Urheilu Hämeenlinna

Hämeenlinnalaisille jalkapalloilijoille uudet värit paitoihin

Niilo Mäenpään ura jalkapallonurmilla jatkuu IFK Mariehamnissa. Martti Haukiojan tie vei FC Interiin.
FC Interissä viime kaudella pelannut Niilo Mäenpää nähdään alkavalla kaudella IFK Mariehamnin riveissä. Kuva: Jaakko Stenroos
FC Interissä viime kaudella pelannut Niilo Mäenpää nähdään alkavalla kaudella IFK Mariehamnin riveissä. Kuva: Jaakko Stenroos

Vaikka Niilo Mäenpää pukeutuu jatkossa IFK Mariehamnin vihreävalkoiseen, pysyy FC Interin sinimustaraita hämeenlinnalaislähtöisillä hartioilla myös tulevalla Veikkausliigakaudella. Siitä huolehtii Vaasan Palloseuran viime kauden jälkeen jättänyt puolustaja Martti Haukioja, joka siirtyy Turun Kupittaalle 1+1-vuotisella sopimuksella. 20-vuotias Haukioja kuntouttaa parhaillaan syyskuussa operoitua nilkkaansa, joka on kuitenkin toipunut hyvää vauhtia kohti täyttä harjoituskuntoa.

Huolimatta siitä, että Vaasassa kausi päättyi karvaaseen pettymykseen sarjatason vaihduttua ensi kaudelle pykälää alemmas, 17 peliä sesongin aikana pelannut Haukioja sai kesältä paljon.

– Vaikka kausi oli joukkueelle suuri pettymys, niin henkilökohtaisesti sain siitä myös paljon hyvää. Iso vastuu kehitti henkisesti ja ensimmäistä kertaa urallani murtauduin avaavaan Veikkausliigakokoonpanoon. Nautin muutenkin olostani Vaasassa ja mielelläni olisin siellä jatkanut, jos olisimme onnistuneet sarjapaikan säilyttämisessä. Tässä vaiheessa uraa on kuitenkin pakko miettiä omaa kehittymistä ja pelaaminen pääsarjassa palvelee sitä paremmin, sanoo Haukioja.

Haukiojan asioita hoitava agentti toi lopulta pöydälle tarjouksen Turusta ja kun Haukiojan korviin oli jo aiemmin kantautunut Interistä hyviä kaikuja, päätös oli yksinkertainen.

– Olen pelannut paljon eri rooleissa pitkin puolustuslinjaa, Italiassa kolmen topparin laitimmaisena ja Vaasassa viimeksi hyökkäysvaiheessa käytännössä wing-backia. Oli rooli täällä mikä tahansa, uskon sen kehittävän minua jalkapalloilijana edelleen.

Tuoreen turkulaisen tavoitteet ovat selvät.

– Ensin 100-prosenttiseen kuntoon, joka mahdollistaa lopullisen läpimurron jalkapalloilijana. Runkopelaajan rooli Veikkausliigassa ei riitä. Haluan sille tasolle, missä pystyn auttamaan joukkuetta ja ratkaisemaan pelejä. Kausi Chievossa jätti nälkää päästä uudelleen ulkomaille. Sinne päästäkseen pitää näyttää, että on hemmetin hyvä, Haukioja tietää.

Niilo Mäenpään aika Turussa tuli kahden kauden jälkeen päätökseen. Jatkosopimus Interiin oli loppuun asti varteenotettava vaihtoehto, mutta pari asiaa käänsi vaakakupin mantereelta kohti saarta.

– Inter hoiti asiat hienosti ja tosissaan olisivat halunneet minun jatkavan, 20 nuorisomaaottelua Suomen paidassa pelannut Mäenpää kiittelee.

– Olen näiden kahden kauden aikana pelannut monella pelipaikalla aina tarpeen mukaan ja keskusteluissa kävi selväksi, että roolini tulisi myös jatkossa olemaan samankaltainen. Kehittyäkseni edelleen tarvitsen kuitenkin selkeän pelipaikan ja paljon peliaikaa sillä. Olen kentällä kasi tai kymppi ja kun Maarianhaminasta niitä rooleja vahvasti tarjottiin, niin Aapon (kaksoisveli, myös MIFK) lisäksi se oli merkittävä plussa kohti seuran vaihtoa.

Haukiojan tavoin Italiassa taitojaan esitellyt Mäenpää haluaa vielä urallaan eteenpäin.

– Ehdottomasti tähtään ulkomaille, sillä ilman tavoitteita tämän homman voisi lopettaa. Näen, että minulla on vielä 2–3 hyvää vuotta aikaa saavuttaa isommat kentät ja sitä tavoitetta tukee nyt siirto tänne Maarianhaminaan, 21-vuotias Mäenpää uskoo. HäSa

Päivän lehti

28.9.2020

Fingerpori

comic