Urheilu Hämeenlinna

Sirpa Korkatti noussut arvostetuksi urheilujohtajaksi ja strategioiden luojaksi

Sirpa Korkatti on määrätietoisesti kehittänyt itseään ja ollut tekemässä aitiopaikoilla suomalaisen urheilun rakennemuutoksia. Hämeenlinnan Hiihtoseura säilyy kotiseurana.
Sirpa Korkatti viihtyy vapaa-aikanaan muun muassa Aulangon maisemissa.

Hämeenlinnalainen Sirpa Korkatti on noussut valtakunnallisesti arvostetuksi urheilujohtajaksi ja strategioiden luojaksi.

– Kysyn itseltäni mennessäni tilaisuuteen, mitä tuon tullessani huoneeseen. Oma vastaukseni on tuoda ratkaisuja, toisten arvostusta ja positiivisuutta.

Urheilun pariin veti serkkujen esimerkki. Kuusivuotiaana Sipi liittyi Hämeenlinnan Hiihtoseuraan ja innokkaan tytön kautta koko perheestä tuli urheilullinen.

– Hiihdin ja kävin ohjaajakoulutuksen ja 15-vuotiaana olin mukana nuorisojaoston toiminnasta. Aina oli mukavaa ja lähdinkin Tornioon opiskelemaan nuorisotyötä tavoitteena päästä järjestötyöhön, Korkatti muistelee.

Kymmenen vuoden poissaolon jälkeen vuosituhannen vaihteessa tie toi takaisin Hämeenlinnaan ja myös Hiihtoseuran toimintaan.

– Oletin palaavani samanlaiseen seuraan, josta olin lähtenyt. Mutta toiminta olikin henkitoreissaan. Se oli käänteen tekevä juttu urallani, Korkatti painottaa.

– Johtokunnassa otin vastuuta ja teimme strategian, jonka mukaan HlHS olisi viiden vuoden sisällä maan 50 parhaan hiihtoseuran joukossa. Tavoite täyttyi nopeammin, mukana oli hyviä toimijoita.

 

Vapaaehtoistoimijan ura eteni Hämeen Hiihdon johtokuntaan ja Suomen Hiihtoliiton liittovaltuuston, jonka ainoa naispuheenjohtaja Korkatti on tähän mennessä ollut.

Myöhemmin hänet valittiin Suomen Hiihtoliiton johtokuntaan. Elettiin myrskyisää aikaa ja maastohiihto erosi omaksi yhdistyksekseen. Korkatti, joka oli myös työelämässä siirtynyt urheilun pariin Suomen Liikunta ja Urheilu ry:n palvelukseen, ei kannattanut irtautumista.

SLU oli perustettu vuonna 1993 järjestörakenteen uudistuksen seurauksena. Vuonna 2012 oli uuden uudistuksen aika ja perustettiin Valo, joka puolestaan yhdistettiin Olympiakomiteaan vuoden 2017 alusta.

Korkatti on ollut aitiopaikoilla järjestömuutoksissa. Hän siirtyi SLU:n kehitysjohtajan paikalta Valon järjestöyhteistyöjohtajaksi.

– Ne olivat kiinnostavia ja opettavaisia vaiheita. Siinä mitattiin johtamistaitoja, kun sekä henkilökunnalla että jäsenillä oli vahvaa muutosvastarintaa, Korkatti korostaa.

– Mutta kun Valoa alettiin yhdistää Olympiakomiteaan, ymmärsin että tämä polku on nyt kuljettu loppuun ja vuonna 2014 tein kovan hypyn. Siirryin suuren tilintarkastusyhtiön KPMG:n palvelukseen sports advisory groupin asiantuntijatehtäviin.

Aiemmin Korkatti oli ollut urheilun järjestö– ja luottamustehtävissä. Nyt tavoitteena oli oppia jotain täysin uutta eli liiketoiminnallista ajattelua ja prosesseja.

– Oli aika uskaltaa ja irtautua urheilun sisäkehältä. Huomasin erilaisia näkökulmia, miten urheilua voi lähestyä. Minulla oli näky, että palaan kyllä urheilun pariin, mutta tiedän enemmän kuin silloin kun lähdin, Korkatti kertoo visiostaan.

 

Pari vuotta selvityksiä ja strategioita tehtyään tuli aika perustaa oma yritys, joka lähtikin hyvin liikkeelle.

Asiakkaina ovat olleet useat lajiliitot ja tehtynä on muun muassa Suomen Hiihtoliiton strategia ja työn alla Vuokatin urheiluopiston uusi strategia sekä Salibandyliiton palvelukuvaukset.

– On ollut hienoa, millaisista asioista eri ihmiset ovat halunneet kuulla näkemyksiä. Olen saanut luottamusta ja se saa nöyräksi. Strateginen kehittäminen sekä muutoksen ja ihmisten johtaminen ovat minun juttujani.

Kokeneella urheilujohtajalla on myös näkemyksiä siitä, missä nyt mennään Suomessa. Moni asia on mennyt eteenpäin, mutta edelleen muun muassa seuratyössä riittää kehitettävää.

– Kulttuurin muutos vie aikansa, mutta tarvitaan ammattimaisuutta ja siten isompia seuroja ja yksiköitä. Se voi toimia vapaaehtoisuudenkin pohjalta, mutta toiminnan suunta on oltava selvillä, näky tulevaisuudesta. On oltava rehellinen ja kysyttävä, onko meillä tarvittavaa osaamista.

Hämeenlinnan Hiihtoseurassa Korkatti toimii naisten edustushiihtäjien taustalla ja Laura Monosen managerina. Ensi vuoden alusta edessä ovat uudet haasteet Eerikkilän valmennuskeskuksen johtotehtävissä.

– Kyllä hiihtoseura on minun kotiseurani, vaikka nykyään pelaan tennistäkin. Olen aktiivinen kuntoliikkuja, Aulangon maastot ovat minun kirkko ja ilmakehä. Ja olen intohimoinen urheilun suurkuluttaja eli seuraan monenlaista urheilua. HäSa

Sirpa Korkatti

Syntynyt 1971 Hämeenlinnassa

Naimisissa, kaksi aikuista tytärtä

Koulutukseltaan yhteisöpedagogi AMK

Yrittäjä (Sipilisti)

Ollut monipuolisesti urheilun valtakunnallisissa johtotehtävissä

Kotiseura Hämeenlinnan Hiihtoseura

1.1.2019 alkaen Eerikkilään johtotehtäviin