Urheilu

Hämeenlinna kunnioitti maailmanmestarimentori Aki Ajoa – moottoripyörätallipäälliköstä kaupungin vuoden valmentaja

Aki Ajo on moottoripyöräilyn hämeenlinnalainen monitoimimies, jonka valmennusura ei usein nouse julkisuuteen.
Hämeenlinnan Liikuntahallit Oy:n hallituksen puheenjohtaja Seppo Kuvaja ja kaupunginvaltuuston puheenjohtaja palkitsivat Aki Ajon Hämeenlinnan vuoden valmentajana. Kuva: Tomi Vesaharju

Moottoripyörämies Aki Ajo sai torstaina Hämeenlinnan kaupungin ja Kanta-Hämeen urheilutoimittajien tunnustuksen uransa vähemmän tunnetusta puolesta, kun hänet palkittiin Hämeenlinnan vuoden 2018 parhaana urheiluvalmentajana.

Ajo on ennen kaikkea manageri, tallipomo, nimeään kantavan Ajo Motorsport -ammattilaisratamoottoripyöräilytallin keulahahmo. Viime vuosi toi vihdoin menestystä myös Ajon omalle nimelle, kun tiimin ajajat ottivat kuuden henkilökohtaisen maailmanmestaruuden jälkeen ensimmäisen tallimestaruuden Moto2-luokassa.

Tämän taustalla hän on vuosien ajan luotsannut eri luokkien kuskeja kohti maailman huippua. Kenties konkreettisimmin tätä kuvastaa tällä hetkellä tallin ainoa Moto3-kuski 15-vuotias turkkilainen Can Öncü, jonka kaksoisveli Deniz kuuluu myös lajin lupauksiin.

– Pojat ovat lahjakkaita, mutta haasteeni on löytää tapa, jolla he antavat itselleen aikaa. Tämä on pitkäjänteistä työtä, jossa täytyy askel kerrallaan haistella ja tuntea, mitä tekee. Jalat täytyy pitää maassa, Ajo antoi esimerkin filosofiastaan Hämeenlinnan pienimuotoisessa ”urheilugaalassa” torstaina.

 

Ajo oli nostamassa Suomen viime vuosien menestyneintä ratamoottoripyöräilijää Mika Kalliota MM-tasolle vuosituhannen alussa, mutta muistelee itse mieluiten yhteistyötä lajin tämän hetken ykköstähden Marc Márquezin kanssa.

– Moni aina kysyy, mitä opetin Márquezille, kun hän voitti meillä ensimmäisen maailmanmestaruutensa. Vastaan, että opin itse Márquezilta paljon, kun hän oli vasta 17. Vuorovaikutuksen kautta oppii, Ajo muistuttaa.

Aki Ajo on kuin brittijalkapallon managerit. ”Raa’at” valmennustyöt kuuluvat tallin muille osaajille, mutta Ajo johtaa peliliikkeitä bisneksen ja urheilun risteyskohdassa. Mutta on työssä henkilökohtaisempikin puoli.

– Harvoin tulee itseään valmentajaksi kutsuttua, mutta teen sitä oman tiimini kuskeille ja manageroitavilleni, sekä entisille kuskeille, että tuleville lupauksille. Enemmän tässä on kyse lajivalmennuksesta ja ”mentoroinnista”. Sellainen elämänohjaus on tärkeää, koska tämä laji on täysin elämäntapa, Ajo kertoi.

– Niitä kuskeja on ollut MM-sarjassa kymmeniä. Se sosiaalinen verkosto on oikeastaan pitänyt koko tiimiä pinnalla.

 

Ajo itse arvosti Hämeenlinnan tunnustusta paljon jopa maailmanmestaruuksiin verrattuna, vaikka mestaruudet ovat herkässä välinelajissa kovan työn takana. Hän sai Suomen Urheilugaalassa taustavaikuttajapalkinnon, mutta valmentamisesta häntä ei ole koskaan palkittu.

– Olen liikuttunut, että tämä huomionosoitus tuli vielä omalla kotikylällä. Näissä palkinnoissa on se paras puoli, että ne saavat miettimään ja arvostamaan asioita eri tavalla, kuten nyt valmennuspuolta, Ajo kiitteli.

– Enemmän meidän tiimissä nykyään merkitsee jokapäiväinen kehittyminen kuin mestaruudet. Pyrimme ruokkimaan intohimoa lajiin, joka tuo sitä kehitystä, mutta ei tässä lajissa oikeastaan ole töissä kuin intohimoisia ihmisiä, hän toppuutteli.

 

Vuosi 2019 on viisikymppiselle hämeenlinnalaiselle mielenkiintoinen. Ajo tekee talleineen uuden aluevaltauksen uudessa sähkömoottoripyörien MotoE-sarjassa, jossa hänen alaisuudessaan kisaa Moto2:a viime vuonna ajanut suomalaislupaus Niki Tuuli.

– Luokka on uusi, mutta suomalaisittain mielenkiintoinen, että rakennamme Nikin ympärille suomalaisen tiimin. Meillä ei ole ollut montaa suomalaista töissä. Mielenkiintoinen paluu juurille, Ajo totesi.

Moto2:ssa viime vuoden MM-kolmonen Brad Binder, Ajon luottomies, saa seurakseen uuden espanjalaisen, Moto3:n Gresini-tallista siirtyvän Jorge Martínin.

– Kaksi ensimmäistä vuotta Moto2:ssa on mennyt yllättävän hyvin. Nyt haasteena on, että moottoritoimittaja vaihtui, mutta se on kaikille sama. Testit ovat menneet hyvin, mutta yritämme saada paketin haltuun. HäSa

Hämeenlinnan parhaat 2018

Vuoden miesurheilija: Ville Lastikka (salibandy, Steelers)

Vuoden naisurheilija: Hanna Rantala (voimanosto, Laitilan Voimailijat)

Vuoden lupaava poikaurheilija: Lauri Kesti (jalkapallo, HJS)

Vuoden lupaava tyttöurheilija: Suvi Kokkonen (lentopallo, Hämeenlinnan Lentopallokerho)

Vuoden valmentaja: Aki Ajo (moottoripyöräily, Ajo Motorsport)

Kunniamaininta: Hauhon Sisun suunnistusjaosto (järjesti mittavat yösuunnistuksen SM-kisat talkoovoimin)

Valinnat teki Kanta-Hämeen Urheilutoimittajat ry.

Päivän lehti

29.5.2020