Urheilu

EM-mitalisti Titta Keinänen SM-kisojen tähtenä

Kisaisäntä Hämeenlinnan Karateseura saavutti seitsemän mitalia.
Titta Keinänen (vas.) kohtasi avoimen luokan ensimmäisessä ottelussaan Sonja Voutilaisen. Kuva: Tomi Vesaharju
Titta Keinänen (vas.) kohtasi avoimen luokan ensimmäisessä ottelussaan Sonja Voutilaisen. Kuva: Tomi Vesaharju

Elenia-areenassa kamppailtiin lauantaina karaten SM-mitaleista 165 kilpailijan voimin, jotka edustivat 34 eri seuraa. Kisoissa olivat aikuisten sarjojen lisäksi nuoret ja veteraanit ja mukana sekä kumite (ottelut) että kata (liikesarjat).

Kisojen suurin tähti oli Euran Karateseuran 25-vuotias Titta Keinänen, joka saavutti pari viikkoa takaperin EM-pronssia.

Hämeenlinnassa hän otteli sekä avoimessa että omassa yli 68 kilon sarjassa ja voitti molemmissa mestaruudet. Otteluita kertyi viisi.

– Pitkä päivä. Nämä SM-kisat ovat siinä mielessä vaikeita, että vastustajat ovat pääosin tuttuja eli seura- tai harjoituskavereita. Hyvältä tuntuu tuplamestaruus, en ole joka vuosi voittanut avointa sarjaa, Keinänen iloitsi.

– Yhdeksänvuotiaana menin alkeiskurssille, mutta välissä oli neljä vuotta taukoa ja silloin asuin Hämeenlinnassakin kolme vuotta. Parikymppisenä tein paluun, koska lopettaminen jäi vaivaamaan ja halusin tavoitella omia rajojani. Ja hyvin paluu on onnistunut.

Keinäsen tavoitteena on paikka Tokion vuoden 2020 olympialaisiin, joissa karate on ensi kertaa mukana. Lajin olympiastatus on lisännyt kilpakaraten suosiota sekä Suomessa että maailmalla.

– Olympiapaikan saaminen ei ole yksinkertaista. Meillä on viisi sarjaa, jotka Tokioon supistetaan kolmeen ja jokaiseen kategoriaan pääsee vain kymmenen ottelijaa. Moni on vanhempi ottelija on jatkanut olympialaisten takia. Minun sarjani (+68kg) yhdistetään alle 68-kiloisiin ja näin sarja on yli 61-kiloiset. Molemmissa sarjoissa taso on kova. Tämän hetken tilanteessa minulla on paikka olympialaisiin, sillä olen oman sarjani rankingissa kolmantena.

Hämeenlinnan Karateseuran yhdeksästä ottelijasta menestyksekkäimmät olivat 19-vuotias Niko Mantere ja 17-vuotias Maximilian Ollila.

Mantere kuuluu maajoukkueeseen ja oli myös mukana EM-kisoissa. Kotikisoissa hän urakoi neljässä sarjassa yhdeksän ottelua tiiviiseen tahtiin. Saaliiksi tuli kaksi SM-kultaa (U21 +67kg ja miehet –84kg) sekä hopea (U21 avoin).

– Rankka urakka oli ja lopussa alkoi jo painaa. Sen myötä laatu kärsi, mutta hyvä oli saada paljon matseja ja kokemusta. Minulla on ollut vaikea kausi, mutta nyt alkaa vire löytymään, Mantere tuumasi.

– Minulla kausi jatkuu vielä toukokuussa Helsinki Openissa ja sitten K1-kisoissa Istanbulissa ja kesäkuussa Montrealissa. Tämä SM-kisarupeama oli onnistunut ja helpottaa kohti kansainvälisiä kisoja.

Ollila otteli kahdessa sarjassa. Omassa alle 18-vuotiaiden yli 76 kilon sarjassa hän sai pronssia ja alle 21-vuotiaiden +68-sarjassa hän taisteli Manteretta vastaan finaalissa tasan 2–2, mutta jäi hopealle Mantereen ensimmäisen pisteen edun myötä.

– Oman sarjani ensimmäisessä ottelussa en ollut alussa hereillä, kaveri sai pisteet ja hävisin 1–3, mutta seuraavat kaksi ottelua voitin 7–0 ja 8–0. Nikon kanssa olemme otelleet paljon, joten olimme tuttuja keskenämme ja nyt voitto kääntyi Nikolle. Minun karatekausi päättyi SM-kisoihin ja nyt jatkan jenkkifutikseen, Ollila kertoi.

Hämeenlinnan muut mitalistit olivat hopealla Ilona Haakana (U14 +47kg) ja U14-kumitejoukkuekisassa pronssilla Jimi Mantere ja Oskari Seppälä.

Hopealle ylsi myös Hämeenlinnan Tarmon Atte Kukkula (U21 –67kg) ja pronssille Kushin-Kanin Petri Rasila (veteraanit +35 avoin). HäSa

Päivän lehti

19.2.2020