Urheilu Hämeenlinna

Erikoishaastattelu Ahvenistolta: Valtteri Bottas ei ole luovuttanut MM-unelmaansa – "Se on ainoa tavoitteeni"

Ahveniston moottoriradalla vieraillut F1-tähti Valtteri Bottas ei ole heittänyt pyyhettä kehään MM-taistelun suhteen vaikka pistetilanteessa vuori on kiivettävänä.

Ahveniston moottoriradalla nähtiin torstaina maailmanluokan kuljettajaosaamista, kun Formula 1 -sarjan MM-pistetilanteessa kolmantena oleva Valtteri Bottas laulatti hulppeaa Mercedes-AMG GT S -siviiliautoaan Abloy Oy:n järjestämän tilaisuuden yhteydessä.

Ahveniston moottorirata on Bottakselle tuttu paikka hänen nuoruudestaan. Pienenä miehenä hän katsoi joskus kisoja paikan päällä, mikä oli omiaan puhaltamaan liekkiä rintaan moottoriurheilua kohtaan.

– Jossain tuolla penkalla oltiin junnuna katsomassa kisoja. Kilpaa en ole täällä ajanut, mutta viime vuonna ajoin täällä samassa tapahtumassa. Ratahan on kaikin puolin upea, Bottas veisteli.

 

Tehtävä Belgiassa

Bottaksen katseet ovat kuitenkin ensisijaisesti suunnattu kohti ensi viikonloppua ja Belgian Spa-Francorchampsin radalla ajettavaa MM-sarjan kauden seitsemättä osakilpailua.

Bottas uskoo, että monien F1-kuljettajien lempiratana usein mainittu Spa sopii hyvin hänelle henkilökohtaisesti ja myös hänen kuljettamalleen Mercedeksen F1-autolle. Siitä huolimatta, että urallaan kahdeksan F1 GP-voittoa napanneella Bottaksella on Belgiassa voittotili vielä avaamatta.

– Uskon, että rata sopii meidän autolle hyvin, kuten ovat sopineet kaikki radat tähän mennessä. Olimme erittäin vahvoja Silverstonessa aika-ajoissa ja Spa on samantyyppinen rata, Bottas analysoi Hämeen Sanomien haastattelussa.

– Olemme nähneet, että jos on lämpimämpi keli, se on ollut vähän huonompi meidän tiimille, sillä Silverstonessa oli ongelmia renkaiden kanssa. Vauhtimme on hyvää, nyt täytyy saada vain yksityiskohdat kohdalleen.

 

Suomalainen F1-ässä esiintyi rennon oloisesti Abloy Oy:n järjestämässä yhteistyökumppanitilauudessa. KUVA: Pekka Rautiainen

 

MM-taistelu jatkuu

Tämän kauden F1-avauskilpailun voittanut Bottas on ajoittaisten virheiden ja epäonnen vuoksi pudonnut MM-sarjassa tallikaveri Lewis Hamiltonin (132 pistettä) ja Red Bull -tallin siivillä lentävän hollantilaisen Max Verstappenin (96) taakse kolmanneksi. Bottaksella on kasassa nyt 89 MM-pistettä.

Maailmanmestaruustaistelu sai Bottaksen kannalta Silverstonessa epäonnisen käänteen, kun tämän rengas hajosi vain hetkiä ennen ruutulippua ja tämä putosi sijalle 11.

– Se on raaka peli, kun tuollaista käy. Toinen hyötyy ja itse häviää isosti pisteissä. Ei sille enää voi mitään jälkikäteen. Pitää vain hyväksyä asia ja katsoa eteenpäin.

MM-taistelun suhteen Bottas ei ole kuitenkaan luovuttanut.

– Niin kauan, kun siihen (maailmanmestaruuteen) on teoreettinen mahdollisuus, se on mahdollista. Kisoja on vielä paljon jäljellä ja uskon, että lähiaikoina julkaistaan lisää kisoja kilpailukalenteriin, Bottas totesi.

– Ikinä ei tiedä mitä tapahtuu ja muillakin voi olla epäonnea. Ei siis kannata antaa periksi eikä keskittyä siihen liikaa vaan edetä viikonloppu ja kisa kerrallaan.

 

Valtteri Bottas antoi Ahveniston moottoriradalla tyylinäytteensä myös ajosimulaattorissa. KUVA: Pekka Rautiainen

 

Helpottava jatkosopimus

Bottas on tyytyväinen myös siihen, että elokuun alussa selvisi myös se, että hän jatkaa Mercedeksellä myös kauden 2021.

– Nyt tietää ainakin, mitä seuraavan vuoden ja vähän yli tekee. Se antaa työrauhan. Ensi kaudella tilanne on tietysti sama ja pitää katsoa uudestaan mitä sen jälkeen tapahtuu, Bottas muistutti.

– Tässä vaiheessa aina helpottaa, että muutaman kisan jälkeen saatiin hommat kuitenkin maaliin.

 

Hamiltonin kantaan

Bottaksen tiellä maailmanmestaruuteen suurin kanto kaskessa on ollut tallitoveri Hamilton. F1-ennätyksiä solkenaan rikkova kuusinkertainen maailmanmestari on yksi kaikkien aikojen kuljettajista ja jonain päivänä häntä saatetaan pitää jopa kaikkien aikojen parhaana.

Bottas ei kuitenkaan sano miettineensä, että jonain toisena aikana kuin Hamiltonin aikakaudella hän olisi saattanut jo voittaa maailmanmestaruuden – vaan näkee Hamiltonin maksimaalisena haasteena itselleen.

Ollakseen paras on voitettava paras.

– Kun miettii hänen tuloksiaan ja ennätyksiä, joita hän on rikkonut, se motivoi entisestään tekemään parhaansa päihittääkseen hänet. Haastetta ainakin piisaa, mutta en haluaisikaan, että mikään tulisi helpolla. Jos sen joku päivä saavuttaa, tietää ainakin ansainneensa sen, Bottas paalutti.

– En haluaisi tiimikaveria vaihtaa sen takia, että joku muu olisi helpompi päihittää. Se on hieno haaste, joka pitää minut motivoituneena. Itsestä on löydettävä enemmän ja enemmän, että voi olla parhaalla mahdollisella tasolla ja parantaa vielä siitä.

 

Mercedes-AMG GT S taittui siististi Valtteri Bottaksen käsittelyssä. KUVA: Pekka Rautiainen

 

Unelmana maailmanmestaruus

Bottas on onnistunut lyömään Hamiltonin yksittäisissä kisoissa, mutta nyt Bottaksen tähtäimessä on pystyä siihen tasaisemmin ja useammin.

– Pienistä asioista se on kiinni tässä lajissa. Koen, että olen joka vuosi kisavauhdissa ja aika-ajosuorituksissa päässyt lähemmäksi. Tänä vuonna on ollut todella tiukkaa ja kisaviikonloppuina pitää nyt saada kaikki natsaamaan, Bottas naulasi.

– Ensimmäisen kisan jälkeen on tuntunut, että aina on ollut jotain pientä, josta osa menee myös omaan piikkiin. Virheet pitää karsia.

Unelma on edelleen yksi ja ainoa – F1-maailmanmestaruus.

– Se on ainoa tavoite, jonka olen asettanut itselleni, kun olen lähtenyt ajamaan kilpaa. Sitä jahdataan ja sen suhteen en periksi anna – teen kaikkeni sen eteen. Jos se ei tänä vuonna onnistu, ensi vuonna on käytettävä tilaisuus hyväksi. HäSa

Päivän lehti

29.9.2020

Fingerpori

comic