Urheilu Hämeenlinna

Hämeen salibandyderby hiipui unelmafinaalien jälkeen – "Vääryys verrata näitä nykypelejä siihen"

Lisääntyykö LASBin veto, jos naapuriseura Steelers putoaa Salibandyliigasta.
LASBin Miska Mäkinen kurotti estämään Steelersin Nico Jonaesonin viimeistelyn. Kuva: RIKU HASARI
LASBin Miska Mäkinen kurotti estämään Steelersin Nico Jonaesonin viimeistelyn. Kuva: RIKU HASARI

Steelers Hämeenlinnan ja LASBin (alunperin Lammin Salibandy) välinen paikallisderby saattaa olla ensi kaudella vain muisto. LASB pelaa pudotuspelipaikasta, kun taas Steelers on lauantain 4–6-tappion jälkeen edelleen matkalla kohti 1. divaria.

Osittain kyseessä on jo valmiiksi pelkkä myytti.

– Kyllä tämä on kaikille peli muiden joukossa. Se derby on vähän unohtunut. Totta kai kiima nousee ja yleisöäkin oli hyvin (582), Steelersin erotettu päävalmentaja Petri Kemppainen sanoi LASB-ottelun jälkeen.

Kevään 2016 divarifinaalit eivät ole unohtuneet Hämeenlinnassa, ei kantakaupungissa eikä Lammilla. Steelersin ja LASBin väliset viisi finaalia houkuttelivat jokainen yli tuhat katsojaa Elenia-areenaan. Kemppainen valmensi tuolloin LASBia Kalle Tyrkäksen kanssa.

Samanlaista derbyä ei liigaan syntynyt. LASB muutti Lahteen heti noustuaan.

– Silloin nousun aikaan käytiin ihan utopistisissa sfääreissä. Näistä otteluista on sen jälkeen jäänyt isoin kiima pois. Se homma oli jotain aivan uskomatonta, joten on ehkä vääryys verrata näitä nykypelejä siihen, LASBin apuvalmentajana nykyään toimiva Tyrkäs huomautti lauantaina.

LASB voitti kauden ensimmäisen Steelers-ottelun kotonaan 2–1. Etelä-Hämeen salibandyhegemonia on nyt kiistatta valtatien 12 varrella.

Vaikka varsinainen derby-asetelma lähestulkoon tyrmätään, kilpailu on todellista muutenkin kuin kahdesti kaudessa sarjapisteistä. Seurat ovat koko liiga-aikansa vieneet pelaajia toisiltaan.

Esimerkiksi lauantain maalivahdit Kaapo Kettunen (Steelers) ja Santtu Pohjonen (LASB) edustivat viime kaudella juuri toistensa nykyseuroja.

– Kyllä täällä sellaisia pelimiehiä on, että aivan varmasti puhelimet soivat keväällä, jos niinkin hassusti käy, että Steelers putoaa. Ehkä tämänkin seuran kannattaisi panostaa heihin, Kemppainen viittasi Steelersin eturivin nuorisoon.

Tyrkäs ei usko automaattiseen aivovuotoon idän suuntaan, jos Steelers putoaa liigasta.

– Pelaajasiirtoihin vaikuttaa muun muassa pelaajien opiskelu. En toivo, että niin käy, vaan että Steelers säilyy. Näitä on kiva pelata, ja Steelersin ja LASBin vertailu on täällä päin hyvä kahvipöytäkeskusteluaihe, lammilainen Tyrkäs sanoi.

LASB ei Steelersin tavoin ole pudotuspelejä koskaan pelannut. Nyt siihen on tilaisuus.

– Uskomme vakaasti siihen. Se on pieniä asioita parantamalla ja pelejä voittamalla omissa käsissä, Tyrkäs totesi. HäSa

Päivän lehti

19.1.2020