Urheilu

Eetu Savolaisen ylivoimaa Könnölän rasteilla

Ikaalisten Nousevan Voiman Eetu Savolainen voitti ylivoimaisesti Hämeenlinnan Suunnistajien kisoissa. Kuva: Anniina Paronen
Ikaalisten Nousevan Voiman Eetu Savolainen voitti ylivoimaisesti Hämeenlinnan Suunnistajien kisoissa. Kuva: Anniina Paronen

Ikaalisten Nousevan Voiman Eetu Savolainen suunnisti ennakko-odotusten mukaisesti selkeään voittoon sunnuntaina Hämeenlinnan Suunnistajien kevätkansallisissa Könnölässä. Pitkien matkojen kilpailu tarjosi osallistujille vaativat radat niin taidollisesti kuin fyysisestikin.

– Työmiehen kisa. Pohja oli sen verran haastavaa, että jalkaa sai nostaa. Peitteisillä alueilla tuli rasteilla pieniä virheitä, mutta ihan ok kisa, tuumaili Savolainen maalissa.

Kevyellä askeleella Savolainen kuitenkin tuli maastosta ja kellotti 12,4 kilometrin radalla huipputason loppuajan 1.12.46. Toiseksi tullut MS Parman Antti Vainio jäi lähes 12 minuuttia. Kolmas oli Valkeakosken Hakan Jouni Heinonen.

Seurat tarjoavat kisoissaan nykyään enemmän lyhyitä matkoja, joten hämeenlinnalaisten pitkän matkan kisa otettiin ilolla vastaan.

– Tosi hyvä treenikisa tämä oli. Aika suoraan menin välit, kertoi Savolainen, jonka kunto on ajoitettu kesäkuun loppupuolelle, jolloin ratkotaan Jukolan viestin herruus, paikat MM-kisoihin Norjaan sekä keskimatkan SM-mitalit.

 

Naisten sarjan voittoon suunnisti vauvalomalta paluuta tekevä Kangasala SK:n Outi Hytönen.

– Tosi raskasta oli, sellainen työstöpohja. Kakkosrastille tein parin minuutin virheen ja muutenkin alussa oli vaikeaa, Hytönen sanoi kisansa jälkeen.

Toiseksi suunnisti Rajamäen Suvi Heittola (+2.57).

Paikallisten seurojen suunnistajista sarjavoiton nappasivat D8RR Alisa Göransson (HlS), D10RR Venla Mennala (HlS), H10RR Onni Lepistö (HauSi), H13 Kalle Kulju (HlS), H60 Jukka-Pekka Rantio (HauSi) ja H21AL Viljo Oripelto (HauSi).

 

Suomen Suunnistusliitto ilmoitti torstaina päätöksestään pienentää merkittävästi toimintansa kustannuksia. Supistukset kohdentuvat henkilöstöön, mutta tätä kautta se vaikuttaa muun muassa seura- ja harrastetoimintaan.

– Lisenssisuunnistajien määrä ja kilpailumaksut ovat vähentyneet. Valitettavasti joudumme tekemään säästöjä, jotka näkyvät myös seuroille tarjottavissa palveluissa, muun muassa seurojen karttatuessa, kertoi Suunnistusliiton toimitusjohtaja Mika Ilomäki tiedotteessaan.

Hämeenlinnan Suunnistajien puheenjohtaja Juha Prittinen oli nykysuuntauksesta samoilla linjoilla.

– Kuntosuunnistus nousee kovaa vauhtia, kun taas osanottomäärät kilpasuunnistuksessa vähenevät. Jos Suunnistusliitto velottaisi myös kuntorasteista jonkinlaisen siivun, niin silloin kuntosuunnistuksen osanottomaksut saattaisivat vähän nousta, mutta tällä konstilla Suunnistusliiton taloutta voitaisiin korjata. Monissa maissa näin onkin ja tähän ollaan varmastikin menossa, Prittinen kertoi.

Prittisen mukaan Könnölässä suunnistetun kisan tuotto jää harmillisen pieneksi, varsinkin jos sen suhteuttaa tehtyyn talkootyömäärään. Seuran pitäisi saada isoja kisoja järjestettäväksi, jotta se saisi merkittäviä tuloja toimintansa pyörittämiseen. Toisaalta pienet kisat ovat hyvää harjoitusta tulevia isompia järjestelyjä varten.

– Kuntorastit, talkoot, jäsenmaksut ja kulujen pitäminen pienenä, luetteli Prittinen seuransa budjetin kasassa pysymisen edellytyksiä.

Könnölän kisarasteilla pääsevät kuntoilijat suunnistamaan Hämeen Sanomien kuntorasteilla ensi torstaina. HÄSA

Päivän lehti

28.1.2020