Urheilu

Hämeenlinna sai lopulta Pihtiputaan pihteihinsä – Keskittyminen omiin vahvuuksiin toi 22. peräkkäisen välieräpaikan

LiigaPloki ei kaatunut helpolla, mutta Lentopallokerho eteni 22. kerran peräkkäin mitalipeleihin.
Salla Karhu toi uuden vaihteen Hämeenlinnan Lentopallokerholle joukkueen hakiessa ratkaisua puolivälieräsarjalle. Kuva: Tomi Vesaharju
Salla Karhu toi uuden vaihteen Hämeenlinnan Lentopallokerholle joukkueen hakiessa ratkaisua puolivälieräsarjalle. Kuva: Tomi Vesaharju

Pihtiputaan LiigaPloki pani Hämeenlinnan Lentopallokerholle kampoihin naisten Mestaruusliigan kolmannessa puolivälierässä ja hetken aikaa myös neljännessä, mutta joutui lopulta taipumaan kesälomille kotisalissaan perjantaina. Hämeenlinna eteni 22. kerran peräkkäin naisten lentopalloliigan välieriin otteluvoitoin 3–1 voitettuaan ratkaisseen pelin samoin luvuin.

Helpolla Kerho ei sarjaa saanut poikki, vaikka nosti tasoaan huomattavasti tiistaista. Hyökkäyspisteet olivat työn ja tuskan takana, mutta neljännessä erässä vieraat pehmittivät Pihtipudas-salin kotijoukkueen vastaanoton totaalisesti.

Ratkaisu löytyi osittain vaihtopenkiltä. Maajoukkueyleispelaaja Salla Karhu tuli ensimmäisen erän edetessä kohti kotivoittoa Kerhon kuusikkoon Emmi Riikilän tilalle ja antoi palaa. Reiluun kolmeen erään Karhun kämmenestä syntyi 16 pistettä. Ei ollut mikään yllätys, että Hämeenlinnan ratkaisevan syöttövuoron neljännen erän lopussa syötti juuri Karhu.

Toinen avainpelaaja Hämeenlinnalle oli päätöserässä seitsemään hyökkäyspisteeseen 88 prosentin tappoteholla yltänyt keskipelaaja Mara Green niin ikään 16 pisteellään.

Ploki teki sarjan kolmanteen otteluun radikaalin peliliikkeen siirtämällä yleispelaaja Jeane Hortonin keskitorjujaksi. Keskisuomalaiset ratsastivat tällä ratkaisulla vielä neljännessäkin pelissä, ja yhdysvaltalainen tarjoilikin päävalmentaja Jukka Koskiselle ilonaiheita.

Horton iski yhteensä 16 pistettä, kun hän sai passari Suzanne Hornerilta enemmän luottoa kuin kukaan yleispelaajista. Viidellä torjunnallaan Horton oli kuin hyvin liikkuva stop-merkki, ja yleispelaajataustallaan tarjosi tukea myös vastaanottoon.

Pitkän erätauon jälkeen ensimmäisen erän vasta lopussa kääntänyt ja toista selvemmin hallinnut Lentiskerho hukkasi hieman vaihdettaan ja Ploki pääsi peliin mukaan sammuttamalla etenkin Suvi Kokkosen hyökkäystehot.

Siinä missä muutokset hieman sotkivat Hämeenlinnan peliä kotikentällä, nyt Kerho pääsi niskan päälle keskittymällä pelaamaan omilla vahvuuksillaan.

– He tekivät meille pelin vaikeaksi, joten muutimme nyt suunnitelmaamme ja päätimme pelata vain omaa peliämme ilman vastustajakohtaista taktiikkaa. Emme ole parhaassa mahdollisessa vireessä, ja heidän taktiikkansa toimi kerran muttei kahta, Hämeenlinnan päävalmentaja Matteo Pentassuglia pohti.

– Asenteemme oli iso tekijä tässä voitossa. Kun keskittyy omiin vahvuuksiinsa, niistä saa enemmän irti. Olimme tänään parempia syötössä, torjunta-puolustuspelissä ja hyökkäsimme tehokkaammin.

Hämeenlinnan välierävastustaja ja -aikataulu ratkeaa vasta viikonloppuna LP Kangasalan ja Oriveden Ponnistuksen puolivälieräsarjan jälkeen, vaikkei Kerho runkosarjan kuudenneksi sijoittunutta OrPoa voikaan kohdata.

Yksi asia on kuitenkin melko varma: Kerho pystyy vielä kiristämään ruuviaan.

– Pelasimme puolivälierissä 50–60 prosentin tehoilla, koska muuten meillä ei olisi ehkä virtaa loppupeleissä. Tämä oli suunniteltua. Olisimmeko voineet voittaa kolmessa ottelussa laittamalla kaiken peliin? Ehkä, mutta nämä ovat vaikeita pelejä siksikin, että altavastaaja laittaa kaiken peliin, koska heidän kautensa päättyy tappioon, Pentassuglia sanoi. HäSa

1–3(22–25, 21–25, 25–19, 17–25)

LiigaPloki

Pisteet:

Jeane Horton 16/+12Alex Donaghy 16/+5Riikkaliisa Kärkkäinen 13/+8Emilia Kääntä 9/0Suzanne Horner 2/0Venessa Loukonen 2/0Torjunnat: 8Ässäsyötöt: 6Vastaanottoprosentti: 27

Hämeenlinna

Pisteet:

Mara Green 16/+13Salla Karhu 16/+10Suvi Kokkonen 15/+1Maëva Orlé 12/+3Kateryna Kalchenko 10/+8Pauline Martin 3/0Torjunnat: 7Ässäsyötöt: 8Vastaanottoprosentti: 45