Urheilu Hämeenlinna

Eino Vuoren avauskisa enteilee hyvää kautta: "Tavoite on voittaa 100 metrillä nuorten SM-kultaa ja päästä Kalevan kisoissa finaaliin"

Eino Vuori pääsi harjoittelemaan keväällä laadukkaasti ja tavoittelee loppukesällä kovia aikoja.
Eino Vuori on päässyt taas Kaurialan juoksuradalle. Kuva: Sara Aaltio
Eino Vuori on päässyt taas Kaurialan juoksuradalle. Kuva: Sara Aaltio

Hämeenlinnan Tarmon pikajuoksija Eino Vuori yllättyi itsekin, kun Lahden yleisurheilukentän tulostaulu näytti sunnuntaina hänen kohdallaan uutta 100 metrin ennätysaikaa 10,81.

– Syytä siihen, miksi juoksu onnistui noin hyvin, en oikein tiedä. Ajattelimme, ettei kesäkuussa pääse koronan takia todellakaan kilpailemaan. Olen laittanut vasta pari viikkoa sitten ensimmäisen kerran piikkarit jalkaan ja juossut vetoja pitkän peruskuntokauden jälkeen, urheilija kertoo.

Kauden avausjuoksu oli Vuoren mukaan silti hankala.

– Aika oli kuitenkin hyvä ja kertoo siitä, että keväällä on onnistunut jotain.

Kova tavoite

Vuori on lyönyt itselleen täksi kaudeksi kovat tavoitteet, eikä ensimmäisen juoksun aika ainakaan vienyt tavoitteiden täyttymiseltä pohjaa pois.

– Näyttää lupaavalta, että ajasta voi saada pari–kolme kymmenystä vielä pois. Kesän lopussa on tarkoitus olla huippukunnossa. Nyt olemme kuitenkin vasta ihan kesän alussa ja aloittelemassa, Vuori sanoo.

Huippukuntoa kohti Vuori etenee laadukkaalla harjoittelulla ja ahkeralla kilpailemisella.

– Kilpailen lähes joka viikonloppu ja lähden aina hakemaan parempaa juoksua. Kilpailu on kuitenkin aina myös hyvä treeni.

Kesäkuun 21. päivä 18 vuotta täyttävän urheilijan kesän päätavoitteet ovat Kalevan kisojen ja nuorten SM-kisojen 100 metrillä.

– Nuorten SM-kisoissa tavoite on voittaa 100 metrillä kultaa ja päästä Kalevan kisoissa finaaliin. Ne löin tavoitteiksi keväällä, mutta kausi alkoi nyt niin lennokkaasti, että paremminkin voi mennä, sprintteri tuumaa.

Nuorten suomenmestaruuteen vaaditaan Vuoren arvion mukaan tänä kesänä noin 10,60:n pintaan menevää aikaa.

– 10,50 ja sen alitus tämän kesän aikana on kuitenkin yksi tavoitteeni.

Paljon mäkivetoja

Kaurialan kenttä oli keväällä pitkään pois käytöstä, mutta Vuori on onnistunut kevään ajan harjoittelussaan jopa yllättävän hyvin.

– Olen harjoitellut ihan täällä kotikulmilla Nihattulan metsäalueella. Myös valmentajani Ilkka Seppänen asuu tässä lähialueella. Olen tehnyt paljon mäkivetoja. Kevät onnistui tosi hyvin, enkä ole sairaana, ja paikat ovat olleet kunnossa, joten olen päässyt harjoittelemaan joka viikko niin kuin oli sovittu, Vuori iloitsee.

Talven hallikauteen Vuori valmistautui tällä kertaa aiempaa rennommin, mutta silti hyviä tuloksia tuli myös talven kilpailuissa.

– Hallikausi näytti, että mitä pidemmälle sitä olisi jatkanut, sitä paremmaksi ajat olisivat muuttuneet. Jos se olisi kestänyt vielä kaksi viikkoa, olisivat ajat olleet taas parempia.

Tarmolainen jatkaa kilpailukauttaan heti tällä viikolla, kun Toijalassa on vuorossa sekä 100 että 200 metrin matka.

– Paras mahdollinen skenaario olisi se, että aika paranisi joka kilpailussa.

Vuori on oppinut, että parhaan kisakunnon esiin saaminen kestää hänellä jonkin aikaa. Esimerkiksi kesäkuussa hän ei pysty koskaan olemaan parhaimmillaan.

– Kevennämme harjoittelua peruskuntokauden jälkeen koko ajan, ja kunto nousee hiljalleen. Jokaisessa kisassa pitäisi olla aina vähän herkemmässä kunnossa, hän suunnittelee. HÄSA

Päivän lehti

13.7.2020