Urheilu

Hämeenlinna korjasi syöttönsä ja murjoi Kangasalan – joulukuun otteluohjelmalle rankkaa kritiikkiä valmentajlta

Runkosarjan kärki alkaa vakiintua joulunalusotteluruuhkassa.
Suvi Kokkonen takoi pisteitä muun muassa Taija Tikan ja Nikki Taylorin käsistä.

Lauantain hämäläisottelusta lentopallon Mestaruusliigassa tuli armoton syöttö-vastaanottokaksintaistelu, jossa Hämeenlinnan Lentopallokerho sai vierasrevanssin LP Kangasalasta. Jäätyään ensimmäisessä erässä jalkoihin, Kerho korjasi pelin käynnistävät osa-alueensa ja vei kaikki sarjapisteet lähes näytöstyyliin lukemin 1–3 (25–15, 17–25, 16–25, 19–25).

Tappio oli alkukauden hurmiossa pelanneelle Kangasalalle jo seitsemäs kahdeksaan viime otteluun kaikki kilpailut huomioiden. Sarjakakkonen Hämeenlinna kasvatti eron kolmanteen sijaan jo kymmeneen pisteeseen. LP Viesti on neljä pistettä Kerhoa edellä.

Kangasala osoitti avauserässä olevansa valmiimpi kamppailuun. Se takoi kolmella syöttövuorolla 10–3-johdon, missä tilanteessa Lentopallokerho oli käyttänyt molemmat aikalisänsä. Vierasjoukkue pääsi jo varhaisessa vaiheessa pohtimaan korjausliikkeitä.

Ja nämä korjausliikkeet toivat muutoksen. Kaikki kolme seuraavaa erää pelattiin lähes samalla kaavalla, mutta kilpakumppanin vastaanoton hajotti syötöllään Hämeenlinna, joka karkasi aina kymmenen pisteen korvilla.

Lentopallokerhon kapteeni Pauline Martinin mukaan joukkue päätti ensimmäisen erän jälkeen, että Kangasalan aggressiivisuuteen oli vastattava.

– Olimme ehkä väsyneitä, mutta emme tehneet ensimmäisessä erässä niitä asioita, joissa olemme hyviä. Ne toimivat sitten toisesta eteenpäin, kun he eivät nostaneet enää hyvin. Saimme torjunnankin helposti paikalleen, kun syöttömme auttoi, Martin pohti.

Yhden heikon, negatiivisten tehojen erän jälkeen Kerhon tähti Suvi Kokkonen otti oman johtavan hyökkäysroolinsa ja rökitti Kangasalaa myös syöttöpaikalla. Pelillinen täyskäännös alkoi Kokkosen syötettyä toisen erän ensimmäisellä syöttövuorollaan kolme peräkkäistä ässää tilanteeseen 7–3. Kokkonen pelasi toisen peräkkäisen yli 20 pisteen ottelunsa (22/+13) syöttäen peräti seitsemän ässää, vaikka nilkka selvästi vaivasi hieman.

Hämeenlinnalaisten voitokas peliliike oli LP Kangasalan virolaisyleispelaaja Nette Peitin ottaminen syöttöjen kohteeksi. Tämä johti lopulta siihen, että Kangasala muutti vastaanottotaktiikkaansa neljänteen erään. Pirkanmaalaiset nostivat enää kahdella pelaajalla ja saivatkin tehokkuuttaan korjattua, mutta tämä ratkaisu ei tuonut voittoa.

Peit kannatteli silti Kangasalaa hyökkäyspelissä. Liigan pistepörssin kakkonen teki kelvolliset tehot 19/+7. LP Kangasalan paras pelaaja oli silti maajoukkuelibero Tiiamari Sievänen, joka antoi joukkueelleen mahdollisuuksia parhaansa mukaan nostamalla peräti 85 prosentin tehoilla ja huolehtien valtaosan viistohyökkäyksistä peliin.

Pelin taso ei kokonaisuutena miellyttänyt kumpaakaan valmentajaa. Niin Hämeenlinnan Matteo Pentassuglia kuin Kangasalan Arttu Keränen löysivät syyn ottelutahdista. Molemmille ottelu oli viikon toinen, ja molemmat jatkavat ensi viikon alussa pelejään, Kangasala jo maanantaina Kuusamossa.

– En voi puhua vastustajan puolesta, mutta molemmat joukkueet ovat selvästi väsyneitä, eikä se ole fysiikkavalmennuksen vika. Näissä viimeisissä otteluissa ennen joulua pelin taso ei ole kovin korkea. Tämä oli silti parempi ottelu kuin OrPoa vastaan. Väsyneenä ei ole helppoa reagoida ensimmäisen erän jälkeen Pentassuglia tuumi.

– Eihän tällainen pelisuma mitään auta. Yleisönkin kannalta on typerää, kun peli on väsynyttä. Jos pelaisimme koko ajan tällä tahdilla, se olisi eri asia, mutta välillä tulee jaksoja, jolloin ollaan kaksi viikkoa pelaamatta. Se näkyy sitten pieninä vaivoina, joilla voi olla isojakin vaikutuksia, Keränen tylytti.

Pentassuglian mukaan Hämeenlinna taistelee fyysisesti jo ylärajoillaan ja pikkuvaivoja on useammalla pelaajalla, vaikka joukkue pelasi Kangasalla parhaalla mahdollisella kokoonpanollaan. Ensi viikolla Kerho pelaa keskiviikkona Mestarien liigaa MM-pronssiseura Eczacibasia vastaan ja lauantaina syksyn tärkeimmässä ottelussaan LP Viestiä vastaan cupin välierässä.

– Eczacibasi on tärkeä ottelu kaikille, mutta laitamme kaiken likoon vasta kolme päivää myöhemmin. Meidän ei tarvitse tapella pelissä, joka ei ole omissa käsissämme. Keskitymme seuraavaksi Viestin kohtaamiseen, italialaisvalmentaja povaa.

Kangasalta puuttui Hämeenlinna-ottelusta keskitorjuja Kayla Haneline, Keräsen mukaan varmuuden vuoksi. Haneline on ollut syyskaudella liigan parhaita keskipelaajia.

Jos Kangasala antoi hieman tasoitusta keskitorjujissaan, Hämeenlinna antoi palaa keskeltä kahta kauheammin. Mara Green ja Kateryna Kalchenko eivät saaneet yhtään torjuntapistettä, mutta hyökkäsivät 12 ja 9 pistettä syöttäen lisäksi yhdet ässät naiseen.

Passari Martinia luonnollisesti miellytti näiden vaihtoehtojen toimiminen.

– Yhteispelimme keskitorjujien kanssa on hyvää ja se tuottaa paljon pisteitä. On hyvä, että tiedän pystyväni pelaamaan joka paikalle niin, että kaikki tekevät pisteitä. HäSa

Päivän lehti

13.7.2020