Urheilu

Englanti löysi rauhallisuuden ja itseluottamuksen – "En ole tulossa kotiin, äiti, se on"

Ilmassa alkoi olla poikkeuksellisten MM-kilpailujen tuntua Englannin kaadettua Kolumbian historiallisesti rangaistuspotkukilpailun jälkeen neljännesvälierässä. Tiistai sai englantilaiset aidosti julistamaan jalkapallon kotiinpaluuta 52 vuoden tauon jälkeen.

Seuraavaksi Three Lions kohtaa MM-kisajoukkueista Uruguayn jälkeen tasapainoisimmin esiintyneen Ruotsin, mutta Englanti on selättänyt jo isoimman peikkonsa. Carlos Baccan epäonnistunut rangaistuspotku ja Jordan Pickfordin torjunta johtivat Englannin ensimmäiseen MM-rangaistuspotkukilpailuvoittoon neljännellä yrittämällä.

On muutenkin poikkeuksellista, miten brittijoukkue on pelannut Venäjällä. MM-kisojen neljä ottelua ovat menneet tulosten valossa odotusten mukaisesti. Iso muutos aiempiin kisoihin verrattuna on ollut esimerkiksi maalipaikkojen määrässä ja laadussa sekä erikoistilanteiden hyödyntämisessä.

Niin positiivisesti kuin Englanti onkin esiintynyt, on vielä arvoitus, mihin joukkue voi yltää. Gareth Southgaten ryhmä pääsi alkulohkossa helpolla, sillä Belgiaa vastaan joukkue lähinnä kokeili kakkosmiehistöä hyväksyen tappionsa, ja neljännesvälierävastus Kolumbia oli ilman James Rodríguezia melko aseeton.

Hyökkääjä Harry Kane on kuudella maalillaan kiinni maalikuninkuudessa, ja hän on ollut Southgaten kaipaama johtaja. Onko Kanesta ja Englannista kuitenkaan maailmanmestareiksi? Mitä voi päätellä pelaajien reaktioista rangaistuspotkuvoiton jälkeen, nuori joukkue on valmis.

– Ei äiti, en ole tulossa kotiin, se on… keskikenttäpelaaja Jesse Lingard twiittasi viitaten maailmanmestaruuteen nokkelaan englantilaiseen tapaan.

Isoin selittäjä Englannin joukkueen nousussa löytyy henkiseltä puolelta. Tämänhetkinen joukkue henkii voitontahtoa ja itsevarmuutta. Se näkyi tiistaina kirkkaasti, kun Kolumbia tasoitti ensin ottelun lisäajalla ja hallitsi jatkoajan ensimmäistä puolta, mutta Englanti käänsi pelin voitokseen perinteisesti heikolla osa-alueellaan.

Crystal Palacen kautta maajoukkueeseen 1990-luvulla noussut päävalmentaja Southgate muistetaan pelaajauraltaan ratkaisevasta epäonnistumisesta EM-kotikisojen välierässä Saksaa vastaan rangaistuspotkukilpailussa. Oma valmentajaurakaan ei alkanut mallikkaasti. Middlesbrough antoi hänelle kenkää 2009, vaikka Southgaten suojatit olivat Mestaruussarjassa kärkivauhdissa.

Itse asiassa epäonnistumiset loivat entisestä puolustajasta voittavan valmentajan. Ne saivat hänet lähestymään MM-kisoja tavalla, jota moni valmentaja pitäisi epäortodoksisena.

Gareth Southgate aloitti projektinsa näyttämällä inspiroivan ”elokuvan”, joka nosti esiin Englannin historiallisia epäonnistumisia olympialaisissa ja jalkapallossa, mutta näytti, miten kansakunta kasvoi urheilussa voittajaksi.

Hauskuus on ollut uudelle nuorelle maajoukkueelle keskeinen teema. Omaleimaiseen valmistautumiseen kuuluivat Daily Mailin mukaan taktiikkapalaverit Subbuteo-pöytäjalkapallopelin äärellä ja ratsastaminen puhallettavilla yksisarvisilla uima-altaalla ennen Panama-ottelua.

– Me olemme keskittyneet paljon muuhunkin kuin jalkapalloon Garethin aloittamisen jälkeen, ja olen oppinut paljon. Emme voi murehtia menneitä, vaan olemme tulleet tänne mentaliteetilla, että voitamme ja sen myös aiomme tehdä, sanoi yksi joukkueen tähdistä, keskikenttämies Dele Alli Daily Mailille Belgia-pelin alla. HäSa