Urheilu

Golfin EM-kulta avasi rohkaisevia näkymiä

Suomi saavutti vajaat pari viikkoa sitten ensimmäistä kertaa amatöörien EM-joukkuemestaruuden golfissa. Mestariryhmään kuuluneet Matias Honkala ja Sami Välimäki pitävät voittoa ikimuistoisena kokemuksena ja rohkeita jatkonäkymiä avaavana saavutuksena.

– Teimme historiaa. Se on nostattava ja aivan mahtava asia. Ikimuistoinen saavutus, 19-vuotias Honkala arvioi.

– Suomen golfin ensimmäinen kultamitali on iso saavutus. Toivottavasti hanat aukeavat useammallekin. Loistava juttu, Välimäki jatkaa.

Molemmat ottavat nyt uutta vauhtia uralleen. He tähtäävät syksyllä karsintojen kautta ammattilaiskentille.

– Kulta merkitsee golfille paljon. Lajin sisällä merkitys tiedostetaan. Mestaruus kertoo, että taso on noussut laajalla rintamalla. Pystymme kilpailemaan tasapäisesti ja päihittämään maailman johtavat golfmaat, Suomen Golfliiton kilpaurheilupäällikkö Juha Juvonen vakuuttaa.

– Golfmaailma on painottunut ammattilaisgolfiin, mutta kaikki ovat käyneet saman reitin. Amatöörikisat ovat tärkeä koulutusvaihe.

Menestys amatööreissä enteilee menestystä myös ammattilaisena.

– EM-kullan ansiosta pelaajat tietävät pystyvänsä päihittämään normi- tai huippupäivänä kenet tahansa. Se on rohkaiseva saavutus myös liiton henkilöille sekä henkilökohtaisella tasolla seuroille, kasvattajaseuroille, yhteisöille ja tukijoille, Juvonen jatkaa.

Mikko Korhonen, 38, on pelannut uransa parhaan kauden. Hän voitti Euroopan-kiertueen kisan Itävallassa ja varmisti alkuviikosta paikan elokuun alussa pelattavaan PGA:n mestaruusturnaukseen.

– Pitkäjänteinen työ ja omat valinnat palkitaan. Hänen kehityskäyränsä on tasaisessa nousussa. Ketsuppipullo on auennut suomalaisessa kilpagolfissa, Juvonen toteaa.

Ennen Korhosta major-turnauksissa suomalaismiehistä on pelannut vain Mikko Ilonen, joka on jatkanut tasaisesti Euroopan kiertueella.

– Emme ole enää vain Ilosen varassa. Hän pelaa yhä hyvää golfia. Eikä hänen viittä Euroopan Tourin voittoa viedä pois.

Tapio Pulkkanen nousi kolmantena suomalaisena Euroopan-kiertueelle. Kim Koivu ja Kalle Samooja pärjäävät haastajakiertueella.

– Koivu ja Samooja ovat kympin sakissa haastajakiertueella. Hyvältä näyttää. Amatöörit ovat seuraava ammattilaissukupolvi, Juvonen sanoo.

Hämeenlinnassa Linna Golfilla pelataan torstaina ja perjantaina amatöörigolfin St. Andrews Trophy, jossa Manner-Euroopan joukkue haastaa Britannian ja Irlannin yhdistelmäjoukkueen reikäpelissä.

Honkala ja Välimäki kuuluvat Manner-Euroopan ryhmään.

– Tämäkin on loistava meriitti ja kova suoritus, sillä Euroopassa on paljon kovia pelaajia, Välimäki tuumaa.

Kilpailussa on nähty huippupelaajia kuten Rory McIlroy, Sergio García ja Luke Donald sekä suomalaisista muun muassa Ilonen, Korhonen, Pulkkanen ja Albert Eckhardt. STT

Asiasanat