Urheilu

Dijon yllätysvoittoon Elitloppetissa, Readly Express vetäytyi finaalista

Next Direction kiri Elitloppetin finaaliin ensimmäisenä suomalaishevosena kuuteen vuoteen.

Ravimaailman arvostetuimmassa sprintterikilpailu Elitloppetissa nähtiin suurta draamaa. Ranskalainen Dijon ravasi yllätysvoittoon, mutta eniten puhututti ruotsalaisten kansansuosikki Readly Expressin vetäytyminen finaalista vain minuuttia ennen starttia.  

Ensimmäisessä karsinnassa Björn Goop kierrätti Readly Expressin johtopaikalle, josta se hallitsi lähtöä vaivattomasti. Iikka Nurmosen ohjastama ja Timo Hulkkosen valmentama Next Direction haparoi lähdössä, mutta kehitti loppusuoralla hurjan kirin joukon hänniltä neljänneksi ja viimeiselle finaalipaikalle. Samalla Next Directionista tuli vasta seitsemäs Suomessa syntynyt Elitloppet-finalisti kilpailun 68-vuotisen historian aikana.

Toista karsintaa hallitsi lähdöstä maaliin ranskalaisruuna Aubrion Du Gers. Voiton helppous antoi uskoa, että Aubrion Du Gers voisi finaalissa kukistaa Readly Expressin. Suosikki Propulsion oli toinen.

Timo Nurmoksen valmentaman, Euroopassa Elitloppetia lukuun ottamatta kaiken voittaneen Readly Expressin oletettiin vetäytyvän kilparadoilta Elitloppetin voittajana. Uran kruunu jäi kuitenkin saamatta, sillä ennen finaalia lämmityksessä ori ontui jalkaansa ja Nurmos päätti vetää Readly Expressin pois finaalista. Jatkossa uran 37 startista 27 voittanut ja noin kolme miljoonaa euroa tienannut ori keskittyy jatkossa siitokseen.

Finaalin lähtökiihdytyksessä Dijon riisti yllättäen johtopaikan Aubrion Du Gersiltä. Propulsion kiersi Dijon rinnalle, mutta se väsyi loppusuoralla. Aubrion Du Gers kiri lopussa lähelle, mutta Dijon kesti ykköseksi ajalla 10,3a. Dijon viime metrien askellajia tarkastettiin pitkään videolta, mutta juoksu hyväksyttiin. Next Direction jäi finaalissa kuudenneksi. 

– Olen vain uneksinut edes osallistumisesta Elitloppettiin. On täysin uskomatonta, että heti tulee voitto. Tämä on suuri päivä elämässäni, Dijonin ohjastaja ja valmentaja Romain Derieux hehkutti.

Kylmäveristen Elitkampenissa Jorma Kontio ja Josveis hämmästyttivät heti lähdössä. Tasaisena kiihdyttäjänä Suomessa tunnettu Josveis nappasi 17-vauhtisessa avauksessa johtopaikan nopealta norjalaisori Lome Bragelta.

Suosikki Lome Brage väsyi kovassa matkavauhdissa Josveisin rinnalta aikaisen, mutta Josveis taisteli leijonan lailla voitosta aina viime metreille saakka. Viime metreillä ruotsalainen Tangen Haap tsemppasi niukasti Josveisin ohi. Voittoaika oli 20,4a ja Josveis kuittasi kakkossijastaan noin 24.000 euroa. HäSa

Päivän lehti

24.2.2020