Urheilu

Eerikkilälle ja Tavastialle opetus- ja kulttuuriministeriön tukea

Opetus- ja kulttuuriministeriö avustaa urheiluakatemioita ja valmennuskeskuksia 1,9 miljoonalla eurolla.  Avustusta saa 22 urheiluakatemiaa ja valmennuskeskusta, joista kahdeksan on paikallista, seitsemän alueellista ja seitsemän valtakunnallisen tason toimijaa. Tuen saajien listalla ovat muun muassa Eerikkilän valmennuskeskus Tammelassa ja urheiluakatemia Tavastia Hämeenlinnassa. Eerikkilä saa avustusta 100 000 euroa ja Tavastia 5 000 euroa.

Urheiluakatemioiden ja valmennuskeskusten verkosto tukee urheilun ja tavoitteellisen opiskelun joustavaa yhdistämistä. Urheiluakatemiat ja valmennuskeskukset myös varmistavat päivittäisen harjoittelun laatua suomalaisessa huippu-urheilujärjestelmässä. Verkosto toimii paikallistasolta valtakunnalliselle tasolle urheilijan uran kaikissa eri vaiheissa.

Oppilaitoksista verkostossa on mukana niin yläkouluja kuin toisen asteen oppilaitoksia sekä korkeakouluja.  Valtakunnalliset valmennuskeskukset toimivat tyypillisimmin urheiluopistojen yhteydessä.  Verkoston toiminnassa on mukana 2 500 aikuisten ja nuorten maajoukkuetason urheilijaa. Kaikkiaan verkosto huolehtii yli 13 000 nuoren urheilijan päivittäisharjoittelun toteutuksesta.

Urheiluakatemioiden ja valmennuskeskusten verkosto kehittyy voimakkaasti. Vuonna 2016 Suomen Olympiakomitea uudisti verkoston toimintastrategian, minkä seurauksena yhteistyötä lisättiin ja syntyi myös uusia toiminnallisia ja hallinnollisia yhteenliittymiä. Hyvä esimerkki on Päijät-Hämeen Urheiluakatemia, jonka palveluista vastaavat urheiluakatemia ja Pajulahden Liikuntakeskus ja Suomen Urheiluopisto Vierumäellä.  Ypäjän Hevosopisto puolestaan on kehittänyt toimintaansa ja nimetty ratsastuksen valtakunnalliseksi valmennuskeskukseksi.

Verkoston kansallisesta johtamisesta ja edelleen kehittämisestä vastaa Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluyksikkö, joka toimii avustusvalmistelussa myös lausunnonantajana.

Asiasanat

Päivän lehti

21.9.2020

Fingerpori

comic