Urheilu Hämeenlinna

Häkkisen kotkan siivillä maailmalle – Kaapo Joutvuo pääsee kokeilemaan vauhtiaan kansainvälisille radoille

FIA Karting Academy Trophy on hyvä ponnahduslauta kovempiin luokkiin.
Kaapo Joutvuo pitää vuoden hallussaan Mika Häkkisen lahjoittamaa Mestarin maljaa. Kuva: Tomi Vesaharju

Hattulalainen 13-vuotias Kaapo Joutvuo voitti viime kaudella karting-autoilun Raket-luokan Suomen mestaruuden. Ensi kaudella Ahveniston Autourheilijoiden kuskin oli määrä ajaa Suomen radoilla OKJ-luokassa, mutta viikko sitten maanantaina Kaapon isä Kimmo sai puhelun, joka muutti suunnitelmia: AAK:n kartingin lajiryhmä oli valinnut Kaapon Suomen edustajaksi kansainväliseen FIA Karting Academy Trophy -sarjaan.

– Kyllä se oli meille aikamoinen yllätys, vaikka poika olikin luokkansa paras kuski viime kesän kisoissa. Nyt tiimillemme tarjoutuu ihan yllättäen mahdollisuus esittäytyä hieman isommille autourheilupiireille, Kimmo Joutvuo iloitsee.

Siirtyminen uuteen luokkaan on melkoinen, sillä tehoa 125-kuutioisissa Academy Trophy -sarjan autoissa on noin kolme kertaa enemmän kuin Raket-luokan peleissä.

Aivan kylmiltään Kaapo ei kuitenkaan hyppää uuteen autoon, sillä hän on jo päässyt testaamaan OKJ-luokan kilpuria, joka vastaa kansainvälisen luokan menopeliä.

– Autoissa on 30 hevosvoimaa ja suorilla ne kulkevat noin 130 kilometriä tunnissa. Kisa on todella kovaa, sillä meillä kaikilla on ihan samanlaiset autot, Kaapo muistuttaa.

FIA Karting Academy Trophy on edullinen tapa päästä ajamaan kansainvälisille radoille.

– Autot ja huollot kustantaa sarja. Meidän tiimimme (Hemet Racing) maksettavaksi jäävät vain matkat kisoihin ja ilmoittautuminen. Ennen kisakautta on kuitenkin paljon kaikenlaista hommaa. Pitää muun muassa suunnitella matkat Saksaan ja Italiaan. Reissuumme lähtee mukaan myös tiimipäällikkömme Pekka Myllyniemi, Kimmo Joutvuo suunnittelee.

Kaapo Joutvuon kisakalenterissa on ensi kaudella myös Alahärmässä syksyllä ajettava MM-kisa. Academy Trophyssa nuori kuljettaja pääsee hyvin valmistautumaan myös tähän kisaan.

– Ensin keskitytään kansainväliseen sarjaan ja katsotaan aluksi, mihin vauhtini riittää. Tavoitteenani on yltää ainakin kympin sakkiin, mutta paremminkin saa mennä, Kaapo nauraa.

Kaapo Joutvuo pokkasi viime kauden päätteeksi Raket-luokan mestarina Mika Häkkisen lahjoittaman Mestarin maljan. Komea kotka kannustaa nuorta kuskia eteenpäin urallaan.

– Palkintoon on kaiverrettu kovienkin kuskien nimiä. Muun muassa rallikuskit Esapekka Lappi ja Teemu Suninen ovat voittaneet tämän. Toivottavasti minäkin saan autourheilusta vielä joskus ammatin – ja suurin unelmahan olisi päästä ajamaan formula ykkösiin, Kaapo haaveilee.

Joutvuon perheessä on menty radoilla lujaa jo vuosia. Kimmo-isä on F3-luokan vuoden 2009 Suomen mestari ja Kaapon isoveli Kosti voitti Raketien mestaruuden 2015. Viime kaudella Kosti ajoi formula Fordia ja V1600-luokkaa. HäSa

FIA Karting Academy Trophy

Kansainvälisen autoliiton (FIA) alainen lupaavien 12–14-vuotiaiden sarja, jossa tutustutaan huippu-kartingiin. Sarja tarjoaa myös väylän kohti Euroopan mestaruussarjaa.

Kansalliset liitot saavat nimetä sarjaan 1–2 kuljettajaa. Suomen maapaikkaa haki tänä vuonna yhdeksän nuorta kuskia.

AAK Motorsportin kartingin lajiryhmä valitsi yksimielisesti Kaapo Joutvuon Suomen edustajaksi sarjaan (varalla Peik Abrahamsson, Vihdin Urheiluautoilijat).

Sarjassa ajetaan autoilla, joissa on 125-kuutioiset suoravetoiset OKJ-moottorit (ei vaihteita). Tehoa moottoreissa on 30 hevosvoimaa.

Kaudella 2018 FIA Karting Academy Trophyssa oli mukana 52 kuljettajaa.

Sarjan osakilpailut ajetaan tänä vuonna Wackersdorfissa Saksassa (2.–5. toukokuuta) sekä Italian Sarnossa (14.–16. kesäkuuta) ja Lonatossa (20.–22. syyskuuta).