fbpx
Urheilu

Englantilaisjoukkueet vetäytyvät uudesta Superliigasta – päätös romuttaa liigasuunnitelmat

Euroopan Superliiga sanoo pohtivansa sopivia tapoja muokata projektia.
Närkästystä satoi myös faneilta, alan ammattilaisilta sekä maiden hallinnoilta. Muun muassa Britannian pääministeri Boris Johnson sanoi tekevänsä kaikkensa, jotta Superliiga-suunnitelmat eivät etene.
Närkästystä satoi myös faneilta, alan ammattilaisilta sekä maiden hallinnoilta. Muun muassa Britannian pääministeri Boris Johnson sanoi tekevänsä kaikkensa, jotta Superliiga-suunnitelmat eivät etene. Kuva: EPA

Kaikki kuusi englantilaista valioliigajoukkuetta vetäytyvät jalkapallon uudesta eurooppalaisesta Superliigasta, kertoo muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Ensimmäisenä uudesta liigasta vetäytyi Manchester City, jonka esimerkkiä seurasivat Arsenal, Liverpool, Manchester United, Tottenham ja Chelsea.

–  Liverpool FC voi vahvistaa, että meidän osallistumisemme ehdotettuihin suunnitelmiin Euroopan Superliigan muodostamiseksi on keskeytetty, viime kaudella Englannin valioliigan voittanut Liverpool kertoi verkkosivuillaan.

Uutistoimisto AFP:n mukaan kuuden englantilaisjoukkueen vetäytyminen käytännössä romahduttaa aikeet Superliigasta. Liigaan olisivat jäämässä enää espanjalaiset Real Madrid, Barcelona ja Atletico Madrid sekä italialaiset AC Milan, Inter Milan ja Juventus. Liigaan ilmoittautui alun perin 12 joukkuetta, mutta lisää jäseniä haviteltiin.

–  Tämänhetkisten olosuhteiden perusteella harkitsemme sopivia tapoja muokata projektia, Superliiga sanoi tiedotteessaan uutistoimisto AFP:n mukaan.

Euroopan jalkapalloliitto Uefan puheenjohtaja Aleksander Ceferin kiitteli joukkueiden päätöstä. BBC:n mukaan Cefer painotti, että tahojen tulisi nyt keskittyä yhtenäisyyteen.

“Se ei ole urheilua, jos menestys on jo taattu”

Suurseurojen perustama Superliiga herätti laajaa kritiikkiä heti kun siitä kerrottiin.

Jalkapalloliitot Fifa ja Uefa ilmoittivat heti pannavaatimuksista, joilla Superliigan jäsenten osallistuminen kansalliseen ja kansainväliseen kilpailutoimintaan estettäisiin. Näin Superliiga jäisi joukkueiden ainoaksi mahdolliseksi pelikentäksi.

Närkästystä satoi myös faneilta, alan ammattilaisilta sekä maiden hallinnoilta. Muun muassa Britannian pääministeri Boris Johnson sanoi tekevänsä kaikkensa, jotta Superliiga-suunnitelmat eivät etene. Sky News -kanavan mukaan pääministeri kuvaili liigaa kartellin tapaiseksi.

Kritiikkiä sai se, että liigan on ollut tarkoitus olla suljettu eli siinä pelaisivat käytännössä samat suurseurat kaudesta toiseen.

Kriitikkojen joukkoon liittyi tiistaina myös valmentaja Pep Guardiola, joka on viime vuosina luotsannut menestyksekkäästi uuden liigan perustajaseuroihin lukeutuvaa Manchester Cityä.

–  Se ei ole urheilua, kun vaivalla ja palkinnolla ei ole suhdetta toisiinsa. Se ei ole urheilua, jos menestys on jo taattu. Se ei ole urheilua, jos tappiolla ei ole mitään väliä, Guardiola luetteli lehdistötilaisuudessa.

Guardiolan mukaan uusi liiga pilaa pienempien seurojen mahdollisuuden nousta maailman huipulle.

Menot