Urheilu

Eetu Savolainen ja Lotta Karhola Tuuloksen SM-yösuunnistuksen mestarit

Lotta Karhola uusi naisten SM-kultansa, Hämeenlinnan Suunnistajille mestaruus ja kaksi hopeaa.

Vaativaa ja haastavaa olivat toistetuimmat laatusanat Hauhon Sisun SM-yösuunnistuksen maastosta ja radoista.

Miesten 11,6 kilometriä sujui kolmelta parhaalta alle kuuden minuutin kilometrivauhtia. Mestaruuden otti Ikaalisten Nousevan Voiman 23-vuotias Eetu Savolainen vain kahdeksan sekunnin erolla naapuriinsa Kalevan Rastin viime vuoden mestariin Markus Räsäseen. Miehet asuvat Tampereen Hervannassa viidenkymmenen metrin päässä toisistaan.

Savolainen lähti maastoon alkupäässä ja teki johtoajan, joka loppujen lopuksi kesti mestaruuteen asti. Hän oli karsinnassa perjantaina ratansa seitsemäs, joten lähtöpaikka määräytyi sen mukaan. Maaliin tullessaan hän mainitsi matkalla tulleen ”useita pikku koukkauksia”.

– Onneksi ei kuitenkaan yhtään isompaa pummia tullut. Juoksu oli hyvää. Rata ja kartta saavat hyvän arvosanan. Vain yhtä pitempää täysin maastoväliä olisin kaivannut. Nytkin oli pitempiä välejä, mutta niissä tarjottiin lähinnä kiertomahdollisuuksia oikealta tai vasemmalta, mestari tuumi radasta.

Räsänen johti toisessa väliaikapisteessä vajaan kymmenen kilometrin kohdalla, mutta kulta katosi kolmella viimeisellä rastilla pieniin polkujen kanssa ihmettelyyn. Pronssia suunnisti kahden vuoden takainen mestari Vaajakosken Terän Juha Sorvisto.

Naisten 7,5 kilometrillä Tampereen Pyrinnön Lotta Karhola uusi viime vuoden kultamitalinsa. Viime vuonna voittoero oli yli viisi minuuttia. Nyt Rastikarhujen Mira Kaskinen ahdisteli häntä menettäen mestaruutensa loppurastien hapuiluun. Eroa Karholaan jäi minuutti ja neljä sekuntia. Pronssia sai MS Parman Tiia Istolahti.

– Vauhtia voi pitää, vaikka rastit olivatkin tosi vaativia. Pitkän välin reitinvalinta ei tainnut olla aivan optimi. Ajasta olisi kai parisen minuuttia ollut parantamisen varaa, Karhola arvioi.

– Kolmella viimeisellä lipulla oli hankaluuksia. Alkumatkan otin maltilla. Pitemmillä väleillä tuli kiertoa, mutta homma sujui mukavasti, Kaskinen pohti suunnistustaan.

Hämeenlinnan Suunnistajille toi kullan sarjassa H60 Ari Heikkilä. Hän kukisti takavuosien huippumiehen Lahden Suunnistajat-37:n Ari Anjalan 36 sekunnilla 5,1 kilometrillä.

– Alkuun menetin heti ykkösellä ohiajossa aikaa. Loppu meni sitten hyvin ja kun kaimalla oli sitten kuulemma lamppuongelma, niin menihän tämä hienosti, Heikkilä myhäili.

Muut mitalin seuralle tulivat hopeisina Antti Virtaselle H50 ja nuorelle Matias Lautamäelle 16-vuotiaissa. Lounais-Hämeen rastin Elmeri Syrjälä sai saman sarjan pronssin. Espoon Suunnan Pertti Laurila oli vanhimman sarjan H85 hopealla. HlS:n Esko Savonen jäi pronssista sekunnin H65:ssä ollen neljäs.

Hauhon Sisu sai järjestelyistään hyvän arvosanan. Ensi vuonna SM-yörastit suunnistetaan Jämsän Retki-Veikkojen isännyydessä. HäSa

 

 

Päivän lehti

19.1.2020