Urheilu Jyväskylä

Eino Vuori tykitti jälleen ennätykseen – Iikka Alingué pituuskisan kolmas.

Pika-aiturit tähdittivät Jyväskylän gp-kisaa Annimari Kortteen johdolla.
Tarmon Eino Vuori paransi jälleen 100 metrin ennätystään keskiviikon kisassa. Kuva: Sara Aaltio
Tarmon Eino Vuori paransi jälleen 100 metrin ennätystään keskiviikon kisassa. Kuva: Sara Aaltio

Hämeenlinnan Tarmon sprintteri Eino Vuori paranteli puolitoista viikkoa sitten ennätyksiään sekä 100 metrillä (10,79) että 200 metrillä (21,66).

Jyväskylässä keskiviikkona avattiin kotimainen gp-kilpailusarja ja 100 metrin alkuerissä vastatuuleen (–1,5) Vuori kellotti 10,93 ja eteni finaaliin, jossa vauhti kiihtyi edelleen.

18-vuotiaan hattulalainen kiri viidenneksi ajalla 10,60 (+1,0) eli ennätys parani jälleen lähes pari kymmenystä.

–  Pirun kova aikahan tuo on, sellaista haettiinkin tällä kaudella ja nyt voi hakea jopa 10,50 alitusta. Alkuerä oli väsynyttä autossa istumisen jälkeen, mutta pääsin finaaliin ja kun paineet olivat pois, sain rennon juoksun, vaikka paikat ovat kireänä, iloinen Vuori kommentoi.

– Tämä oli kauden neljäs kisani ja edellisen kisan jälkeen olen tehnyt myös vesijuoksua palauttavana harjoitteluna. Seuraava kisa on vielä auki, viikon päästä en kilpaile Lahdessa, jossa on seuraava gp-kisa.

Kotimaisittain kovatasoisen finaalin voitti Samuli Samuelsson myös ennätyksellään 10,28 ja samoin ennätyksensä juoksivat Riku Illukka (10,46) ja Santeri Örn (10,51).

Janakkalan Janan Iikka Alingué on ollut myös ennätyskunnossa. Tällä kertaa 20-vuotias hyppääjä oli mukana pituuskisassa ja tasaisen hyvässä sarjassa ulkokauden avauksessa paras hyppy kantoi 725 (+1,0). Se riitti kolmossijaan edellä Topias Koukkula (755) ja Simo Lipsanen (740).

Alinguén ennätys viime kaudelta on 738 ja helmikuussa syntyi halliennätys 711. Kolmiloikassa hän on kotimaan tilastokakkonen (15,85).

– Tasainen hyvä sarja ja ihan tyytyväinen olen pituuskisa-avaukseeni, sillä loikkapainotteisesti tässä on edetty, eikä pituutta ole tullut paljon harjoiteltua, janalainen kertoi.

– Tuuli pyöri ja olosuhteet olivat vähän hankalat. Viimeinen hyppyni oli aika mojovan pitkä, mutta niukasti yliastuttu. Se jäi vähän harmittamaan. Viikon päästä kisaan Lahdessa kolmiloikkaa ja luvassa on taas kova kisa. Toivotaan sinne hyvää säätä.

Kansainvälisesti kovin taso oli 100 metrin pika-aidoissa, jossa finaalin voittoon kiri jälleen kauden parhaallaan 12,76 Annimari Korte. Aika uupuu vain neljä sadasosasekuntia Korteen suomenennätyksestä.

– Olin niin väsynyt kolme päivää sitten, etten tiennyt, juoksisinko edes täällä. Viime viikolla treenasin kovaa ja Espanjasta tuli muuttokuorma, ne painoivat. Siitä huolimatta tällainen aika, niin olen tyytyväinen kyllä. Ei ollut mikään superterävä olo, mutta viikon päästä Lahdessa suomenennätys on ihan mahdollinen, iloinen voittaja jutteli.

Kortteen takana hyvillä ajoilla olivat Reetta Hurske (12,91, kauden paras aika) ja Nooralotta Neziri (12,95), joka oli alkuerien nopein kauden parhaallaan 12,84.

1500 metrillä Topi Raitanen juoksi ennätyksekseen 3.40,35, mutta kaipasi kovempaa vastusta ja ennakoi, että viikon päästä Lahdessa 3000 metrin esteavauksessa on luvassa parempaa vauhtia.

Naisten 1500 metrin ylivoimaiseen voittoon kiri 16-vuotias janakkalalainen Ilona Mononen myös ennätyksellään ja kotimaan kärkiajalla 4.28,36. Entinen janalainen ja nykyisin Lahden Ahkeraa edustava juoksija on tällä kaudella parantanut ennätystään jo peräti lähes 25 sekuntia.

Moukariringissä odotetusti ykköset olivat Aaron Kangas (75,24) ja Krista Tervo (68,43).

Korkeuspaikalla kautensa avannut Ella Junnila jäi neljänneksi (185). Voittoon ponnisti Jessica Kähärä (187) ja Junnilan kanssa samaan tulokseen ylsivät ottelijat Maria Huntington ja Miia Sillman. HäSa

 

Päivän lehti

5.8.2020