Kiekko Urheilu

CHL:ssä loukkaantunut Cornet mukana HPK:n liiga-avauksessa – Kapteeni Friman odottaa tunteikasta iltaa

Finaalivastustaja Kärpät pääsee seuraamaan HPK:n mestaruuslakanan nostoa aitiopaikalta.
HPK:n kanadalaishyökkääjä Philippe Cornet on pelikuntoinen, kun Liiga alkaa Hämeenlinnassa viime kauden finalistien kohtaamisella. Kuva: Riku Hasari
HPK:n kanadalaishyökkääjä Philippe Cornet on pelikuntoinen, kun Liiga alkaa Hämeenlinnassa viime kauden finalistien kohtaamisella. Kuva: Riku Hasari

HPK koki CHL-otteluissa menetyksiä, kun Joona Monto ja Philippe Cornet saivat iskuja ja jättivät pelinsä kesken. Zugia vastaan loukkaantunut Cornet kävi alkuviikosta lääkärin tutkimuksissa, mutta HPK saa huokaista helpotuksesta kakkosketjun laitahyökkääjänsä tapauksessa.

Monto on HPK:n päävalmentaja Antti Pennasen mukaan ainoa varma poissaolo torstain Liiga-avauksessa Kärppiä vastaan. Cornet’n kohtalo selvisi keskiviikkona HPK:n ja pelaajan eduksi.

– Näyttää siltä, että kaikki muut kuin Monto ovat käytettävissä. Jos kokoonpano muuttuu (Zug-ottelusta), niin joku yksittäinen pelaaja. Iskuvammasta oli hänellä kyse, mutta hän pelaa, Pennanen raotti.

Ennen CHL-kotipelejä Pennanen maalaili lehdistön edessä kahden maalivahdin taktiikkaa, mutta nyt tilanne näyttää ottavan odotetun suunnan. JYPistä ykkösvahdiksi hankittu Joona Voutilainen on ainakin liiga-avaukseen selvä luottotorjuja.

– Ihmettelen, jos Voutilainen ei aloita. Hän pelasi nuo kaksi CHL-peliä hyvin.

 

KHL:ssä on ollut jo perinne, että edelliskauden finaalijoukkueet aloittavat uuden kauden ennen muita joukkueita. Nyt näin on myös Suomen Liigassa, jonka avaa torstaina HPK:n ja Oulun Kärppien kohtaaminen.

Ottelua isännöivä HPK nostaa toisen mestaruuslakanansa kattoon ennen ottelua kello 18.20 alkavassa seremoniassa.

– Tässä asemassa on ainakin hienoa aloittaa näin. Vaikea sanoa, miten Kärpät sen ottavat, mutta puhuimme siitä (Kärppien päävalmentaja Mikko) Mannerin kanssa. Hänestä on hienoa vielä kohdata se tappion hetki, niin se antaa heille varmasti voimaa koko kaudelle, Antti Pennanen kertoi joukkueen liigakauden avausmediatilaisuudessa.

HPK:n kapteeni Niklas Friman odottaa paluuta kevääseen, vaikka tietääkin uuden kauden olevan uusi tarina.

Friman oli juuri se pelaaja, jonka kasvoihin osunut joukkuetoveri Niclas Luceniuksen maila toi HPK:lle tuomarivirheen seurauksena mestaruuden ratkaisseen ylivoiman.

– Koko torstai on varmasti poikkeuksellinen etenkin kaikille, jotka olivat keväällä joukkueessa. Varmaan ennen peliä joutuu jumppaamaan omien tunteiden kanssa. Ei varmasti ole peli muiden lomassa, puolustaja ennakoi.

 

HPK aloittaa liigakautensa Kärppien tavoin pelattuaan jo kaksi viikkoa tosipelejä Mestarien liigassa. Oululaiset ovat kovassa lohkossaan kiinni jatkopaikassa, mutta HPK:n putoaminen sinetöityi jo kotitappioihin Plzenille ja Zugille viime viikolla.

Pettymystä on Pennasen mukaan edelleen ilmassa, mutta yleistunnelma joukkueessa on positiivinen.

– Kyllä se edelleen v***ttaa, kun sitä miettii, mutta se on hyväksyttävä, että meillä ei vain riittänyt, ei pelaajilla eikä valmentajilla, jopa poikkeuksellisen rentona lehdistön edessä esiintynyt HPK-luotsi tunnusti.

Kapteeni Frimanin mielestä mennyttä on turha jossitella – mutta hän jossittelee silti.

– Jos olisimme löytäneet vähän enemmän keinoja otteluiden loppuihin, tulos voisi olla erilainen. Mutta nyt keskitytään torstaihin. Olemme kyllä innoissamme, että pääsemme aloittamaan Liigan nyt.

 

Totuttautumisen suomalaiseen pelirytmiin ei pitäisi olla ongelma. Vaikka joukkueet ovat muuttuneet, HPK:n ja Kärppien identiteetti ei. Jälleen uuteen valmennukseen, nyt Pekka Tirkkosen alaisuuteen siirtynyt JYP, jonka HPK kohtaa heti perjantaina vieraissa, on sen sijaan pieni mysteeri.

– Arkemme ei ole muuttunut (CHL:n jälkeen). Kärpät pelaa hyvin samalla tavalla kuin Zug. JYPistä ei ole vielä kauheasti tietoa. Mutta jos alkaa koodaamaan elämää vastustajien kautta, fokus voi karata olennaisesta. Pelit eivät sinänsä muutu, Pennanen toppuutteli.

Friman sen sijaan uskoo, että peli muuttuu pelaajienkin muuttuessa. CHL:stä on kuitenkin saavutettu hyvät pohjat. Friman kertoi olevansa hyvin eritahtisen, lyhyemmän harjoituskesän jälkeen paremmassa kunnossa kuin vuosi sitten

– On selvää, että pelikunnon saavuttaa pelaamalla. On tärkeää treenata kovaa jäällä, mutta 60 minuutin pelikunto tulee otteluista, turkulaislähtöinen kippari totesi.

 

Kärpät on Pennasesta tuttu ja taitava joukkue.

– Hyökkäys on hurjan vahva ja vain saanut lisää voimaa (mm. Jesse Puljujärvi). Puolustus ja maalivahti eli heidän viime kauden isot vahvuutensa ovat toki muuttuneet, Pennanen pohdiskeli.

Jari Litmasen sanoin peli on blanco, mutta kun viime vuonna ei meinannut millään päästä heidän maalinsa eteen, niin olisikohan se nyt helpompaa. (Atte) Ohtamaa ja (Jani) Hakanpää eivät hirveästi päästäneet sinne vääränvärisiä ihmisiä. HäSa

 

Hämeen Sanomien Kiekkokiuas muuttuu podcastiksi. Ensimmäinen jakso on kuunneltavissa torstaina kello 15.

Päivän lehti

28.1.2020