Urheilu

Europlayoffeihin mielivä HPK aloittaa kauden altaan syvästä päästä – "Meillä on miehiä vastassa"

CHL-veteraani Niklas Friman johtaa HPK:n Mestarien liigaan.
HPK:n kapteeni Niklas Friman mallaili maanantaina Mestarien liigan pelipaitaa ja viritti mailateipit lapaan Keski-Eurooppaa varten. Kuva: Riku Hasari
HPK:n kapteeni Niklas Friman mallaili maanantaina Mestarien liigan pelipaitaa ja viritti mailateipit lapaan Keski-Eurooppaa varten. Kuva: Riku Hasari

HPK:lta vaaditaan torstaina alkavan jääkiekon Mestarien liigan eli CHL:n ensimmäisissä otteluissa paljon, muttei liikaa, uskovat kapteeni Niklas Friman ja päävalmentaja Antti Pennanen.

Toisella heistä on kertynyt Euroopan toiseksi kovimman jääkiekon seurajoukkuekilpailun (KHL:n ollessa tasokkain) kokemusta jo kolmelta kaudelta. Friman pelasi nyky-CHL:n ensimmäisillä kausilla pudotuspeleihin yltäneessä TPS:ssä ja tämän jälkeen vielä yhden syksyn JYPissä.

– Hyviä muistoja on etenkin niistä pudotuspeleistä. Ne olivat hienoja tapahtumia. Kova sarja se on. Varmasti nyt tulee erilaisia pelejä, kuin mihin olemme Liigassa tottuneet, puolustaja pohti CHL:n Suomen-mediatilaisuudessa Tampereella maanantaina.

Lähtö Mestarien liigaan on HPK:lla kaikkea muuta kuin helppo. Joukkue on käytännössä europelien ensikertalainen, ja vierailee heti CHL-kaukaloissa kokeneempien HC Plzenin ja EV Zugin kotikentillä. Toissa kaudella HPK pelasi Pennasen johdolla Spengler Cup -kutsuturnauksessa, mutta CHL on oma, isompi maailmansa.

Nämä ottelut pelataan kaksi viikkoa aikaisemmin kuin HPK:n kausi on yleensä alkanut Liigassa.

– Olemme harjoitelleet kauan, ja mikäs sen hienompaa kuin aloittaa tosipelit hieman aiemmin. Paljon tarvitsee varmasti kehittyä kauden ja tämän CHL-alkusarjankin aikana peli peliltä löytäen niitä asioita, joita pitää parantaa. Kun emme tunne vastustajia niin hyvin, meidän pitää olla mukautumiskykyisiä, Friman totesi.

Pennanen kääntää ajankohdan pikemminkin mahdollisuudeksi, vaikka ”valmista” peliä on turha vielä odottaakaan.

– Joku on päättänyt, että nyt aloitetaan, niin sitten aloitetaan. Hienoa päästä pelaamaan kunnon pelejä muita aiemmin. Olemme ottaneet sen huomioon harjoituskaudella, Pennanen kertoi.

– Kaikki on tällä viikolla pelissä, mitä tässä hetkessä voi olla. Olemme tähdänneet siihen, että olemme mahdollisimman hyvässä iskussa torstaina. Se, mitä se isku on sitten tammikuussa, on eri asia.

Pennanen korostaa HPK:n pelillistä mittarivastusta kansainvälisillä kentillä.

– Meillä on miehiä vastassa, kovia ja kokeneita joukkueita, mikä näkyy etenkin erikoistilanteissa. Kamppailukovuus ja maalinedustapelaaminen sekä kyky valmistautua otteluihin ovat myös tärkeitä asioita, Pennanen korosti.

– Sveitsissä on myös isommat kaukalot (käytännössä kaikissa halleissa 60×30 metriä), mikä näkyy sveitsiläispelaajilla vauhdissa ja tempossa.

CHL tuo HPK:n kauteen 6–13 lisäottelua aikaan, jolloin Liigassa pelataan runkosarjaa. Tämän seurauksena seurat yleensä kierrättävät kokoonpanoaan paljonkin eri kilpailujen välillä.

Pennasen mukaan tämä on myös HPK:lla mielessä, mutta millään B-joukkueella Kerho ei kumpaakaan sarjaa pelaa.

– Kun olemme pienemmän budjetin joukkue, meillä on onneksi hyvä juniorityö, josta saamme laajuutta rinkiin. Mutta parasta on pöydässä aina, kun pelaamme. Se kierrätys tulee sitten, jos palautumisessa tulee ongelmia.

Suomalaisille CHL on näyttäytynyt välimallin turnaus, varsinkin yleisön silmissä. Mestarien liigan katsojamäärät ovat Suomessa jääneet selvästi Liigan lukemista.

Esimerkiksi viime kaudella Suomen yleisömääräykkönen HIFK keräsi CHL-kotiotteluissaan keskimäärin 4 341 katsojaa, noin 3 000 vähemmän kuin liigapeleissä. Joukkueiden menestys JYPiä ja Kärppiä lukuun ottamatta on ollut tämän mukaista.

Euroopan huippuliigojen keskenään IIHF:n tuella organisoima CHL on kuitenkin ottanut askeleita suuremman arvostuksen suuntaan muun muassa vaihtamalla dynaamisempaan 32 joukkueen formaattiin ja luopumalla osakasseurojen kiintiöpaikoista.

Suurimpana houkuttimena ovat toki rahapalkinnot, jotka nousevat tälle kaudelle yhteensä 3,2 miljoonaan ja seuraavalle kaudelle 3,4 miljoonaan euroon. Mestari kuittaa tulevana talvena 630 000 euroa.

Ensikertalaisseuralla intoa riittää.

– Pidemmän aikaa koko organisaatiossa on ollut sellainen innostus päällä. Hyvä valmistautuminen tulee varmasti luonnostaan. Toivotaan, että meidänkin hallilla on paljon väkeä. Pelimme on siinä kunnossa, Friman sanoi.

– Kova reissu on tulossa heti, mutta olemme ylpeitä, että pääsemme edustamaan Suomea ja Hämeenlinnaa.

Pennasen mukaan HPK:n tavoitteena ovat 16 joukkueen pudotuspelit, mutta hän korostaa CHL:n tuomia mahdollisuuksia kokemusten kautta.

– Etenkin pelaajat saavat tärkeää kokemusta, kun pääsemme pelaamaan erittäin kovaa sarjaa. Toivon ja uskon, että hämeenlinnalainen kiekkoyleisökin kunnioittaa niitä ainutlaatuisia hetkiä. Meillä on kova halu mennä lohkosta jatkoon, Kerho-käskijä paaluttaa.

Modernia jääkiekon Mestarien liigaa on pelattu viisi kautta. JYP vei pokaalin Växjöstä Ruotsista talvella 2018, mutta muuten ruotsalaiset ovat aina voittaneet: Luleå ensimmäisen kauden 2015 ja Frölunda loput kolme.

– Toivon suomalaisille menestystä, ja että voitatte ruotsalaisia tällä kaudella, sarjan toimitusjohtaja, saksalainen Martin Baumann heitti pilke silmäkulmassa Tampereella. HäSa

Päivän lehti

18.1.2020