Urheilu Hämeenlinna

Crossfitin harrastajat testaavat kuntoaan Aulanko-areenassa

Kuudetta kertaa järjestettävässä Linna Masters -tapahtumassa on mukana 180 kovakuntoista urheilijaa.
Rami Laitinen ylsi yli 35-vuotiaiden sarjassa kolmanneksi viime vuoden kisassa Kuva: Ville-Veikko Kaakinen
Rami Laitinen ylsi yli 35-vuotiaiden sarjassa kolmanneksi viime vuoden kisassa Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

CrossFit Hämeenlinna on jälleen houkutellut viikonvaihteeksi Aulangolle kovakuntoisia crossfitin harrastajia. Toista kertaa Aulanko-areenassa järjestettävässä Linna Masters -kisassa on mukana 180 eri-ikäistä mastersurheilijaa.

Nuorimmat kilpailijat ovat 35-vuotiaita ja vanhimmat päälle 60-vuotiaita.

– Plus 60 -ikäluokan sarja on mukana nyt ensimmäistä kertaa. Se kertoo osaltaan monipuolisen ja kaikille sopivan harrastuksen suosion kasvusta. Eri puolilla Suomea järjestettyihin Linna Mastersin karsintakisoihin osallistui viime vuonna 300 urheilijaa ja tänä vuonna jo 330, kertoo viikonvaihteen kisojen tapahtumapäällikkö Matias Lind.

Lind isännöi myös Linna Mastersia järjestävää CrossFit Hämeenlinna -salia. Lindin sali on järjestänyt jo useampana vuonna Suomen ainoan vain mastersurheilijoille järjestetyn crossfit-kisan.

– Tapahtuma järjestetään jo kuudetta kertaa. Neljä ensimmäistä kisaa väännettiin salillamme Kantolassa, mutta pikkuhiljaa tilat kävivät ahtaiksi ja siirryimme Aulangolle, joka on aivan uskomattoman hieno paikka järjestää suurempiakin tapahtumia. Hulppea areena on kisanäyttämönä, ja hotellipalvelut samassa talossa. Ravintolatiloissa meillä on lisäksi kilpailijaillallinen, Lind kertoo.

Crossfit on saanut Lindistä erinomaisen sanansaattajan. Hän kuitenkin muistuttaa, ettei ole yksin puuhannut mittavaa tapahtumaa Aulangolle.

– Meitä on yli 50 vapaaehtoisen joukko ja mukana on oikeastaan koko Suomen CF-yhteisö. Unohtaa ei sovi Aulangon areenan ja kylpylän päällikköä Jani Rantasta, jonka kanssa yhteistyö sujuu erinomaisesti, Lind kehuu.

Crossfit on monipuolinen harrastus, jossa on tavoitteena kehittää tasaisesti eri fyysisiä ominaisuuksia. Siihen kuuluu lihasvoima-, kestävyys-, nopeus- ja notkeusharjoitteita. Harjoitukset ovat lyhyitä ja intensiivisiä ja niissä yhdistellään esimerkiksi juoksua, soutua, voimisteluliikkeitä, painonnostotangolla tehtäviä liikkeitä, naruhyppelyä ja kahvakuulaliikkeitä.

Harrastus on viime vuosina lisännyt suosiotaan eri puolilla maailmaa. Suomeen perustettiin ensimmäinen sali vuonna 2007.

– Kolmen vuoden kuluttua saleja oli kolme, mutta nyt jo 80. CrossFif Hämeenlinnan riveissä on tällä hetkellä 280 jäsentä ja päälle vielä eri urheilulajien harrastajat, joiden harjoitteluun kuuluu crossfit, Lind kertoo.

Hämeenlinnassa on myös toinen crossfit-sali, CrossFit Ilves, jonka tiloissa käy noin 150 kuntoilijaa.

Linna Mastersin ensimmäinen kisapäivä Aulangolla alkaa lauantaina kello 9. Päivän aikana ratkotaan sarjojen 45–60+ paremmuudet.

Sunnuntaina kello 9 alkaen areenassa punnertavat sarjojen 35–44 kilpailijat.

– Kilpailijoiden lisäksi Aulangolla on mukana paljon muitakin laji-ihmisiä. Yleisölle kisat ovat erinomainen tilaisuus tutustua lajiin, johon pääsee parhaiten sisään tulemalla vain rohkeasti mukaan toimintaan. Crossfit on niin monipuolinen ja koukuttava laji, että välillä tuntuu siltä, etteivät edes tuhat sanaa riitä kuin pintapuolisesti kuvailemaan sitä, Lind nauraa.

– Toivottavasti hämeenlinnalaiset innostuvat saapumaan Aulangolle. Luvassa on nimittäin myös kovia kisasuorituksia, ja odottelemme hyville sijoille myös paikkakunnan omia urheilijoita. HäSa

Päivän lehti

19.1.2020