri Ville Kalliomäellä on visio ja siitä syntyi projekti, jota olemme vieneet eteenpäin. Se perustui rehellisyyteen ja kilpailuun, Chiappini avaa.

– Nuo arvot auttavat kehittymään. Kehittyminen ei ole aina mukavaa. Jos taistelee kovaa, tarvitaan suuria tunteita. Jos vain keskitytään hyvään fiilikseen, ei tässä maailmassa voita mitään. Mutta jos taistellaan, on mahdollisuus saavuttaa se, minkä vuoksi taistellaan.

Chiappini alleviivaa, että myös urheilussa täytyy olla rehellinen ja tasapainoinen, vaikka haetaankin äärirajoja. Hän silti muistuttaa, että kovat tulokset vaativat kovaa työtä kovassa kilpailuissa.

– Asia, jonka olen oppinut on, että pelaajia on suojeltava itseltään. He luulevat usein tietävänsä – vaikka eivät oikeasti tiedä – mikä on parasta heille itselleen. Mutta kehitystä tulee kun liikutaan ulos omalta mukavuusalueelta. Jos pelaaja haluaa tuntea turvallisuutta, kehitystä ei tapahdu.

Hämeenlinnassa hän koki, että suorapuheisesta Ville Kalliomäestä alkaen ajatukset kohtasivat. Menestys seurasi.

– Poliittinen korrektius on eräänlainen valehtelun muoto. Joskus totuus on brutaali. Poliittinen korrektius, jossa hymyillään ja sanotaan kyllä, vaikka tarkoitetaan ei, en ymmärrä sitä. Siksi arvostan Villeä, ymmärrämme toisiamme hyvin.

 

Chiappinia kehutaan toistuvasti kyvystään ratkaista ongelmia. Hänen mietelauseensa onkin se, että ongelmat voi aina ratkaista. Jos ei voi, on itse osa ongelmaa.

– On aina helpompi valittaa, siksi koen, että tehtäväni valmentajana on tuoda ratkaisuja. Yksityiskohdat luovat kokonaisuuden. Jos et keskity lentopallossa yksityiskohtiin, vastustaja voi voittaa pisteen. Pienet asiat ratkaisevat, siksi detaljeihin on keskityttävä., Chiappini sanoo.

Valmentajan roolissa hän kokee, että häntä on usein arvosteltu, mutta se kuuluu pelin henkeen.

– Se on valmentajan osa. Olen tehnyt virheitä, mutta niin kaikki tekevät. Mutta uskon siihen mitä teen ja että asiat joita teen ovat parhaaksi, siksi nukun yöni hyvin.

 

Uudeksi päävalmentajaksi nimitetylle Matteo Pentassuglialle jää suuret saappaat täytettäväksi. Chiappini uskoo, että italialaiskollega onnistuu.

– Vaikka hän on nuori, hänellä on syvää ymmärrystä lentopallosta. Kehotin Villeä harkitsemaan häntä, koska hän on ollut osa prosessia ja ymmärtää metodin. Hän ei aloita nollista. Hänellä on hyvä tuntemus asioista Sami Steniuksen kanssa. Hän tulee onnistumaan hyvin, Chiappini uskoo.

– Olen käytettävissä jos hän tarvitsee apua, mutta en usko että hän tarvitsee ulkopuolista neuvonantajaa.

 

Vaikka Chiappini on surullinen lähtiessään, hän on myös onnellinen ajasta, jonka hän sai Hämeenlinnassa viettää.

– Rakastuin Suomeen samalla tavalla kuin rakastuu naiseen. Koin täällä perheeni kanssa monia unohtumattomia hetkiä, joita Italiassa ei aina ymmärretä. Tämä oli hieno vaihe elämässäni ja ammatillisesti ehkä paras vaihe urallani. HäSa

 

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic