Urheilu Hämeenlinna

Hämeenlinna Tigers arvottiin ulos välieristä – "Päällimmäinen ajatus on, että matka jäi kesken"

Tynkäkausi toi arpajaiset naisten 1. divisioonaan.
Pelinrakentaja Jenni Pelkonen ja keskushyökkääjä Sini Lilja olivat Merle Ziemannin ohella Tigersin maajoukkuetaustaiset pelaajat. Kuva: Claudia Turkki
Pelinrakentaja Jenni Pelkonen ja keskushyökkääjä Sini Lilja olivat Merle Ziemannin ohella Tigersin maajoukkuetaustaiset pelaajat. Kuva: Claudia Turkki

Hämeenlinna Tigersin naisten 1. divisioonassa pelaava joukkue koki viikonloppuna karuimman mahdollisen kohtalon, mitä amerikkalaisen jalkapallon sarjataulukoissa voi käydä. Tigers menetti divisioonan välieräpaikan arvonnassa.

Tigers hävisi lauantaina Oulussa välieräpaikan ratkaisseen ottelun Northern Lightsille 8–14 eli yhden touchdownin suuruisella erolla. Voitolla Tigers olisi pelannut myös tulevana viikonloppuna.

Vain neljä ottelukierrosta käsittäneessä runkosarjassa Northern Lights ja Tigers päätyivät molemmat kahteen voittoon ja kahteen tappioon, mutta oululaiset pääsivät välieriin sarjakolmosena keskinäisten otteluiden voitoilla. Northern Lights voitti myös Seinäjoki Crocodilesin, joka päätyi niin ikään saldoon 2–2.

Tigers ja Crocodiles eivät kohdanneet runkosarjassa, ja joukkueilla oli voitot samoista vastustajista. Molemmat saalistivat myös yhden vierasvoiton.

Näin ollen Suomen amerikkalaisen jalkapallon liiton kilpailusääntöjen mukaan sija neljä arvottiin joukkueiden välillä sunnuntaina. Arpa suosi Crocodilesia.

– Tuntuuhan se epäreilulta, kun arvalla pudotaan. Tämä on tietysti erityistapaus, koska tällä kaudella meidän ei ollut mahdollista pelata Crocodilesia vastaan. Uusintaottelukaan on harvoin mahdollinen, Tigersin päävalmentaja Peter Arkko ymmärsi.

Naisten liigan kärkikolmikko arvottiin

Piste-ero oli Tigersilla Crocodilesia parempi, +25. Crocodiles pelasi 14 pistettä plussan puolelle. Näillä ei kuitenkaan ole Suomen sarjoissa kuin tilastollinen merkitys.

Arpa on ratkaissut piste-eron sijaan sijoituksia kaudesta 2017. Ensimmäisen kerran antiklimaattiseen pudotuspelileikkuriin joutui United Newland Crusaders, joka jäi kolmen joukkueen arvonnassa ulos miesten 1. divisioonan välieristä vuosi sitten.

– Sääntöä ei ole muutettu, koska parempaa ratkaisua ei ole ehdotettu. Seurat ovat hyväksyneet säännöt liittokokouksessa, Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liiton puheenjohtaja Roope Noronen kertoo.

Norosen mukaan piste-eron merkityksen poisto on tuonut lisää peliaikaa nuorille suomalaisille edeltäneisiin kausiin verrattuna.

– Halusimme eroon siitä, että täysin selvissä peleissä jenkki-backit juoksevat viimeisellä neljänneksellä lisää piste-eroa. Se ei ole lajin hengen mukaista, vähän kuin löisi kanveesissa makaavaa. Lisäksi esimerkiksi 2016 oli tilanne, jossa Roosters olisi kenttäpotkumaalin tekemällä hävinnyt Crocodilesille, mutta voittanut runkosarjan piste-erolla, Noronen selvittää.

Voittoon oli tilaisuus Oulussa

Tällä kaudella Tigersilla oli divisioonatasolle vahva joukkue ainakin kärjen osalta. Lähes kentällisellä pelaajia oli vaahteraliigakokemusta esimerkiksi Tampere Saintsin ja kuopatun Hämeenlinna Huskiesin väreistä, maajoukkuekokemustakin oli kolmella omalla pelaajalla sekä Wolverinesia vastaan lainatulla Jonna Tuovisella.

Arkon mielestä Tigers olisi ansainnut välieräpaikan. Se ei ollut kaukana kentälläkään, kun Tigers pääsi Oulun ottelun lopussa uusiin yrityksiin lähellä maalialuetta. Tigers rähmäsi pallon, mutta Arkon mukaan peli oli jo niin sanotusti kuollut pallonmenetyksen aikaan. Hyökkäys olisi voinut kantaa voittoon.

– Olimme viimeisessä ottelussa pelillisesti parempia. Naisten taistelu oli mahtavaa, ja siitä olisi toivonut palkintoa. Teimme muutaman ratkaisevan virheen, eikä onni ollut puolellamme. Uskon, että tuomarit näkivät sen oikein niin monella silmäparilla, Arkko harmitteli.

– Päällimmäinen ajatus on, että matka jäi kesken. Jäimme vähän löysään hirteen sen Oulun pelin jälkeen, emmekä saaneet kunnon päätöspeliä. Ilahduttavaa oli, miten muutaman kaupungin naisten joukkue hitsautui yhdeksi. En muista valmentajauraltani vastaavaa tsemppiä, mitä joukkue esitti Oulussa vammoista huolimatta.

Suurin osa jatkaa harjoituskaudelle

Tigersilla oli käytännössä yhteinen joukkue Hyvinkää Falconsin kanssa sekä farmisopimus naisten Vaahteraliigan finaaliin yltäneen Saintsin kanssa, vaikka pelaajavaihto ei toteutunutkaan kuin avausottelussa. Tamperelaisten kausi on vielä kesken, joten yhteistyön jatko on auki.

– Toiveissamme on, että farmiyhteistyö jatkuu. Tällä tiedolla jatkamme ainakin Hyvinkään naisten kanssa yhteistyötä, Arkko kertoi.

Tigers jatkaa näillä näkymin samankaltaisella, vähintään yhtä laadukkaalla joukkueella, ja samalla valmennuksella. Pelinrakentaja Jenni Pelkonen on lopettamassa uraansa, mutta muut avainpelaajat hinkuvat Arkon mukaan jo harjoituskentälle.

– Heti maanantaina kyseltiin, milloin aletaan harjoittelemaan. Suurin osa porukasta jatkaa, hyvinkääläisistäkin 90 prosenttia. Toivottavasti saamme kauden väliin jättäneitä pelaajia mukaan. Muutama paluumuuttaja on jo ilmoittanut haluavansa tulla joukkueeseen, Arkko raottaa. HäSa

Juttua korjattu 27.8. kello 11.01: poistettu virheellinen maininta naisten Vaahteraliigan sijojen arpomisesta tällä kaudella. Runkosarjan 2020 kärjen järjestys muodostui vierasvoittojen perusteella. Naisten Vaahteraliigan arvontatapaus oli viime vuonna, kun Steelersin ja Valkyriesin välillä arvottiin sija kolme.

Päivän lehti

27.9.2020

Fingerpori

comic