Urheilu Hämeenlinna

Hämeenlinnalainen linjatuomari Joni Pekkala viheltää ensi kaudella Liigassa – “Unelmien täyttymys”

Hämeenlinnalainen linjatuomari Joni Pekkala nousi mukaan Liiga-tuomareiden tryout-ryhmään kaudeksi 2018-19.
Joni Pekkala vihelsi lauantaina HPK-HV71 -ottelun Ritariareenassa.

Jääkiekkoliiga nimesi 17 päätuomaria ja 20 linjatuomaria kaudeksi 2018-19. Määrä on supistunut viime kaudesta 2017-18, jolloin mukana oli 25 päätuomaria ja 24 linjatuomaria.

Mukana on kuitenkin myös neljä tuomaria – kaksi päätuomaria ja kaksi linjatuomaria – valittuna Liigan tryout-tuomariryhmään.

Yksi heistä on 24-vuotias paljasjalkainen hämeenlinnalainen linjatuomari, Joni Pekkala.

Mahdollisuudesta puhelinsoitolla Pekkalalle ilmoitti Liigan erotuomarijohtaja Jyri Rönn.

Se puhelu edusti paitsi suurta mahdollisuutta, myös palkintoa kovasta uurastuksesta.

– Hyvältä se tuntui, kun kuuli, että pääsee mukaan. Pari vuotta on tehty paljon töitä tämän mahdollisuuden eteen, Pekkala iloitsee.

 

Kova työ Pekkalan kohdalla tarkoittaa konkreettisesti kursseja ja kouluttautumista ja oikeuden jakamista Mestiksen, Suomi-sarjan, kakkosdivisioonan, eri juniorisarjojen ja Liigan harjoituspelien otteluissa.

Kahdeksan tuomarivuoden aikana entinen HPK:n juniori Pekkala sanoo puhaltaneensa yli 700 ottelussa.

– Viime vuonna oli 123 ottelua kaiken kaikkiaan, Pekkala sanoo.

Pekkala ei vielä tiedä milloin ensimmäinen ottelu Liigassa on edessä. Tulevat ”työvuorot” jaetaan Liigassa vasta siinä vaiheessa, kun kaikki harjoitusottelut on saatu pelattua.

Sen Pekkala kuitenkin tietää, että ensimmäisestä ottelusta on tulossa ikimuistoinen.

– Samanlaisia ajatuksia tässä on liikkunut mielessä kuin varmasti pelaajilla ennen Liiga-debyyttiä. Unelmien täyttymys se on ja siitä tulee hieno hetki.

 

Kun sarjaporras nousee, nousevat vaatimukset myös tuomareille.

Lisääntyvistä yleisömääristä suhteessa muihin sarjatasoihin ja sitä kautta lisääntyvästä metelistä Pekkala ei ole huolissaan.

– Samaa työtä se on Liigassakin. Yleisö luo tuomareillekin fiilistä, eikä se paineita luo, Pekkala sanoo. Paitsiot ja pitkät kiekot pitää mennä oikein ja aloitusten on oltava tasapuolisia. Pelaajien kanssa kommunikointi on tärkeää pelin aikana, moni ei niin näkyvä asia vaikuttaa pelinjohdollisiin asioihin.

Liigan kyyti vaatii fyysisiä ominaisuuksia myös tuomarilta.

– Liiga vaatii enemmän fyysisiä ominaisuuksia myös tuomarilta, kun vauhti kasvaa. Lisäksi miehet ovat isompia ja jos joutuu menemään tilanteisiin, sen huomaa. Toisaalta peli on myös tällä tasolla selkeämpää.

 

Tuomareiden osa on usein armoton. Hyvin menneistä otteluista harvoin saa kiitosta, mutta epäonnistumiset saavat näkyvää huomiota.

Se ei Pekkalaa hetkauta.

– Tässä hommassa pitää oppia se, että toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. Meillä on hyvä tuomariporukka, jonka kanssa voi keskustella ja saa vertaistukea. Paineensietokyky kehittyy ainakin, mutta tuskin kukaan kokee, että tämä kävisi liian raskaaksi, Pekkala sanoo.

Pekkalan tavoite on ensin vakiinnuttaa paikkansa Liigan tuomareiden joukossa.

Tulevaisuuden osalta mielenkiintoista on, että kun lasikatot kansainvälisille kentille ovat murtuneet, myös tuomareille on avautunut mahdollisuuksia siirtyä ulkomaille.

Pekkala kuitenkin haluaa ottaa yhden asian kerrallaan.

– Tavoite on tehdä tästä ammatti. Se on kirkkain tavoite, mutta paljon on tehtävä töitä sen eteen ja otettava askeleita. Ensimmäinen askel sitä varten on tämä tryout-mahdollisuus, toivottavasti se poikii pysyvän paikan Liigasta. HäSa

Joni Pekkala

Syntynyt: 20.8.1994 Hämeenlinnassa

Työ: Jääkiekkotuomari

Muuta: Mukana Liigan tryout-ryhmässä. Pelannut pelaajaurallaan HPK:n juniorisarjoissa. Valittu Hämeenlinnan Jääkiekkotuomarit ry:n vuoden tuomariksi kauden 2016-17 päätteeksi.

Tiesitkö: Liigassa on myös Hämeenlinnassa syntynyt päätuomari, Teemu Salminen.