Urheilu

Cocksilta karkasi ensin Mestarien liiga, sitten mestaruus – Kroaattivalmentaja koulimaan kukonpoikia

Boris Dvorsek saapuu Riihimäen Cocksin päävalmentajaksi kehittämään seuran omia nuoria.
Valkovenäläinen Juri Lukjanchuk on kiinnitetty Cocksin viivamieheksi vielä kolmeksi kaudeksi. Kuvan vastustajajoukkue BK-46 vei Cocksilta tällä kaudella Suomen ykkösen europelipaikan ja cup-voiton. Kuva: Jari Kohonen
Valkovenäläinen Juri Lukjanchuk on kiinnitetty Cocksin viivamieheksi vielä kolmeksi kaudeksi. Kuvan vastustajajoukkue BK-46 vei Cocksilta tällä kaudella Suomen ykkösen europelipaikan ja cup-voiton. Kuva: Jari Kohonen

Riihimäen Cocksin käsipallodynastia horjui tänä keväänä. Kahdeksannen peräkkäisen mestaruuskevään estäjiksi ilmoittautuivat ensin Uudenmaan seurat BK-46 ja Dicken, mutta lopulta nämä kaikki kampitti koronavirus. Tiistaina Cocks ry lopetti toimintansa tältä kaudelta.

Mestaruutta ei jaettu, mutta europelejä varten SM-liigaan tarvittiin loppujärjestys. Alkusarjan kompastelun seurauksena Cocks jäi siinä kolmanneksi. Suomen cup oli jo päättynyt Cocksilla välierätappioon.

Enemmän oli jälleen tarjolla keväällä. Cocks sai Kaj Kekin tultua päävalmentajaksi Gintaras Savukynasin tilalle pelinsä rullaamaan. Joukkue oli noussut jo ylemmässä jatkosarjassa BK-46:n ohi ja taisteli sarjan voitosta ennen pudotuspelejä. Myös Baltian liigassa odotti final four.

– Ei tässä voinut mitään taikatemppuja tehdä. Tilanne on, mikä on. Meillä tuli kuitenkin uudenlaista pöhinää valmentajanvaihdon jälkeen. Olin hyvin luottavainen, että olisimme hoitaneet sen (mestaruuden), Cocks-puheenjohtaja ja -manageri Jari Viita puntaroi.

 

Tarkan euron värväysprosessi käynnissä

Cocks on tällä viikolla selventänyt kuvioitaan ensi kaudesta. Päävalmentajaksi vahvistui torstaina kroaatti Boris Dvorsek, joka vaikutti kauden 2017–18 Pargas IF:ssä.

– Hän joutui lähtemään Paraisilta perhesyistä. Hän on voittanut MM- ja EM-mitaleita Kroatian nuorten maajoukkueiden kanssa, mikä oli minulle tärkein meriitti, sillä hän on kasvattanut nuorista hyviä pelaajia, Viita linjaa.

Pelaajarunko on hahmottumassa kymmenen jatkajan ympärille. Suomen maajoukkuemiehet Teemu Tamminen ja Roni Syrjälä jatkavat seurassa, samoin kuin viimevuotisen jatkosopimuksensa mukaan venäläinen luottomaalivahti Vitali Shitsko.

Viivapelaajaksi Cocksilla on kolme kovaa slaavia, joista Jurij Lukjanchuk ja Davor Basaric ovat Kukkoja kevääseen 2023 asti. Serbilaituri Bojan Zupanjac siirtyy pelikentältä joukkueen kakkosvalmentajaksi.

Joukkue on noin viittä todennäköisesti ulkomaalaista pelaajaa vaille valmis. Niitä Viita odottaa löytyvän niin sanotusti alelaarista, kun kesä etenee.

– Palkkapyynnöt ovat pudonneet tammikuusta jo 30 prosenttia, eikä tämä korona ainakaan seurataloutta korjaa. Tuskin palkat siis nousevat senkään jälkeen. Meillä on mielessä yksi suomalainenkin, joka saattaa sopia näiden viiden pelaajan joukkoon, Viita sanoo.

Viita uskoo, että Cocks pystyy säilyttämään kilpailukykynsä melko hyvin koronaviruspandemiasta huolimatta.

– On meilläkin tarkan euron aikaa, kun jouduimme laittamaan hallin kiinni ja peruuttamaan meille tuloja tuovia tapahtumia. Ei tämä hymyilytä. Konkurssivaaraa ei ole, mutta jokainen pelaajasopimus pitää tutkia suurennuslasilla, Viita pohtii.

– Onneksi emme lyöneet joukkuetta ja palkkatasoa lukkoon tammikuussa. Tilanne on ”hallinnassa miinus”. Ainakin voimme nyt antaa junioreille paikan.

 

Seitsemän junioria liigarinkiin

Käsipalloromantikkojen suosikkiderbyn toinen osapuoli Dicken on haastanut Cocksia omalla juniorimyllyllään, josta SM-liigan huipulle ovat viimeksi ponnistaneet Granlundin veljekset Max ja Robin. Jatkossa myös Cocks haluaa nostaa omaa pelaajakehitystään.

Tavoitteeksi Riihimäellä on linjattu, että 20 pelaajan liigaringistä viisi olisi omia junioreita. Suunnilleen samoissa liikuttiin päättyneellä kaudella, vaikka omia junioreita ei edustuksen sopimuspelaajiin varsinaisesti kuulunutkaan.

– Nostimme tänään seitsemän omaa junioria edustusjoukkueen harjoittelurinkiin. Tämä 15+7 on se pelaajamäärä, jolla uusi (harjoitus)kausi alkaa toivottavasti 13. heinäkuuta. Nuorten kehitys ja peliaika on meille tärkeämpi asia kuin kaikkien sarjapelien voittaminen, Viita kertoo.

Yksi tähti on Kukon tähtikuviosta poissa, kun suomalaisen käsipallon armoitettu maalilinko Nico Rönnberg siirtyy Ranskan liigaan. Siirtokorvausta ei herunut, sillä Rönnbergin sopimus oli katkolla.

– Rönnbergin tilanne oli meille vähän sama kuin joku pelaaja lähtisi HPK:sta NHL:ään. Enemmänkin pitäisi saada suomalaisia ulkomaille ja ennen kaikkea isoihin rooleihin. Siinä Nico teki järkevästi, että hän meni pelaavaan rooliin kovaan sarjaan, Viita huomauttaa.

 

Jo joulun alla väsytti

Viita laittaa ainakin osan kotimaan kenttien totuttua heikommasta menestyksestä päävalmentajan piikkiin. Toisena syksynä peräkkäin koettu Mestarien liiga rasitti myös, kun samaan aikaan kilpailijat nostivat tasoaan Suomessa.

– Ymmärrän Gintarastakin siinä, että kun hän oli ollut jo neljä vuotta täällä ja hänellä oli jo sopimus Ukrainaan, panostus ei varmaan ollut enää sata. Joulun alla joukkueessa oli väsymystä aistittavissa, kun reissasimme maailmalla ja hävisimme pelejä Suomessakin, Viita arvioi.

– Sitten taas BK sai nopeutettua peliään Andreas Rönnbergin tultua päävalmentajaksi. Heillä oli myös ulkomaalaisia, mikä ei ennen kuulunut karjaalaismentaaliteettiin. Myös Dicken ja HIFK ovat tajunneet, ettei huipulla pärjätä pelkillä kotikylän pojilla.

Kauden kokonaisottelumäärä olisi ollut joukkueelle jälleen huima 64, jos Cocks olisi edennyt liigassa päätyyn asti, mutta sitä Viita ei pidä ongelmallisena.

– Olemme tehneet samaa jo 5–10 vuotta pelaten kansainvälisiä pelejä. Pojat ovat tottuneet siihen. Pitkät ja hankalat matkat ja lentokentillä odottelu ovat väsyttäviä, eivät pelit itsessään. HäSa

Päivän lehti

5.4.2020