Urheilu Riihimäki

Cocksilla edustusjoukkue jo koossa – Huippuhyökkääjä Rönnberg viihtyy edelleen Riihimäellä vaikka ammattilaiskentät kutsuvat

Cocksin jatko Mestarien liigassa saattaa vaatia karsintaa pienten yleisömäärien takia.
Nico Rönnberg sai uralleen uutta nostetta liityttyään Cocksin riveihin kuusi vuotta sitten. Mestareiden liigassa Rönnberg teki 72 maalia ja nousi rytinällä Euroopan huippujen joukkoon. Kuva: Jari Kohonen
Nico Rönnberg sai uralleen uutta nostetta liityttyään Cocksin riveihin kuusi vuotta sitten. Mestareiden liigassa Rönnberg teki 72 maalia ja nousi rytinällä Euroopan huippujen joukkoon. Kuva: Jari Kohonen

Riihimäen Cocks pelasi päättyneellä käsipallokaudella neljää sarjaa. SM-liigan ohella joukkue saavutti mestaruudet myös Suomen cupissa ja Baltian liigassa. Näiden ohella Cocks pelasi ensimmäisenä suomalaisjoukkueena Euroopan kovinta sarjaa, Mestareiden liigaa.

– Kaikkiaan 70 peliä. Nyt ollaan vähän väsyneitä, Cocksin manageri Jari Viita kuvailee.

Joukkue huilaa kuutisen viikkoa. Osa pelaajista osallistuu maajoukkueen leireihin, mutta Cocksin edustusjoukkue kokoontuu seuraavan kerran vasta heinäkuun puolivälissä.

– Joukkue on kasassa. Meillä on 15 nimeä sopimuspapereissa ja lisäksi omat juniorit siihen päälle. Yhtä vasenkätistä, mielellään kaksimetristä pakkia vielä haetaan, Viita paljastaa.

 

Cocks on reilun kymmenen vuoden aikana kasvanut organisaationa Suomen ykköseksi. Samalla seura on määrätietoisella työllä rakentanut pohjaa koko lajin nousulle. Se on noteerattu eri puolilla Eurooppaa ja imu Riihimäelle on kova.

– Tarjokkaita tulee valtavasti, käytännössä joka päivä meille tarjotaan pelaajia. Sen vain kun tietäisi, minkä tasoisia, Viita naurahtaa.

Viidan ja Cocksin tapa kasvattaa joukkueen tasoa ulkomaalaispelaajilla on herättänyt kitkeriäkin kommentteja lajin toimijoiden parissa. Manageri kuitenkin muistuttaa, että tason nostaminen ei onnistu ilman ammattipelaajia.

– Laji on vuosia ollut samalla hiekkalaatikolla ja nyt me ollaan laajennettu sitä hiekkalaatikkoa. Se tietysti ei kaikkia miellytä, mutta emme me puheista piittaa, Viita hymähtää.

Kaikesta valituksesta huolimatta juuri Cocks on avannut ovia, jotka ovat aiemmin suomalaisilta pysyneet visusti kiinni. SM-hopeamitalisti Helsingin Dicken pelasi EHF Challenge Cupia ja jatkanee myös ensi kaudella. Viidan mukaan myös Helsingin IFK on lähdössä samaan sarjaan.

Cocks jatkaa edelleen Mestareiden liigassa.

– Joukkueita on ilmeisesti tulossa enemmän kuin 28. Me ollaan rankingissa sijalla 25, mutta otteluidemme pienet katsojamäärät pudottavat pisteitämme. Niinpä voi olla, että joudutaan karsimaan, Viita miettii.

 

Kovat pelit ovat kehittäneet joukkueen ohella myös yksittäisiä pelaajia. Norjan liigasta aikanaan Riihimäelle siirtynyt Nico Rönnberg on ollut tällä kaudella yksi Euroopan kuumimmista pelaajista.

Miehen mukaan yhteydenottoja satelee edelleen, mutta Mestareiden liigan maalikuningas pysyy Cocksissa.

– Uusi halli, viihdyn Cockissa, saan olla perheen ja kavereiden kanssa. Ne ovat minulle tärkeimmät asiat elämässä. Jos olisin sinkku, tai ei olisi lasta, olisin varmaan lähtenyt ulkomaille. Nyt se ei tunnu enää niin tärkeältä, Rönnberg miettii.

– Katsotaan ensi kauden jälkeen miltä tuntuu. Silloin poika on vuoden vanhempi ja olisi ehkä helpompi lähteä kokeilemaan, Rönnberg pyörittelee.

– Olen kehittynyt paljon edellisten 2–3 kauden aikana. Minusta on tullut myös isä ja olen saanut taas pelejä kovilla eurokentillä. Teen koko ajan töitä sen eteen, että kehityn ja menen pelaajana eteenpäin, Rönnberg summaa. HäSa

Cocksin joukkue kaudeksi 2019–20

Riihimäen Cocksin sopimustilanne (suluissa päättymisvuosi ja optio):

Nils Kreicbergs (2020 +2) (Latvia), Teemu Tamminen (2020 +1) (kapteeni), Yury Lukyanchuk (2020) (Valko-Venäjä), Bojan Zupanjac (2020) (Serbia), Roni Syrjälä (2020), Nico Rönnberg (2020), Vitalie Nenita (2020) (Moldova), Sasa Puljizovic (2020) (Bosnia-Hertsegovina), Davor Basaric (2020) (Serbia), Aliaksandr Tsitou (2021) (Valko-Venäjä), Vitalii Shitsko (2022) (Venäjä, maalivahti), Yury Semenov (2020 +1) (Venäjä, uusi), Evgeny Semenov (2021) (Valko-Venäjä, uusi), Aleksandar Gugleta (2021) (Serbia, uusi), Aliaksandr Markelau 2021 (Valko-Venäjä, uusi).

Päävalmentaja Gintaras Savukynas (2020) (Liettua).

Lähtijät: André Udd, Andrei Novoselov, Oleksandr Kyrylenko, Kalle Alander, Viktor Kovalenko, Giedrius Morkunas ja Theo Westerlund.

Päivän lehti

21.1.2020