Urheilu

Erika Jänkä tekee paluuta ampumahiihtoon

Puolentoista vuoden vamma- ja kuntoutusjakso ei mennyt toimettomana, vaan poiki ammatin rajavartijana, mutta kovat urheilutavoitteet ovat ennallaan.
Erika Jänkä palasi kilparadoille rulla-ampumahiihdon SM-kisoissa Imatralla.

Ahveniston Ampumahiihtäjien Erika Jänkällä on takana kaksijakoinen puolentoista vuoden jakso elämässään.

Marraskuussa 23 vuotta täyttävä urheilija oli keväällä 2017 ampumahiihdon SM-kisoissa pikamatkalla neljäs ja normaalimatkalla viides ja pääsi debytoimaan myös maailmancupissa Holmenkollenilla oltuaan IBU-cupin osakilpailuissa paras suomalaisnainen.

Sitten urheilijan arki näytti karumman puolensa nuorelle lupaukselle ja alkoi vammakierre. Jo talvikaudella vaivannut nilkka alkoi kesällä 2017 jälleen oireilla.

– Viime vuoden elokuun ja tämän vuoden tammikuun välisenä aikana oikea nilkka leikattiin kolme kertaa ja sen myötä tuli luokattoman pitkä kuntoutusprosessi, Jänkä muistelee.

Kolme viikkoa takaperin Jänkä teki paluun kilparadoille Imatralla SM-rulla-ampumahiihdoissa. Tavoitteena ei ollut niinkään menestys, vaan kisatunnelman ja oman kunnon testaus.

Lauantain avauskisa jäi kesken, mutta sunnuntain toinen kisapäivä hoitui kunnialla maaliin.

– Matka ensimmäiseen starttiin oli kaiken jälkeen henkien taisto ja aika tunteikas viikonloppu oli kaikkineen. Mieletön fiilis oli siitä, että pystyin kilpailemaan ilman kipuja ja iso voitto oli jo kisoihin pääsy, vaikka tulos oli mitä oli ja ammunta suorastaan farssi. Mutta nämä saataneen balanssiin talveen mennessä, Jänkä tuumaa.

– Edelleen urheilulliset tavoitteet ovat yhtä kovat ja kunnianhimoiset kuin aina ennenkin, nyt täytyy vaan antaa itselle aikaa niiden saavuttamiseen.

Toipilasaikana Jänkä ei kuitenkaan ollut toimettomana. Kun urheilusta oli pakko pitää taukoa, hän hyödynsi ajan ammatillisella puolella ja opiskeli rajavartijaksi.

– Tällä hetkellä olen määräaikaisessa virassa Kainuun rajavartiostossa ja tarkoitus olisi valmistua joulukuussa ja sen jälkeen palvella vakinaisessa virassa nuorempana rajavartijana, Jänkä iloitsee.

– Eli hyödynsin kuntoutusajan opiskellen, kun en päässyt kuluttamaan energiaani totutulla tavalla harjoitteluun.

Hämeenlinna ja Ahveniston Ampumahiihtäjät ovat tärkeitä Jänkän urheilu-uralla, vaikka hän nykyisin asuu Vuokatissa. Valmentajana on ollut vajaa kolme vuotta Mikko Virtanen, joka viime keväänä nimettiin Suomen maastohiihdon A-maajoukkueen valmennustiimiin.

– Juniorista tähän päivään AAH seurana on ollut tärkeä osa kehittymistäni. Olen sitä ikäluokkaa, että meitä on ollut aina useampi tasaväkinen kaveri ja se on vienyt meitä eteenpäin. Hämeenlinnassa minua valmensi Tuomisen Jari, jonka opissa Virtasen Mikko on nuorempana ollut ja metodit siten pitkälti samantyyliset, Jänkä korostaa.

– Parin viikon päästä alkaa puolustusvoimien valmennusryhmän leiri ja syksy etenee maltillisesti ruuvia kiristäen. Urheilumyönteinen työyhteisö mahdollistaa hyvin harjoittelun. Olen kaikkineen kiitollinen siitä, kuinka mahtavia tukijoita olen löytänyt. He ovat mahdollistaneet matkani kohti unelmiani myös vaikeina hetkinä. HäSa

Päivän lehti

29.1.2020