fbpx
Urheilu

Hämeenlinnalainen Olli Salo luotsasi KooKoon maajoukkuetauolle jaetulla kärkipaikalla Liigassa – miten temppu on tehty?

HPK-taustaiset voimat ovat liigasyksyn sensaation takana.
Hämeenlinnalaiset Olli Salo (vasemmalla) ja Kari Lehtonen ovat tehneet hyvää työtä KooKoon valmennuksessa. Kuva: Mikko Lieri / All Over Press
Hämeenlinnalaiset Olli Salo (vasemmalla) ja Kari Lehtonen ovat tehneet hyvää työtä KooKoon valmennuksessa. Kuva: Mikko Lieri / All Over Press

Hämeenlinnalainen 38-vuotias Olli Salo on ollut alkukaudella tekemässä kovaa temppua ja luotsannut KooKoon maaottelutauolle monen yllätykseksi Liigan jaetulle kärkipaikalle.

Salo ei kuitenkaan ole hätkähtänyt, vaikka moni on luonnehtinut kouvolalaisia Liigan alkukauden suurimmaksi sensaatioksi – eikä mitenkään syyttä.

– Tuloksellisesti olemme yltäneet siihen tavoitteeseen, minkä joukkue on itselleen asettanut, Salo sanoo.

Salo kertoo, että KooKoo on jakanut kauden jaksoihin, joissa jokaisessa on oma pistetavoite.

– Jaksoissa on noin 10-14 peliä. Ensimmäisellä jaksolla jäimme pisteen tavoitteestamme ja oli asioita, joissa meidän piti petrata. Pääsimme sitten seuraavalla jaksolla pistetavoitteeseemme ja pystyimme viemään peliämme eteenpäin, Salo arvioi.

– Käymme läpi jokaisen jakson jälkeen sitä, mitä kunkin jakson aikana on ollut hyvää niin pelin kuin yksilöpuolen osalta.

Salo kertoo, että joukkue on asettanut tavoitteekseen kuuden parhaan joukkoon pääsemisen runkosarjassa. Tällä hetkellä joukkue on tasapisteissä piikissä olevan – tosin kaksi peliä KooKoota vähemmän pelanneen – Ilveksen kanssa toisena. 38 sarjapistettä on kerännyt myös Kärpät.

Yhtenä merkittävänä asiana menestykselle on ollut se, että KooKoo on pystynyt pitämään omiin tehdyt maalimäärät pieninä.

– Isoin asia on ollut joukkueen sitkeys ja uhrautuminen. Logon eteen ja toinen toisilleen pelaaminen sekä uhrautuvaisuus on näkynyt esimerkiksi vahvassa johtoasemapelaamisessa. Kun olemme olleet johtoasemassa, olemme pyrkineet pelaamaan samalla tavalla ja pysymään aktiivisena, Salo avaa.

KooKoo ei ole kokonaisuutena erityisesti loistanut Liigassa erikoistilannepelaamisessa, mikä kertoo viisikkopelin olleen joukkueelle vahvuus. KooKoon ylivoima peli on ollut tehokkuudeltaan Liigassa kolmanneksi heikointa ja alivoima kahdeksanneksi parasta.

Viisikkopelissä periaatteina ovat olleet tutut hämeenlinnalaiset kulmakivet – tilanteiden tunnistaminen ja viisikkona hyökkääminen.

– Ensimmäisellä jaksolla molemmissa oli hakemista, mutta alivoima on parantanut paljon apuvalmentaja Mikko Heiskasen johdolla. Ylivoimakin on ottanut piirun verran askeleita oikeaan suuntaan, mutta tehokkuudessa ja alueelle pääsemisessä on parannettavaa. Erikoistilanteissa on loppukaudella oltava hyvä, se on selvä.

KooKoo vahvistui tuoreeltaan hyökkäykseen Terry Andin ja takalinjoilleen kovan laukauksen omaavan Sam Lofquistin.

– Olemme kaiken aikaa etsineet pelaajia, jotka ovat pystyneet auttamaan. Puolustuksesta Martin Bergeriltä valitettavasti loppui ura ja Saku Vesterinen on loppukauden sivussa. Heidän paikalleen hankimme ensin Eero Teräväisen ja nyt sitten Lofquistin. Välillä meillä oli puolustuksesta myös Alexander Bonsaksen ja Petteri Nikkilä sivussa, Salo muistuttaa.

Salon ryhmässä on paljon hänelle tuttuja pelaajia. Tämän kauden värväyksistä Joose Antonen ja Ville Meskanen ovat Salolle tuttuja Ilveksestä, Salon toimiessa Tampereella apuvalmentajana. Hämeenlinnasta tuttuja ovat Heikki Liedes ja Petteri Nikkilä HPK:sta ja Teemu Rautiainen molemmista seuroista. Salon ja HPK-taustaisen kolmikon lisäksi joukkueen maalivahtivalmentajana lisää Kerho-taustaa omaa hämeenlinnalainen Kari Lehtonen.

– Kun nämä pelaajat tulivat mahdolliseksi hankkia, näimme seurassa, että he ovat eteenpäin meneviä pelaajia ja hyvässä iässä. Historiani heidän kanssa ei niinkään painanut. Totta kai se auttoi, että oli käsitys siitä mistä ruuveista heidän kanssaan voisi puristella, Salo kertoo.

HPK-kasvatti Liedes on ollut KooKoon vahvan alkukauden ilmentymiä.

Tuoreeltaan Jukka Jalonen palkitsi Liigan maalipörssin kakkosena majailevan Liedeksen valinnalla Leijoniin ja Karjala-turnaukseen.

Liedes on KooKoossa pystynyt muovautumaan tuloksentekijäksi voitettuaan ensin Lukossa kapteenina Suomen mestaruuden erilaisessa roolissa.

– Minulla oli vahva usko häneen, kun juteltiin näistä asioista. Tiesin, että hän on kokonaisvaltainen pelaaja – ja sitä hän onkin. Hän on ollut meille niin tärkeä pelaaja alivoimalla ja otteluiden loppuhetkillä. Hän on todellinen joukkuepelaaja, Salo luonnehtii.

– Ennen kaikkea pelaajalle, joka on tehnyt vuosikausia kovaa töitä, Leijona-kutsu oli hienoa nähdä. Hän on pelaaja, joka tiedostaa millainen on pelaajana ja ymmärtää myös työnteon merkityksen. Olen ylpeä ja iloinen hänen puolestaan.

Loppukauden osalta KooKoo ei lähde pyytelemään anteeksi, eikä tavoitteitaan himmentää. Salo kuitenkin suhtautuu asiaan maltilla.

Kalaa tulee, kun on hieman hiljempaa.

– Edelleen mennään päivä kerrallaan -mentaliteetilla. Nyt hieman huilataan ja samalla ymmärretään, että pelissä voidaan yhteistyötä edelleen parantaa ja tehokkuutta voi saada lisää. Ruuvin kiristämisestä ei kannata puhua, kun joukkue on jo laittanut likoon itsetään jo paljon. HäSa

Menot