Kiekko Urheilu

Emil Larmin silmissä kiiluu kolme kirjainta: NHL-”Tarkoitus on mennä Juuse Saroksen perässä, ehkä ohitsekin”

HPK:n Emil Larmi haluaa seurata Juuse Saroksen jalanjäljissä NHL:ään.
Turha koittaa, Larmi voittaa. Emil Larmi on ollut vastustajien kannalta alkukaudella painajaismaisen hyvä. KUVA: Ville-Veikko Kaakinen

Ei ole pahasti väärässä, jos väittää, että HPK:n maalivahti Emil Larmi on tällä hetkellä koko jääkiekkoliigan kuumin pelaaja.

Hyviä perusteita väitteen kantimiksi ainakin löytyy.

Neljässä viime ottelussa Larmi on päästänyt selkänsä taakse sensaatiomaisesti vain yhden maalin. Se kertoo siitä, että Larmi – ja koko HPK:n joukkue – on pelannut poikkeuksellisen vahvaa vaihetta.

Ritariareenan muuri suhtautuu itse asiaan kuitenkin vaatimattomasti.

– Homma on tehty viime peleissä minulle helpoksi. Ei ole tarvinnut mitään erikoisuuksia. Mutta kun tulee nollapelejä putkeen, se vaatii tiettyä sattumaakin. Joskus tulee maaleja, joille ei voi mitään ja sitten joskus jää menemättä mitään. Tuloksen ei saa antaa liikaa ohjata, Larmi kuittaa nöyrästi.

 

Mikään sattuma 22-vuotiaan Larmin väkevä vaihe HPK-maalilla ei ole, Larmi kun on ollut koko kauden vakuuttava. Hänellä on Liigan toiseksi pienin päästettyjen maalien keskiarvo (1,73). Larmin edellä on vain Kärppien Veini Vehviläinen.

Tilasto kertoo paljon Larmista, mutta myös Larmin itsensä mielestä HPK:sta.

HPK on pystynyt pitämään vastustajansa paikat parhaalta maalintekosektorilta vähissä, mikä edesauttaa myös maalivahdin onnistumista.

– Uskoisin, että jonkinlaista tilastoa löytyy, että on menty eteenpäin tässä.

Larmi on myös pelannut peliajassa mitattuna eniten kaikista Liigan maalivahdeista. Hän vakuuttaa, että kuorma on hallinnassa.

– Asiat on tehtävä arjessa päivittäin hyvin. Jos jostain luistaa, se rupeaa kyllä näkymään. Minulla ei ole ongelmaa pelata paljon. Hyvässä kunnossa tässä ollaan.

 

Yhteistyö maalivahtivalmentaja Juha Lehtolan kanssa on vaikuttanut hänen torjuntatyylinsä rauhoittamiseen.

Vähemmän on joskus maalivahdille enemmän.

– Kun tulin Hämeenlinnaan, torjumiseni oli aika luomua. Silloin mentiin enemmän-taktiikalla. Nyt peliä on rauhoitettu ja on saatu vähän järkeä mukaan, 182-senttinen Larmi nauraa.

– Kun tässä ei mitään kaksimetrisiä olla, on jostain haettava oma kilpailuetu.

Kun Larmi saapui HPK:hon kaudeksi 2016–17, hän ryösti heti kättelyssä ykkösvahdin paikan kanadalaisvahti Nathan Lawsonilta – jonka ura Kerhossa jäi lopulta yhden runkosarjaottelun mittaiseksi.

– Se tapahtui nopeasti, sitä ei voi kieltää. Ei tullut mietittyä pitäisikö jarrua painaa vaan nautittiin matkasta ja siitä nautitaan edelleen.

 

Larmi oli HPK:n päävalmentaja Antti Pennaselle tuttu jo Nuorista Leijonista, jossa Pennanen toimi apuvalmentajana Jukka Jalosen valmennustiimissä. Molempien kaulaan pujotettiin alle 20-vuotiaiden MM-kotikisojen päätteeksi kultamitalit tammikuussa 2016.

Kenties jo silloin Pennanen iski silmänsä Larmin potentiaaliin?

– Varmaan sillä oli oma osansa siinä. Ei minulle ole kerrottu taustoja, mutta ei se varmasti olematon osa ole. Hyvä, jos silloin on jo pystynyt näyttämään jotain.

 

Larmi on kertonut Jatkoajan haastattelussa ennen kautta tähyävänsä ensi kaudella ulkomaille.

Tähtäin ei ole tässä välissä muuttunut.

– Jossain kohtaa on tarkoitus Juusen (Saros) perässä mennä, ehkä ohitsekin. Mutta aika näyttää mikä polkuni on, sitä ei vielä tiedä.

Tavoitteitaan Larmi ei ujostele kertoa nytkään. Hän haluaa vielä tällä kaudella palata Leijona-paitaan, jossa hän pääsi pelaamaan kotiyleisön edessä Ritariareenassa viime keväänä yhden – ja toistaiseksi ainoan – A-maaottelun.

– Leijoniin haluan ehdottomasti takaisin. Nälkä kasvoi, kun näki tason, mikä siellä on. Milloin se tapahtuu, se ei ole minun asiani miettiä. Siitä päättävät muut.

Larmilla ei ole vaikeuksia myöntää myöskään sitä, että silmissä siintää tulevaisuudessa Pohjois-Amerikka ja NHL.

– Ennen pitkää NHL on tavoitteeni. Sitä kohti haluan olla menossa. HäSa

Asiasanat