Urheilu

FC Interissä uraa luova Niilo Mäenpää: "Joukkueharjoitukset eivät missään nimessä riitä kehittymiseen"

HJS:n kasvatti rakentaa uraansa FC Interissä.
Niilo Mäenpää oli mukana kasvattajaseuransa HJS:n päivässä. Kuva: Tomi Vesaharju
Niilo Mäenpää oli mukana kasvattajaseuransa HJS:n päivässä. Kuva: Tomi Vesaharju

Monipuolista liikuntaa ja lähes tauotonta pallonkesyttämistä. Siinä turkulaista FC Interiä Veikkausliigassa tällä hetkellä edustavan Niilo Mäenpään vinkit pienille jalkapalloilijan aluille, jotka unelmoivat tekevänsä rakkaasta harrastuksesta ammatin. 

– Olimme kaksoisveljeni Aapon kanssa jatkuvasti pihalla pelaamassa jotain, oli se sitten futista tai jotain muuta. Joukkueharjoitukset eivät missään nimessä riitä kehittymiseen, eikä meillä vielä silloin ollut puhelimia tai tabletteja kisaamassa vapaa-ajastamme, Hämeenlinnan Jalkapalloseuran kutsuvieraana perjantaina Kaurialassa ollut Niilo Mäenpää muistelee lapsuus- ja nuoruusvuosiaan Hämeenlinnassa.

– HJS:sta jäi paljon hyviä muistoja ja koen, että sain riittävät valmiudet täältä lähteä tavoittelemaan jalkapalloilijan uraa. Pelasimme Aapon kanssa usein vuotta vanhempien joukkueessa ja vuonna 1997 syntyneiden ikäluokan kanssa menestyimme hyvin myös valtakunnan sarjoissa. Hämeenlinna kaupunkina ei kuitenkaan, silloinkaan, tuntunut oikein jalkapallokaupungilta, Interin kanssa Turun kouluissa ja junioreiden harjoituksissa säännöllisesti vieraileva Mäenpää pohdiskelee. 

 

Jossain vaiheessa Hämeenlinnan rajat tulivatkin jalkapallouraa tavoittelevan nuoren urheilijan kehitykselle vastaan ja polku vei Valkeakosken kautta Turkuun. Debyyttikauden Interissä kruunasi Suomen cupin voitto ja peliaikaakin irtosi yli 20 pelin verran. Täksi kaudeksi raitapaidat uudistuivat eniten penkin päässä, kun ohjat otti HJK:n kakkosvalmentajana aiemmin toiminut Jose Riveiro.

– Voin rehellisesti sanoa Riveiron olevan paras valmentaja urallani. Hän on hyvin taktinen, perustelee valmentamansa asiat ja peluuttaa meitä lyhytsyöttöpelin kautta. Nautin pelaamisesta hänen joukkueessaan, tällä kaudella joukkueensa avauskokoonpanossa lähes säännöllisesti viihtynyt 21-vuotias maajoukkuepelaaja suitsuttaa espanjalaista. 

– Ensimmäinen tavoitteemme on selviytyä ylempään loppusarjaan ja sen jälkeen aina mestaruuteen asti.

Lähinnä laitapuolustajan paikkaa tällä kaudella pelannut Niilo korostaa myös kokemusta eri pelipaikoilta erityisesti nuorella iällä. 

– Harjoittelin koko talven kymppipaikalla, mutta juuri ennen kauden avausta Riveiro siirsi minut alas ja laidalle. Ensimmäisessä pelissä olin lähes shokissa esimerkiksi siitä, kuinka paljon vaara-alueita jää linjan taakse vastustajan pitäessä palloa. Laidalla on myös aina yksi syöttösuunta vähemmän, keskikenttäpelaajana itsensä edelleen näkevä Mäenpää miettii. HÄSA

Päivän lehti

25.1.2020