Urheilu

Finntriathlonin kaksoisvoitto Venäjälle

Viidettä kertaa järjestetty Finntriathlon Vanajanlinna avasi sunnuntaina kotimaisen triathlonkauden sprinttimatkan kilpailulla hienossa kesäsäässä ja 460 kilpailijan ennätysosallistujajoukolla.

Uintiosuus Katumajärvessä (+18,7 astetta) oli 750 metriä, pyöräily 20 kilometriä neljänä lenkkinä Vanajanlinnantiellä ja juoksuosuus viisi kilometriä linnan puistoalueella.

Miehissä kaksoisvoitto meni Venäjälle ja kärkikolmikko alitti tunnin rajan, mutta kolmen vuoden takaista Henrik Goeschin reittiennätystä 57.32 ei uhattu.

Ykkönen ajalla 58.53 oli 29-vuotias Denis Seliverstov, joka karkasi kärkikolmikosta juoksuosuudella.

Kakkoseksi kiri Georgii Kaurov 59.38 ja suomalaisista kärkivauhdissa pysyi U23-sarjan voittanut Triathlon Vantaan Joel Af Hällström (59.42).

– Ihan hyvinhän tuo meni ekaksi kisaksi. Uinnissa pyrin vaan seuraamaan venäläiskaksikkoa ja pyöräilyn alku oli tukkoista, mutta sitten rupesi kulkemaan. Juoksussa vasen jalka kramppasi ja Kaurov pääsi karkuun, mutta sain hänet uudelleen kiinni. Lopussa vaan ei puristus riittänyt, 21-vuotias espoolainen summasi.

– Kauden pääkilpailu on 23-vuotiaiden EM-kisat lokakuussa Israelissa ja Eurooppa-cupissa tavoitteena on päästä aina pisteille 30 parhaan joukkoon. Minulla on kolme SM-kultaa juniorisarjoista, mutta ulkomaan kisat viehättävät erilaisuudellaan.

U17-voittaja Someron Esan Veikka Sarén oli hienosti koko miesjoukon viides (1.01.10) niukasti viime vuoden voittajalle Darby Thomakselle (1.00.33) jääneenä.

Forssalainen kestävyysjuoksija Astrid Snäll urakoi naisten sarjoissa huipputuloksen. Hän voitti alle 19-vuotiaiden sarjan ja oli koko joukon ylivoimaisesti nopein uudella reittiennätyksellä 1.06.06.

Snäll edustaa yleisurheilussa Forssan Salamaa, mutta sivulajissaan triathlonissa nuorten maajoukkueeseen kuuluva 18-vuotias lupaus kilpailee Turun Urheiluliiton väreissä.

– Ensimmäistä kertaa olin täällä kisaamassa eikä tavoitteena todellakaan ollut reittiennätys. Avasin ratakauteni 1500 metrin juoksulla Turussa torstaina ja kauden päätavoitteena ovat yleisurheilun nuorten MM-kisat, joissa päämatkani on 3000 metrin esteet. Triathlonissa kauden pääkisa on Viron EM-kilpailut, Snäll kertoi.

Uintiosuudelta Snäll tuli viidentenä 21 sekuntia kärjessä polskineesta Mira Leskisestä, mutta pyöräilyosuudella hän nousi johtoon ja lähti juoksuosuudelle 48 sekunnin erolla Leskiseen. Kolmantena minuutin päässä oli kahden edellisen vuoden voittaja Anni Antikainen.

– Uinti meni paremmin kuin odotin ja hämmästelin, kun olin kärkiporukassa. Olen käynyt seuran uintiharkoissa, mutta en ole erityisesti uintiin panostanut. Pyöräily oli vahvaa, vaikka siihenkään en ole panostanut. Olisin jopa halunnut polkea kovempaa, mutta piti vähän passailla, Snäll kertasi.

Juoksuosuudella Snäll oli odotetusti ylivoimainen ja maalissa eroa kakkoseksi nousseeseen Antikaiseen oli lähes kolme minuuttia (+2.54).

– Tietysti minulla on luottoa juoksuosuuteen, mutta ei koskaan voi olla kisassa varma, miten käy, ja siksi täytyy aina puristaa loppuun saakka, voittaja korosti.

Jo pyöräilyosuudella hyvin noussut Sonja Kallio oli kolmas (1.09.37) kuuden sekunnin erolla Leskiseen. Antikainen, Kallio ja Leskinen olivat naisten yleisen sarjan mitalistit.

Vanajanlinnan jälkeen muut Finntriathlon-sarjan osakilpailut ovat Joroinen (21.7.), Levi (28.7.), Tahko (11.8.) ja Vierumäki (25.8.)

Kuluvaa vuotta vietetään suomalaisen triathlonin 35-vuotisjuhlavuotena, sillä vuonna 1983 järjestettiin ensimmäinen Joroisten Finntriathlon.

Tänä vuonna ohjelmassa on myös ensimmäinen Suomessa järjestettävä Ironman 70.3.-kilpailu Lahdessa 30. kesäkuuta. HäSa

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic