Urheilu

Draamaa Ahvenistolla sunnuntaina - Legends- ja V1600-luokan lähtö uusiksi kolarin takia

Henri Tuomaala urakoi Legends- ja Gran Turismo -luokissa.
John Westmanin ja Noora Lähteenmäen V1600-luokan kilpailu päättyi takasuoran jälkeiseen mutkaan. Kuva: Tomi Vesaharju
John Westmanin ja Noora Lähteenmäen V1600-luokan kilpailu päättyi takasuoran jälkeiseen mutkaan. Kuva: Tomi Vesaharju

Rata-autoilun toisen SM-viikonlopun sunnuntaipäivä oli draamaa täynnä. Lauantaina Legends-luokan toisen lähdön voittoon tyylillä ajanut Philip Miemois sai lopulta pettyä, sillä hänen autonsa ei mennyt kilpailun jälkeisestä katsastuksesta läpi ja lopulta hänet hylättiin yhdessä kahdeksan muun kuljettajan kanssa.

Miemoisin tiimi ei kuitenkaan niellyt hylkäyspäätöstä purematta, vaan se aikoo tehdä tilanteesta vetoomuksen suomalaiselle autourheilun kattojärjestölle AKK:lle.

Legends-luokassa nähtiin sunnuntaina myös dramatiikkaa, sillä lähtö jouduttiin uusimaan rajun kolarin vuoksi. Kolarissa mukana olleet Kristian Laine ja Jukka Lagerstedt vietiin ambulanssilla sairaalaan tarkastettavaksi.

Miemois’n epäonni oli lopulta viikonlopun urakoijan Henri Tuomaalan onni. Tuomaala otti lopulta Legends-luokassa voiton kaikissa kolmessa lähdössä ja ajoi lisäksi Gran Turismo -luokan lähdöissä sijoille kaksi ja kolme.

– Tällä kelillä urakka oli melkoinen. Nytkään en ehtinyt kuin hypätä autosta toiseen, mutta onneksi on talvi treenattu, Tuomaala myhäili viimeisen kilpailunsa jälkeen.

Viikonloppuunsa Tuomaala oli tyytyväinen.

– Legends ei olisi voinut juuri paremmin mennä. Tätä toista luokkaa kokeilin vähän uutena ja annoin aika paljon tasoitusta renkaissa ja muissa. En viitsinyt niihin ihan hirveästi satsata. Olen kuitenkin tähänkin luokkaan ihan tyytyväinen, hän myönsi Gran Turismo -luokan maalissa.

Legends-luokan kolmannessa lähdössä Tuomaala putosi ensin kakkoseksi, mutta pääsi lopulta toiseksi sijoittuneesta Pekka Seppäsestä ohi.

– Minulla kävi tänään vähän tuuri. Eteen tuli kierroksella ohitettavia ja kärkiauto valitsi toisen puolen ja minä toisen. Tällä kertaa valitsin oikein ja pääsin molemmista ohi. Kisa oli tiukka, enkä tiedä, miten siinä olisi käynyt ilman kierroksella ohitettavaa.

Miemoisin hylkäyksestä Tuomaalalla ei ollut sen suurempaa tietoa.

– Jotain tekniikkaan liittyviä juttuja siellä oli. Katsastus on tehnyt esityksen hylkäämisestä ja tuomaristo on niin päättänyt. Enempää en siitä tiedä, Tuomaala päätti.

Miemois oli sunnuntain viihdyttäjiä. Hylkäyksen vuoksi ruudusta 31 kisaan lähtenyt vaasalainen teki koko kilpailun ajan näyttäviä ohituksia ja päätyi lopulta yhdeksänneksi.

Myös kilpailun päättäneen V1600-luokan lähtö jouduttiin uusimaan kolarin vuoksi, mutta tällä kertaa ambulanssikyydille ei ollut tarvetta. Uusintalähdössäkin kärkeen ampaisi jo luokan kaksi aikaisempaa lähtöä voittanut Sami Talvitie, joka myös piti johtopaikkansa loppuun asti.

Kalliokoski (Niko) tuli perässä koko ajan ja jouduin seuraamaan tilannetta peileistä. Muutama kierros ennen loppua ajattelin, ettei peiliä parane enää katsella. Pääsinkin viimeisellä kierroksella aika hyvin karkuun, Talvitie sanoi.

Uusintalähtö ei triplavoittajaa häirinnyt.

– Sillä ei ole minulle merkitystä. Sen verran olen jokkista ajanut, että startteja on tullut ainakin 300. Startti kuin startti menee aina hyvin.

Ahveniston Autourheilijoiden Suvi Jyrkiäinen oli sunnuntain ensimmäisessä lähdössä kuudes, mutta joutui keskeyttämään kolmannen lähdön tekniseen vikaan. Kosti Joutvuo oli sunnuntaina 13. ja seitsemäs. Joutvuo kävi Martina Backfältin kanssa sen verran kovaa kilpailua, että kaksikolla oli toisilleen asiaa vielä pitkään kilpailun jälkeenkin.

Gran Turismo -luokan viikonlopun ykköskuljettaja oli molemmat lähdöt voittanut Emil Westman.

– Oli vähän haastavaa, sillä tuntui, että pyörä alkoi pettää alta. Oli liukasta. Lisäksi en tiedä, mikä juttu noiden varikkopysähdysten kanssa oli. Mieleestäni siinä oli aikojen kanssa sähläystä, enkä tiennyt, riittääkö ensimmäisenä maaliin tuleminen vai tarvitsenko viiden sekunnin kaulan, Westman ihmetteli.

AAU:n Jarkko Tähtinen oli sunnuntain tuloksissa neljäs. HÄSA

Päivän lehti

25.1.2020