Urheilu

Eemeli Suominen hallitsi Tenholan supikot

Hattulan Tenholan Linnavuoren harju- ja suppamaastot houkuttelivat noin 450 pihkaniskaa tiistaina suunnistettuihin Tarmon avoimiin keksimatkan aluemestaruuskisoihin. Kisa oli monelle urheilijalle hyvää harjoitusta Jukolan Viestiin, vaikka viikonvaihteessa on luvassa vieläkin rankempia reittejä.

Maaston vaikeudesta antaa kuvaa se, että miesten A-sarjassa vain voittaja lohjalaisen Hiidenkiertäjien nuori Eemeli Suominen pystyi alle seitsemän minuutin kilometrivauhtiin. Matka oli 4,84 kilometriä ja Suomisen ajaksi kellotettiin 33,02.

– Kyllähän maasto oli hieno ja antoi hyvät mahkut vauhdinpitoon. Rinteet olivat sitten rankkoja ja veivät taas vauhtia pois. Rasteja en hakenut, mutta reitinvalinnoissa tuli pari pientä hämminkiä, 21-vuotias HiKin kasvatti jutteli.

– Olen Jukolassa toisella osuudella ja tämä kävi ihan hyvästä totuttelusta. Mukava valmistautuminen, mies arvioi.

A-radan nopein oli Bartosz Pawlak, mutta hän sortui sääntörikkomukseen. Puolalainen Paimion Rastin riveissä kilpaileva Pawlak olisi ollut 25 sekuntia Suomista vauhdikkaampi, mutta hän kilpaili väärällä Emitillä eikä tuomarineuvostolla ei ollut muuta mahdollisuutta kuin hylätä hänet. Lopputulosten kakkonen Vehkalahden Veikkojen Lari Takanen hävisi voittajalle puolitoista minuuttia.

Naisten urakka oli kilometrin lyhyempi ja sen kärkikaksikko suunnisti alle puolen tunnin. Voiton otti kokenut entinen maajoukkuenainen Tampereen Pyrinnön Anni-Maija Fincke. Kakkonen oli myös entinen edustusurheilija, kirkkonummelaisen Lynxin Karoliina Sundberg, häviten Finckelle 41 sekuntia.

– Suunnistus oli helpohkoa, ja kartta selkeälukuista, joten vauhtia voi yrittää pitää. Siitä tietenkin seurasi pari ”oravapolkumaista” virhettä rastiväleillä polkujen lukemisessa. Lippuja en joutunut etsiskelemään, Fincke harmitteli.

– Olen Pyrinnön ykkösessä Venloissa, koska sieltä on pari naista raskaana, joten sain paikan, Fincke naureskeli.

Sundberg kertoi tehneensä yhden reilun minuutin kartanlukuvirheen rastin lähellä.

Tenholan maastoissa ei ole kartoittajan onneksi juurikaan hakkuita. Suurin ongelma ovat runsaat polut.

Harri Lehtimäen kartan päivitystyön suurin ongelma olikin se, mihin vetää raja kuvattavien ja poisjätettävien polkujen osalta. Maastossa on nimittäin runsaasti eläinten polkuja, joista toiset ovat varsin vahvoja.

Kilpailun valvojan HlS:n Tapani Koskelan mielestä Tenholan supat eivät täysin vastaa Hollolan supikoita, vaan ovat enemmän harjujen takia rinnesuunnistusta. HäSa

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic