Urheilu

Diego Maradonan ruumis tuotiin Argentiinan presidentinlinnaan

Maradona kuoli kotonaan Tigressä hänen sydämensä pysähdyttyä.
Maradona kuoli kotonaan Tigressä hänen sydämensä pysähdyttyä. Kuva: EPA

Keskiviikkona kuolleen jalkapallolegenda Diego Maradonan ruumisarkku tuotiin Buenos Airesissa sijaitsevaan Argentiinan presidentinlinnaan Suomen aikaa varhain torstaina.

Maradonan ruumis on kansallisen suruajan ajan eli torstaista lauantaihin presidentinlinnassa, jotta kansa saa käydä jättämässä jäähyväiset pelaajalle.

Vaikka Argentiinassa on vielä yö, sadat ihmiset ovat jo kokoontuneet hyvästelemään Maradonan.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Maradonan ruumis on kansallisen suruajan ajan eli torstaista lauantaihin presidentinlinnassa, jotta kansa saa käydä jättämässä jäähyväiset pelaajalle.
Maradonan ruumis on kansallisen suruajan ajan eli torstaista lauantaihin presidentinlinnassa, jotta kansa saa käydä jättämässä jäähyväiset pelaajalle. Kuva: EPA

Maradona kuoli kotonaan Tigressä hänen sydämensä pysähdyttyä.

Hiljattain 60 vuotta täyttänyt Maradona oli marraskuun alussa aivoleikkauksessa, mutta hänet päästettiin kotiinsa toipumaan kahdeksan päivää leikkauksen jälkeen.

Napoli ehdottaa stadionin nimeämistä Maradonan mukaan

Napolin pormestari ehdottaa kaupungin jalkapallostadionin nimeämistä keskiviikkona kuolleen Maradonan mukaan. Argentiinalaistähti johdatti Napolin Italian liigan mestaruuteen vuosina 1987 ja 1990.

Maradonan taituruuden siivittämät mestaruudet ovat Napolin seurahistorian ainoat. Maradona oli aikanaan työläiskaupungin suursankari, eikä hänen muistonsa ole himmennyt. Keskiviikkona napolilaisfanit kansoittivat katuja kuultuaan Maradonan kuolemasta.

Pormestari Luigi de Magistris kommentoi Twitterissä, että San Paolo -stadionin nimi pitäisi vaihtaa Diego Armando Maradonan kunniaksi.

Keskiviikkona stadion oli valaistu 60-vuotiaana kuolleen Maradonan muistoksi.

–  Diego sai napolilaiset unelmoimaan, hän vapautti Napolin nerokkuudellaan. Hän toi meille onnea ja iloa, pormestari kirjoitti.

Maradonan vuodet Napolissa olivat sankaruuden lisäksi ongelmallisia. Hän ajautui huumekierteeseen, ja 1984–1991 kestänyt peliura Napolissa päättyi 15 kuukauden kilpailukieltoon kokaiinin käytön takia.

Napolin jalkapalloseuran omistaja Aurelio De Laurentiis arvioi RMC-radion haastattelussa, että San Paolo-Maradona voisi olla hyvä nimi stadionille.

Napoli kohtaa tänään Rijekan Eurooppa-liigan ottelussa. Ennen ottelua pidetään minuutin hiljaisuus Maradonan kunniaksi.

Diego Armando Maradona 1960–2020

–  Syntyi 30. lokakuuta 1960 Tigressä, Argentiinassa
–  Kuoli 25. marraskuuta 2020, 60-vuotiaana
–  Maaottelut Argentiinan paidassa: 91 (34 maalia)
–  Seurat: Argentinos Juniors, Boca Juniors, Barcelona, Napoli, Sevilla, Newell’s Old Boys
–  Seurajoukkueotteluita: 749 (311 maalia)
–  Saavutuksia: maailmanmestaruus 1986, MM-hopea 1990, Italian mestaruus 1987 ja 1990, UEFA-cupin voitto 1989, nuorten maailmanmestaruus 1979
–  Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan valinta Vuosisadan (1900-luvun) pelaajaksi

 

Diego Maradona oli jalkapallon kapinallinen

Argentiinalainen Diego Armando Maradona oli jalkapallon väriläiskä, taituri ja kapinallinen. Hän oli yksi kaikkien aikojen parhaista pelaajista ja yksi ristiriitaisimmista hahmoista.

Maradona kuoli keskiviikkona 60-vuotiaana sydänpysähdykseen kotonaan Tigressä. Maradona joutui vuosien saatossa useasti sairaalaan.

Monet ongelmat juonsivat rosoisesta elämäntyylistä, vaikka Maradona kertoi jättäneensä kokaiinin taakseen jo 2004.

Aiemmin marraskuussa Maradonalle tehtiin kotimaassaan aivoleikkaus, jossa häneltä poistettiin verihyytymä. Jalkapallolegenda oli täyttänyt vain muutamia päiviä aiemmin 60 vuotta. Hän oli syntynyt 30. lokakuuta 1960.

Maradona eli lapsuutensa vaatimattomissa oloissa Villa Fioritossa Buenos Airesin laitamilla.

–  Vanhempani olivat vaatimattomia työläisiä, ja kun minut kastettiin, äitini pyysi jumalalta vain, että pysyisin terveenä ja minusta tulisi kunnon ihminen, Maradona kertoi vuonna 2006 suomennetussa elämäkerrassaan El Diego (Yo soy El Diego).

Pallo seurasi nuorta Diegoa kaikkialle. Aina kyseessä ei tosin ollut pallo, sillä paremman puutteessa appelsiini, rutattu paperitollo tai riepu ajoi saman asian.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Argentiinalainen Diego Armando Maradona oli jalkapallon väriläiskä, taituri ja kapinallinen.
Argentiinalainen Diego Armando Maradona oli jalkapallon väriläiskä, taituri ja kapinallinen. Kuva: EPA

Palvontaa Napolissa ja Argentiinassa

Maradona debytoi teini-ikäisenä Argentinos Juniorsissa ja siirtyi Boca Juniorsiin. Kotimaansa kentiltä tie vei Barcelonaan, Napoliin ja Sevillaan.

Napolissa hän nousi asemaan, jota voi kutsua palvonnaksi ja joukkohysteriaksi. Toimittajat ja fanit seurasivat pienikokoisen argentiinalaisen jokaista askelta.

Hyökkäävänä keskikenttäpelaajana viihtynyt Maradona johdatti Napolin muun muassa Italian mestaruuksiin 1987 ja 1990 sekä Uefa-cupin voittoon 1989.

Ongelmia kuitenkin riitti, ja Maradonan aika Napolissa päättyi 15 kuukauden kilpailukieltoon kokaiinikärystä.

Vuoden 1986 MM-turnauksessa hän johdatti taiturimaisilla otteillaan Argentiinan maailmanmestaruuteen. Puolivälierässä Englantia vastaan Maradona teki kaksi jalkapallohistorian ikimuistoisimpiin kuuluvaa maalia.

Niistä ensimmäisen hän iski vasemmalla kädellään, mutta osuma hyväksyttiin. Maradonan mukaan maalissa auttoi ”Jumalan käsi”. Osumista toinen syntyi, kun hän sai pallon omalla kenttäpuoliskollaan, ohitti vastustajan toisensa perään ja hurmasi maailman.

Maradona on aina ollut rakastettu Argentiinassa, vaikka myös maajoukkueura päättyi skandaaliin. Hän jäi vuoden 1994 MM-kisoissa dopingtestissä kiinni efedriinistä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Pelivuosiensa jälkeen Maradona valmensi useita seuroja ja Argentiinan maajoukkuetta.
Pelivuosiensa jälkeen Maradona valmensi useita seuroja ja Argentiinan maajoukkuetta. Kuva: EPA

Maradona ei peitellyt mielipiteitään

Pelivuosiensa jälkeen Maradona valmensi useita seuroja ja Argentiinan maajoukkuetta. Menestys jäi kauas pelaajauran saavutuksista.

Muun muassa Fidel Castroa ja Che Guevaraa esittävät tatuoinnit ottanut Maradona oli aina suorapuheinen ja antoi eri tahojen kuulla kunniansa. Olivat he sitten urheilupomoja, pelaajia, valmentajia, poliitikkoja tai keitä tahansa. Hän ei sietänyt ulkopuolisten puuttumista elämäänsä.

–  Tein sen mihin pystyin. Ei se minusta kovin huonosti mennyt, Maradona kirjoitti elämäkertansa päätössivulla.

Asiasanat