Urheilu Hämeenlinna

Golfista tuli koronakevään voittaja – Pelioikeuksien kysyntä kohosi vuosikymmenen huippulukemiin

Pelioikeuksien myynti on ollut aiempia toukokuita vilkkaampaa Hämeenlinnan seudun golfkentillä. Jo toukokuussa käynnistynyt kilpailukausi alkaa toden teolla kesäkuussa.
Vaikka pelaajat eivät koronaviruksen takia voi varsinaisesti tungeksia golfkentille, Tawast Golfissa on pelattu täysin varauskalenterein. Kuva: Esko Tuovinen
Vaikka pelaajat eivät koronaviruksen takia voi varsinaisesti tungeksia golfkentille, Tawast Golfissa on pelattu täysin varauskalenterein. Kuva: Esko Tuovinen

Yhtenä todella harvoista urheilupaikoista golfkentät eivät hiljentyneet koronaviruspandemian takia – päinvastoin. Hämeenlinnan seudun golfkentillä on ollut koronan tarkentamat ryhmäkoot ja lähtöajat huomioiden lähes maksimaalinen määrä pelaajia, noin 200 golffaria kenttää kohti päivässä.

Pelioikeuksien ja vieraspelaajakierrosten (green fee) myynti on kiihtynyt niin, että golfkenttäyrittäjiä ei juuri hirvitä yritysasiakkaiden ja ravintolatoiminnan tulonmenetykset.

Linna Golf on ollut auki kaksi viikkoa, joista jälkimmäisellä 200 pelaajan raja paukkui päivittäin.

– Parinsadan pelaajan päivävauhti on meille tosi paljon. Yritystapahtumat ovat jääneet toukokuulta kokonaan pois, mutta green fee -tuotto on tuplaantunut viime toukokuuhun verrattuna. Porukka on hyvin löytänyt meille, kun yrityksiltä on vapautunut aikoja, kertoo Linna Golfin toimitusjohtaja Esa Honkalehto.

– Yksittäisiä pelaajia on ollut aiempaa enemmän. Uskon, että se johtuu parempien tiiaikojen saatavuudesta. Golf on myös ollut yksi harvoista lajeista, joita on saanut luvalla harrastaa. Tämä on ainakin torjuntavoitto.

Everstin pidempi kausi tuplannut pelaajamäärän

Aulanko Golfin kahdella kentällä, 18-väyläisellä Everstillä ja yhdeksänreikäisellä Hugolla loppukevät on saanut golffarit ostamaan pelioikeuksia siihen tahtiin, että vieraspelaajien voi pian olla vaikea mahtua sekaan.

– Olemme myyneet pelioikeuksia paremmin kuin edellisinä kymmenenä vuotena. Jos ajattelee sitä epävarmuutta, mikä maaliskuussa oli, niin tämä tilanne on iloinen yllätys. Sinänsä tämä ei yllätä, kun golfilla on vähemmän kilpailua ihmisten ajasta esimerkiksi liveurheilun ollessa tauolla, sanoo Aulanko Golfin toimitusjohtaja Kari Kuivasaari.

– En tiedä, eivätkö he pääse muuten harjoittelemaan, mutta nuoria jääkiekkoilijoita on ollut paljon.

Aulangon pääkenttä avattiin jo huhtikuun puolella, paria viikkoa tavanomaista aikaisemmin, mikä on vain nostanut pelaajien kokonaismäärää. Eversti vetää noin 250 golffaria päivässä, Hugo noin 150.

– Eversti aukeaa yleensä vasta vapun aikoihin. Siellä on nyt ollut pelaajia noin tuplasti normaalivuoteen verrattuna. Hugolla pelaajia on ollut muutama kymmenen prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Turvavälejä tietysti noudatetaan, mutta lähdöt ovat olleet koko lailla täynnä hyvällä säällä.

Pelipäivä pitenee kesällä

Tawast Golfin toimitusjohtaja Lauri Manninen vahvistaa saman ilmiön. Paavolankulmassa sijaitseva kenttä on ollut niin täynnä, kuin on suinkin sallittua.

– Toki kentälle ei mahdu yhtä paljon väkeä kuin normaalisti, mutta hyvin on pelaajia riittänyt. Olemme myyneet paljon pelioikeuksia uusille harrastajille. Onneksi pystymme kesällä peluuttamaan iltaisin pidempään, Manninen tuumaa.

– Kilpailuissa on ollut väkeä oikeastaan ennätysmäärä, kun on väliaikalähdöt ja pelaajien täytyy lähteä kentältä heti kierroksen jälkeen.

Hattulan kausikorteilla ennätysmenekki

Lähes ympäri vuoden toimiva Hattula Golf avasi viheriönsä maaliskuun puolivälissä. Koronasta huolimatta myös Hattulan pelimyynti on kasvanut.

Toimitusjohtaja Reijo Riihimäki kertoo, että kierroksia on alkuvuonna pelattu Sattulassa noin 8 000. Kasvua edellisvuoteen verrattuna on 44,8 prosenttia.

– Normaalipäivänä kierroksia pelataan meillä noin 150, parhaina päivinä yli 200. Varauskalenteri on melkein täynnä. Golf on kyllä koronan voittajia. Ihmiset haluavat liikkua, ja golfissa 2–4 pelaajaa tapaavat käytännössä vain tiillä ja greenillä, Riihimäki kuvailee.

– Pitkälti asiakkaamme ostavat kausikortteja, mutta kierrosmäärien lisäksi pelaajamäärät ovat lisääntyneet. Olemme myyneet kymmenen kierroksen kortteja enemmän kuin koskaan. Moni vanha golffari on aloittanut uudestaan, ja uusia kokeilijoitakaan ei ole ennen ollut näin paljon. HäSa

Näin golfissa kilpaillaan Hämeenlinnan seudulla

Hattula Golfin viheriöt ovat olleet auki maaliskuusta asti. Kuva: Esko Tuovinen
Hattula Golfin viheriöt ovat olleet auki maaliskuusta asti. Kuva: Esko Tuovinen

Pieniä kilpailuja, kuten seurojen viikkokisoja järjestetään kaikilla Hämeenlinnan seudun kentillä kesällä lähes joka viikko.

Eniten kilpailuja on Tawast Golfilla, kalenterissa yhteensä 38. Kesän avaa tulevana viikonloppuna 80 pelaajan Scramble by Suunto.

Aulanko Golfin kilpailukausi alkaa Hämeenlinnan golfkentistä viimeisenä 5. kesäkuuta. Tuolloin alkaa AGK:n miesjäsenille tarkoitettu Man Power Tour.

Tawast Golfin Finnish Junior Tour -osakilpailu eli Golfliiton pääjuniorikiertueen kauden kuudes turnaus on Hämeenlinnan golfkesän tasokkain kilpailu. Se pelataan 5.–6. syyskuuta.

Aulanko Golf järjestää heinäkuussa kaksi isoa tapahtumaa: 1. heinäkuuta Aulangolla pelataan alemman juniorikiertueen Future Tourin kilpailu ja kuun puolivälissä yli 60-vuotiaiden SM-lyöntipeli.

Paikallisittain isoimpiin kisoihin lukeutuvat myös Tawastin ja Aulangon yhdessä järjestämät Junnujen Tiilaakso Open (7.–8.7.), Hämeenlinna Lady Open (11.–12.7.) ja Tiilaakso Scramble (12.–13.9.), jota pelataan myös Hattulassa.

Linna Golfin uutuus on kuutena perjantaina pelattava avoin scramble, minkä lisäksi Linna järjestää joukkuekilpailuja ja muutaman avoimen lyöntipelin. Finnairin sponsoroimat viikkokilpailut alkoivat 11. toukokuuta.

Hattula Golfin kesän omat pääkisat ovat kesäkuun 7. päivän kunnanmestaruuskilpailu ja 27. päivän Sandels Open -scramble.

Lepaa Golfissa kilpailukausi alkoi jo vappuna ensimmäisillä kuukausikisoilla. Kaikkiaan ohjelmassa on syyskuun 19. päivään asti 17 avointa ja seuran sisäistä kilpailua, joista elokuinen LeG:n mestaruuskilpailu on kaksipäiväinen.

Kilpailut pelataan ainakin heinäkuuhun asti poikkeusjärjestelyin: kaikki kilpailut pelataan väliaikalähtöinä, tuloskortit täytetään mobiilisovelluksella ja tulosseurantakin on täysin sähköinen eikä palkintojenjakoja järjestetä.

Päivän lehti

13.7.2020