Urheilu Riihimäki

Cocks on käsipalloliigan ainoa suosikki

Riihimäkeläiset lähtevät tavoittelemaan jo seitsemättä perättäistä Suomen mestaruutta.
Suomen käsipallokentillä pitää tapahtua ihmeitä, jos Cocksin kapteeni Teemu Tamminen ei jälleen ensi keväänä pääse onnittelemaan joukkuetovereitaan kultamitali kaulassaan.

Käsipallon SM-liiga starttaa lauantaina pääosin tutuin eväin. Tuttua on ainakin se, että sarjassa pelaa kymmenen joukkuetta, mutta suosikkeja on vain yksi, Riihimäen Cocks. Joukkue on voittanut kymmenen mestaruutta, niistä kuusi viimeisintä yhteen putkeen.

Cocks on sarjassa niin pelaajamateriaalilla kuin organisaation ammattimaisuudella mitattuna täysin omassa kastissaan. Alkavalla kaudella edustusjoukkueen kokoonpanossa on 18 pelaajaa, joista kuudella on Suomen passi. Muista kansallisuuksista ovat ryhmässä edustettuna Venäjä, Serbia, Valko-Venäjä, Romania, Ukraina ja Liettua. Myös päävalmentaja, Gintaras Savukynas on liettualainen.

Cocksin tähtipelaaja oli viime kaudella kuitenkin suomalainen Nico Rönnberg. Karjaalaislähtöinen takamies edustaa myös alkavalla kaudella Cocksia, vaikka jo viime keväänä useat eurooppalaisseurat olisivat halunneet miehen nimen sopimuspaperiin.

Riihimäkeläislähtöisiä pelaajia joukkueessa on kolme, kapteeni Teemu Tamminen, laitahyökkääjä Roni Syrjälä ja maalivahti Kalle Alander.

Joukkueen managerin Jari Viidan mukaan seuraavia oman kaupungin junioreita on hetki odotettava.

– On todella surullista, että viimeisin oman juniorityön kasvatti edustusjoukkueessa on Roni (Syrjälä). Näillä näkymin seuraavia tulokkaita on odotettavissa 2002–2003-ikäluokasta, Viita harmittelee.

Riihimäkeläinen käsipallo oli ennen Viidan aikakautta elänyt vuosikymmenet samanlaisella puulaakipohjalla, jota yhä moni SM-liigajoukkue edustaa. Treenejä pidetään pari kertaa viikossa, jos muistetaan ja jos hallivuoroja liikenee.

– Kun saadaan Cocksin oma halli valmiiksi, alkaa uusi aikakausi, Viita vakuuttaa.

– Silloin jokainen voi treenata juuri niin paljon kuin haluaa. Tosin aivan tarkkaa aikataulua hallin valmistumisesta en voi vielä luvata, paljon on tingittävä, ostettava ja vaihdettava, ennen kuin halli on valmis. Teemme töitä todella pienellä budjetilla, enkä aio yöuniani menettää tämän projektin takia, Viita pohtii.

Cocks sai viime keväänä jo tuntea, että ainakin peliruuhkan keskellä kotimaiset vastustajat pystyvät hyvänä päivänään horjuttamaan mestarin asemaa yksittäisissä peleissä. Välierissä Kauniaisten IFK otti yhden jatkoaikavoiton ja loppuottelusarjassa Helsingin Dicken vei ensimmäisenä ottelun.

– Toivottavasti tulisi tasaisempi sarja ja toivottavasti muutkin joukkueet olisivat kehittyneet, Viita miettii.

Riihimäkeläisten lisäksi hopeajoukkue Dicken hakee menestystä myös kansainvälisiltä kentiltä. Helsinkiläinen Dicken osallistuu SM-liigan ohella EHF Challenge Cupiin. Pitkäjänteistä työtä suomalaisen käsipallon eteen tehnyt Cocks on menestyksellään mahdollistanut sen, että ensi kertaa lajin historiassa sinivalkoisia värejä on mahdollista nähdä Eurokentillä kahden joukkueen voimin.

– Se on tuonut ihan hyvää potkua treeneihin, Dickenin päävalmentaja Björn Monnberg kuvailee.

– Viime kevään play off -pelit ja finaalisarja kasvattivat pelaajia ja sitä kasvua haetaan edelleen, sekä henkisesti että fyysisesti, Monnberg toteaa.

Viime kausi oli puolestaan karjaalaiselle BK-46:lle pettymys. Pronssijoukkue sai tälle kaudelle muutamia vahvistuksia, muun muassa Cocksista vapautunut Robin Sjöman palaa nyt kasvattiseuraansa. Joukkueen valmentajana jatkaa kokenut Mikael Källman.

– Cocks on ylivoimainen suosikki, mutta nyt jo me tavoitellaan finaalipaikkaa ja lähdetään haastamaan, Källman summaa.

– Jengi oli jo toukokuun puolivälissä valmiina. Mutta vielä on pari vasenkätistä ehdokasta oikean pakin paikalle, Källman jatkaa.

Mitalikolmikon lisäksi ainakin Helsingin IFK on ollut aktiivinen siirtomarkkinoilla. HIFK on hankkinut riveihinsä neljä uutta ulkomaalaispelaajaa ja haastanee kärkijoukkueet, kun mitaleista vajaan viikon kuluttua aletaan otella. HäSa

Päivän lehti

20.1.2020