Urheilu

Darby Thomas omaa luokkaansa Vanajanlinnalla

Idyllinen Vanajanlinna sai taas kunnian toimia suomalaisen triathlonin ykkössarjan, Finntriathlonin aloittavan sprinttikilpailun ympäristönä lauantaina. Puolustavan mestarin Henrik Goeschin ja samaan aikaan Herningissä kilpailtavissa puolimatkan EM-kisoissa Suomea edustavan Kim Harjun poissaollessa kilpailu oli kolmannen kovan kotimaisen, Darby Thomasin juhlaa.

Turun Urheiluliittoa edustava salolainen hallitsi kisaa pyöräilyosuuden alusta lähtien. 750 metrin uinnin jälkeen Thomas oli peräti minuutin ja 43 sekuntia johtaja Panu Lietoa perässä, mutta jo ensimmäisen viiden kilometrin pyörälenkin jälkeen 34-vuotias ex-maajoukkuemies oli kärkipaikalla.

Pitkällä urallaan jopa maantiepyöräilyn Yhdysvaltojen mestaruuden voittanut Thomas repi odotetusti renkailla yli minuutin kaulan Tuomas Lampaiseen. Ero seuratoveriin piteni juoksussa numeroihin 1.12. Voittoaika 25,75 kilometrin (0,75 km + 20 km + 5 km) matkalla venyi juuri 15 sekunnilla yli tunnin.

Uinti on yleensä ollut Thomasin heikkous triathlonistina, mutta nyt lähes kahden minuutin tappio vedessä ei haitannut.

– Tänään se meni aika hyvin. Pyöräily auttoi tänään tosi paljon, eikä mitään hätää ollut. Sain niin paljon eroa, että pystyin hakemaan juoksussa vain omaa rytmiäni. Kestin hyvin loppuun asti. Sprintissä on aina vain yksi suunnitelma: alusta loppuun täysillä, ja toivottavasti olen paras, kaksoiskansalainen analysoi.

Thomas on tottunut yksinäiseen puurtamiseen pitkien matkojen spesialistina. Tarkoitus oli alun perin tähdätä EM-puolimatkalle, mutta Vermontin kasvatti vaihtoi suunnitelmaa, kun kevään ensimmäisellä puolikkaalla juoksu ei kulkenutkaan.

– Kansainvälinen taso on tällä hetkellä niin kova, että on parempi tähdätä suoraan täysmatkalle. Selvä tavoite on tällä hetkellä neljän viikon päästä Challenge Roth, joka on maailman suurimpia täysmatkan kilpailuja, Baijerin klassikkoon tähtäävä Thomas kertoi.

Muista palkintosijoista käytiin seitsemän miehen kesken kova kamppailu, jossa Lampainen onnistui pitämään kolmanneksi sijoittuneen ProVictorian Antti Ylösen 11 sekunnin päässä.

Naisten Finntriathlon-avausosakilpailun voiton vei viime vuoden tapaan TriathlonSuomen Anni Antikainen. Tamperelainen karisti kovat kilpakumppaninsa Venla Koivula-Huttusen ja Erika Parviaisen juoksuosuuden alussa, kun kolmikko oli taittanut koko matkan vedessä ja asvaltilla yhdessä. Antikaisen voittoaika oli 1.06.09, kun Koivula-Huttunen hävisi 1.14 minuuttia ja Parviainen 2.10.

– Kisa meni tasaisen hyvin. Uinti oli tosi hyvä, ja vähän yllätyimme Venlan kanssa, että saimme kärjen kiinni siinä. Tavoitteena oli uusia viime vuoden voitto, mutta tiesin, että tiukka kisa oli tulossa. Arvelin, että jos pyöräilyssä olen kärjessä, niin voin karata juoksussa, Antikainen kertasi.

Hämeenlinnan oranssia piti esillä pyöräilijänä kunnostautunut Olli Miettinen. Tawast Cycling Clubin urheilija oli kaikkiaan 13:nneksi nopein ajalla 1.05.28, mutta hänet palkittiin 30–34-vuotiaiden parhaana.

– Se meni juuri niin kuin maastopyöräilijällä menee, eli uinti on ihan karmeaa, ja kun tullaan rantaan, aletaan urheilla. Pyöräily on selvästi paras osa, mutta kun täällä on peesivapaus, niin nyt puuttui sellainen porukka, missä ajaa, Miettinen mietti.

Tänä kesänä Miettinen jopa keskittyy triathloniin päälajinsa sijaan. Ohjelmassa ovat kaikki Finntriathlonit, ja maastopyöräilijä on ilmoittautunut Imatran X-Terra-maastotriathloniin viikon päästä.

– Majoituskin on varattu, mutta jos Saimaa on alle 15 astetta, niin en lähde Imatralle. Minulla on nyt tämä #kerääkokosarja, eli seuraavaksi Vierumäki, Joroinen ja kahden kuukauden päästä Tahkon täysmatka. HäSa

Asiasanat