Urheilu

Ennakkosuosikit ratkovat miesten mestaruuden

Salibandy

Hämeenlinna

Helsingin areena täyttyy lauantaina toisena vuonna peräkkäin suomalaisesta salibandyväestä, kun Tampereen Classic ja helsinkiläinen EräViikingit ratkovat lajin miesten ja Classic sekä nurmijärveläinen SB Pro naisten suomenmestaruuden.

Ei ole mikään yllätys, että hallitseva mestari Classic ja viime kauden jälkeen Tapanilan Erän ja SSV:n yhteistyönä fuusioitunut EräViikingit kohtaavat loppuottelussa.

– Jos alkukaudesta olisi pitänyt sanoa kaksi seuraa, jotka pelaavat lauantaina kauden viimeisessä ottelussa, olisi vastaus tullut kuin apteekin hyllyltä. Lajille on varmasti parasta mainosta, kun ottelussa kohtaa joulukuun maailmanmestareita melkein joukkueellinen. Paljon on huippupelaajia ja olot loistavat. Pelikin on varmasti vauhdikas, eikä se mene pelkäksi kyttäilyksi, vaan mennään päästä päähän ja yleisö viihtyy, odottaa Classicin paidassa viime keväänä SM-kultaa juhlinut ja mestaruuteen uransa päättänyt hämeenlinnalainen Mika Savolainen.

Savolainen muistuttaa, että superfinaaliin valmistautuminen on erilaista kuin tavalliseen salibandyotteluun. Areenassa pelataan päivän aikana kaksi ottelua ja lisäksi yleisöä viihdyttää kattaus Suomen eturivin artisteja.

– Kaikki on vähän isommin kuin normipelissä ja viihdetoiminta aiheuttaa pelaajille erilaisia alkulämmittelyaikatauluja. Ennen kaikkea urheilijan ja yksilön vastuu nousee vielä korkeammalle. Muutoksiin pitää olla valmiina. Tapahtuma, jota varmasti verrataan MM-finaaliin, on joka tapauksessa hieno kliimaksi kaudelle, Savolainen sanoo.

Entisenä Classicin pelaajana Savolaisen sympatiat ovat edelleen tamperelaisten puolella.

– Onhan se selvä, kenen lippalakki päässä minä olen. Toivon Classicin voittoa ja myös uskon, että niin siinä vääjäämättä myös käy. Juna on puksuttanut aika hyvin. Runkosarja meni ehkä vähän kaksijakoisesti, mutta mielestäni Classicilla on jonkinlainen materiaaliero jopa EräViikinkeihin. Myös valmennuksen joukkueen peliin valmistaminen on siellä askeleen edellä, entinen puolustaja uskoo.

Hämeenlinnalaisen Steelersin liigajoukkueen päävalmentaja Jussi Sihvonen on myös sitä mieltä, että Classic on finaalissa ennakkosuosikki.

– EräViikingit voitti tänä vuonna Suomen cupin finaalin, joten sillä on yllätysvalmius, mutta Classic on ollut joukkueista selvästi tasaisempi koko kauden. Minun mittarillani tilanne kääntyy hieman Classicin puoleen. Yhdessä ottelussa yllätyksen mahdollisuus on kuitenkin aina olemassa ja se tuo superfinaaliin herkun, mitä sillä on haettukin, Sihvonen arvioi.

Sihvonen liputtaa kuitenkin finaalisarjan puolesta.

– Olen ollut urheilullisin perustein sarjan puolesta koko ajan. Yksittäisessä ottelussa sattuman osuus on vähän turhankin suuri. Joukkueella oli loukkaantumissuma tai vaikka porukkaa kipeänä yhden päivän ajan, valmentaja muistuttaa.

Sihvonen vinkkaa katsojille kummastakin joukkueesta muutaman mielenkiintoisen pelaajan seurattavaksi.

– Koko liigan paras sentteri Nico Salo siirtyy finaalin jälkeen Ruotsiin ja on ainakin toistaiseksi viimeistä kertaa pelaamassa Suomen kamaralla. Hän on viihdyttävä pelaaja. Toinen Classicin pelaaja Krister Savonen on Suomen paras puolustaja. EräViikkareiden Jani Kukkola on jakanut maajoukkueen ykkös-kakkossentterin roolia vuorotellen Salon kanssa. Miko Kailiala on puolestaan tehnyt 18 maalia pudotuspeleissä ja jahtaa Santtu Mannerin yhden kauden ennätystä, Sihvonen sanoo.

Asiasanat

Päivän lehti

22.9.2020

Fingerpori

comic