Urheilu

Hämeenlinnalaisilla hyvää ja huonoa tuuria sekuntitaistossa kotivesillä – puuveneiden SM-soudut vauhtiin sprinteillä

Latu avasi SM-pienvenesoudut kahdella pronssilla.
Ossi Hämäläinen ja Niko Vanamo olivat hämeenlinnalaisista SM-puuvenesprintin nopeimmat, mutta jäivät pronssista alle sekunnin.

Hämeenlinnalaisseurojen vähäinen edustus ylsi tiukkaan mitalitaisteluun kolmessa sarjassa pienvenesoudun SM-kisojen avauspäivänä Katumajärvellä. Puuveneillä harvemmin kilpailtu sprintti tuotti Hämeenlinnan Ladulle pronssia yli 40-vuotiaiden miesten yksikkösoudussa ja yli 60-vuotiaiden miesten parisoudussa.

Heti kisapäivän aluksi Kari Aronen veteli ensin mainitun yksikkömitalin kukistamalla kahden sekunnin sisään soutaneet Olli Lehtosen ja Jussi Aapron. Käsiajanotto sai kilometrillä Aroselle ajan 4.50.

Aronen on vahvasti mukana myös kisajärjestelyissä.

– Aamu meni kokonaan järjestelyissä, joten 20 minuutin verryttelyllä suoritukseen pitää olla tyytyväinen. Matkalla ei ollut ongelmia. Olen tottunut puristamaan lopussa tahdintoistoilla ja pystyinkin vielä nostamaan vauhtia viimeisellä 100 metrillä. Mitali oli tavoitteena, mutta viimeistelyiden takia tunne oli odottava. Ei ainakaan ehtinyt stressata, Aronen kertoi.

Voittokamppailu oli myös tiukka. Kouvolan Soutajien Mikko Hölsä (4.33,6) kukisti siinä Virtain Urheilijoiden Jari Kuhnon 1,2 sekunnilla. Sarjassa oli kahdeksan soutajaa.

Iltapäivän puolella M60-sarjan parisoutukaksikko Arto Mykkänen ja Pentti Vepsäläinen toivat Ladulle toisen mitalin. Kisan kärkikolmikko ylsi omille kymmensekuntiluvuilleen, mutta kaksi pitkien matkojen Suomen mestaruutta tänä kesänä voittaneet Mykkänen ja Vepsäläinen taipuivat tässä kolmanneksi ajalla 4.24,2.

Voiton veivät Kouvolan Soutajien Jari Sorsa ja Lasse Gruzdaitis ajalla 4.20,9. Valkealan Harri Pyöriä ja Hans Jaakkola kiilasivat kakkosiksi soudettuaan kilometrin aikaan 4.23,1.

Kaikki sarjan veneet tekivät melko suuria koukkauksia, niin myös pahasti oikealle ajautunut Ladun kaksikko. Mykkänen ja Vepsäläinen ottivat kuitenkin ensimmäistä kertaa 60-vuotiaissa kilpaillessaan ensimmäisen sprinttimitalinsa.

– Tällainen matka on aina sekunneista kiinni. Ei se tappio isoakaan virhettä vaadi. Hieman tuntumaa lisää niin se sekunti olisi tullut hyväksemme. Niin se on vedettävä, että alusta heti niin kovaa kuin vene kulkee. Uskon enemmän huomiseen, koska olemme enemmän pitkän matkan kavereita, tuumi Vepsäläinen.

Katumajärven sää oli tuuleton, mutta sateinen. Se vaikutti jonkin verran näkyvyyteen, eikä vähäinen poijutus auttanut tarpeeksi veneitä pysymään reitillä.

– Minulla oli peili lipassa, mutta se oli niin vedessä, etten kerta kaikkiaan nähnyt valkoisia maalipoijuja, Mykkänen sanoi.

Isäntäseura Hämeenlinnan Soutajien toisena veneenä lauantaina nähtiin Ossi Hämäläisen ja Niko Vanamon parisoutukaksikko. Pitkän matkan Suomen mestarit kamppailivat kotisprintissäkin mitalista, jonka he hävisivät Kouvolan Joni Närhelle ja Hölsälle vain 0,6 sekunnilla (4.04,5). Virtain Urheilijoiden Kuhno ja Jouko Vaali jäivät vain kymmenyksen neljän minuutin haamurajasta ja veivät mestaruuden.

SM-kisat jatkuvat sunnuntaina 10 kilometrin normaalimatkalla kello 11. Nuoret soutavat viisi kilometriä. HäSa

Päivän lehti

21.2.2020