Kiekko Urheilu

Emil Larmi palasi NHL-ympyröihin, vaikka epäilee ettei pelaa pudotuspeleissä minuuttiakaan – "Unelmia kohti mennään silti"

HPK:n toissakevään mestarivahti Emil Larmi palasi Pohjois-Amerikkaan ja pääsee maanantaina jäälle ensi kertaa sitten maaliskuun.
Emil Larmin ensimmäisellä kaudella on riittänyt käänteitä. Kuva: Pekka Rautiainen
Emil Larmin ensimmäisellä kaudella on riittänyt käänteitä. Kuva: Pekka Rautiainen

Kahvikuppia siemaileva Emil Larmi vastaa puhelimeensa Pittsburghista. Takana on lauantaina päättynyt 14 päivän karanteeni, kun suomalainen on vihdoin päässyt takaisin Pohjois-Amerikkaan.

Toistaiseksi työmaa on ollut yksinäinen karanteeniolosuhteissa. Ohjeistus on ollut, että hotellista saa poista lenkille, jonka aikana Larmi on tehnyt kuminauhajumppaa pysytelläkseen kunnossa.

NHL-pelejä yritetään epätoivoisesti jatkaa koronaviruspandemian keskeyttämän kauden jälkeen 24 joukkueen pudotuspeleillä elokuussa ja harjoitusleirien on määrä alkaa 10. heinäkuuta.

Kauden jatkumista varten on olemassa tarkat suunnitelmat, mutta ne ovat luonnollisesti veitsenterällä nykyisen tautitilanteen vuoksi Yhdysvalloissa.

– Sen verran mitä nyt olen paikallisten kanssa puhunut, on oletus ollut, että kausi pelataan loppuun. Siihen itsekin haluaa uskoa, mutta samalla tiedostaa, että moni asia on hiuskarvan varassa, Larmi toteaa.

 

Kauden jatkamispäätös yllätti

Epävarmuutta kuvaa se, että Tampa Bay Lightning joutui viime viikon torstaina sulkemaan harjoitustilansa, koska kolme pelaajaa ja joukkueen toimihenkilöitä sairastui koronavirukseen.

– Lopulta se riittää, että yksi pelaaja tuo taudin koppiin ja sen joukkueen pelit ovat oikeastaan sitten siinä ja mahdollisesti vastustajankin. Pienestä se on siis kiinni, että asiat menevät pieleen. Saa nähdä mitä tulee tapahtumaan.

HPK:n mestaruusvahti myöntää yllättyneensä, että kautta päätettiin yrittää jatkaa loppuun saakka.

– On se myönnettävä, että se ilmoitus tuli silloin yllätyksenä. Olin ajatellut, ettei siihen olisi enää mahdollisuuksia, kun (farmisarja) AHL:nkin kausi laitettiin päätökseen.

 

Tautitilanteet erilaisia

Yhdysvaltoihin paluu koronatilanteen suhteen näyttäytyy Larmista samankaltaiselta, vaikka tautitilanne Suomen ja USA:n välillä on hyvin toisistaan poikkeava.

– Oikeastaan ainoa ero minkä huomaa karanteenin jälkeen on se, että naamari pitää pukea naamalle, kun menee sisätiloihin. En tiedä pidetäänkö täällä tautia niin vakavana, mikä on ehkä osasyy siihen, että luvut ovat mitä ovat, Larmi miettii.

Worldometerin mukaan Yhdysvalloissa tilastoitiin torstaina 40 184 uutta tartuntaa, mikä oli suurin päivittäinen luku pandemian aikana.

– On myönnettävä, että tilanne huomioiden, olisin mieluummin Suomessa kuin täällä.

 

Paluu jääharjoituksiin maanantaina

Larmi on ollut koko kauden aikana vain yhdessä ottelussa Pittsburgh Penguinsin pelaavassa kokoonpanossa – ja silloinkin luukkuvahdin roolissa. Koska AHL-kausi on keskeytetty, Larmi palasi NHL-sorvin ääreen tilanteessa, jossa jääaika tulee olemaan pudotuspeleissä kiven takana.

– Jos asiat menevät seuran kannalta niin kuin on toivottu ja kukaan ei loukkaannu, ei minulle ole minuuttiakaan tiedossa. Nyt asiaan täytyy suhtautua niin, että menen harjoittelemaan jäälle kovaa ja viemään itseäni eteenpäin, Larmi sanoo.

– En ole ruvennut pumppia ottamaan päälle siitä kulmasta, että kohta pelaan – vaan keskityn harjoittelemaan mahdollisimman hyvin. Jos tarvetta on jäälle, olen siihen valmis, mutta epätodennäköistä se on.

Larmin edellinen jääharjoitus on maaliskuulta. Maanantaina hän palaa vapaaehtoisille jäille Pittsburghissa.

– Kesäkuussa olisin Suomessa päässyt jäälle, mutta se oli niin lähellä paluuta tänne, että se jäi väliin. Eiköhän lonkka revitä lumpiosta vielä irti, kun maanantaina pääsee taas rykimään, Larmi naurahtaa.

 

Mutkia matkassa

Maalivahdin paluu Pohjois-Amerikkaan oli värikäs. Liveseurantaa Larmin seikkailuista Helsinki-Vantaan lentokentältä pääsi seuramaan tämän Twitter-tililtä.

– Kolmas kerta sanoi toden ja pääsin matkaan. Tieto ei oikein kulkenut mihinkään ja tuntui, että piti olla lähes kaikki maailman luvat melkein presidentin allekirjoituksesta lähtien. Kun tieto ei saavuttanut lentoyhtiöitä, jotka pelkäävät isoja sakkoja, jos en pääsisi maahan, Larmi kertaa.

– Se meni huumorilla ensimmäiset kerrat, mutta kolmannella käsi tärisi jo passia ojennettaessa, että pääseekö tässä nyt ikinä matkaan.

Suomessa on uutisoitu kuinka suomalaisia NHL-pelaajia mm. Sebastian Ahon, Pekka Rinteen, Mikko Rantasen ja Mikko Koivun johdolla lähti takaisin Pohjois-Amerikkaan Finnairin charterlennolla.

– Se olisi ollut ehkä minullekin hyvä vaihtoehto, Larmi veistelee.

 

Kausi täynnä käänteitä

Hämeen Sanomien kolumnistina kauden aikana toimineen Larmin kausi Pohjois-Amerikassa on pitänyt sisällään monia vaiheita.

Se on sisältänyt komennuksen AHL:stä farmin farmiin ECHL:ään, jossa Larmi näki esimerkiksi golfkentän kupeessa sijaitsevan harjoitushallin, jossa ei ollut seiniä. Larmi kuvasi sitä kolumnissaan maailman ainoaksi jääkiekkohalliksi, jossa voi saada golfpallon päähänsä. Vessoissakaan ei ollut ovia ja kaukalo muistutti suorakulmion sijaan suunnikasta.

Lisäksi Larmi on kokenut pahan aivotärähdyksen ja ollut tappelussa. Kun koronavirus vielä puuttui peliin kauden keskeyttämisen suhteen, voi sanoa, että avauskausi Pohjois-Amerikassa on ollut sellainen, jota kukaan ei olisi voinut ennalta käsikirjoittaa.

Yhdessä NHL-ottelussa mukana oleminen on kuitenkin muistuttanut unelman olevan lähellä – vaikkakin vielä kaukana.

– Muutama ylä- ja alamäki on vuoristoradassa tosiaan riittänyt. Välillä on miettinyt jo, että missähän on se naula, johon luistimet voi ripustaa. Lopulta on muistettava, että tässä saa pelata jääkiekkoa ja tavoitella unelmiaan. Asiat voisivat olla aika paljon huonomminkin, Larmi toteaa.

– Luottoa on yhä siihen, että voin pelata siinä kovimmassakin sarjassa, mutta aika näyttää mihin asiat johtavat. Fokus on edelleen siinä, että täällä pelataan ja unelmia kohti mennään silti. HäSa

Päivän lehti

3.7.2020