Urheilu

Hämeenlinnalaisjudoka Turpal Djoukaev pääsemässä viime hetkellä nuorten olympialaisiin

Turpal Djoukaev (vas.) väänsi Lauri Johanssonia vastaan oman seuransa kisoissa viime vuonna.

Hämeenlinnan Judoseuran Turpal Djoukaev pääsee lokakuussa uransa isoimpiin kilpailuihin, kun olympiakomitea valitsi 17-vuotiaan hämeenlinnalaisen Buenos Airesissa järjestettäviin nuorten olympialaisiin. Kisoihin osallistuvat maailman ikäluokan parhaat judokat, kuitenkin yhteensä vain yksi poika ja yksi tyttö kustakin maasta.

Suomen ainoana miespuolisena judoedustajana Argentiinaan lähtee siis Djoukaev, joka on 60-kiloisten maailmanrankingissa sijalla 18. Nuorten olympialaisissa kilpaillaan judossa kuitenkin vain neljässä painoluokassa, ja Djoukaev joutuu tavallista luokkaansa ylemmäs 66-kiloisiin.

Djoukaev on kuitenkin kisannut ennenkin 66-kiloisissa.

– Nyt tehdään sarjanvaihtoa. Kunnon kannalta on hyvä, ettei joudu pudottamaan painoa. Se on terveellistä ja voi keskittyä omiin vahvuuksiin, Djoukaev sanoo.

Nuorten olympialaiset on Djoukaeville näillä näkymin kauden kolmas kilpailu. Sitä ennen hän kilpailee kerran kotimaassa, kun hän aloitta kisakautensa ensi viikolla Orimattilassa, ja kerran ulkomailla, Puolassa seuraavalla viikolla.

Djoukaev teki läpimurtonsa nuorten luokissa viime kaudella, jolloin hän voitti alle 18-vuotiaiden SM-kultaa juuri 66-kiloisissa, alle 21-vuotiaiden SM-pronssia ja aikuisten hopeaa. Kauden päätteeksi hän kamppaili alle 18-vuotiaiden Pohjoismaiden mestariksi ja ensimmäisissä EM-kisoissaan pronssille, jälkimmäinen 60-kiloisissa.

Muu Suomen joukkue Buenos Airesin kisoihin nimettiin kaksi viikkoa sitten 15. elokuuta, mutta kansainvälinen judoliitto IJF antoi Suomelle maapaikan vasta seuraavana päivänä. Djoukaev sai tietää mahdollisesta valinnastaan viikko sitten.

– Ihan mukavat tunnelmat silloin oli, vaikkei vielä varmasti tiennytkään, pääseekö kisoihin. Kun joukkue valittiin, en saanut viestiä muutamaan päivään, mutta sitten olympiakomiteasta soitettiin. Samalla tuli ilmoitettua nopeasti valmentajallekin, Djoukaev kertoo.

Djoukaev on olympiajoukkueen 25. jäsen. Eniten suomalaisia osallistuu Suomen Urheiluliiton suunnitelmien vastaisesti yleisurheiluun: 13. Djoukaev on kilpailujen ainoa kantahämäläinen, mutta myös ainoa suomalainen kamppailulajeissa.

– Sen tiedän, että todella kova kisa ja suuri tapahtuma on tulossa. Olin viime vuonna nuorten olympiafestivaaleilla, mutta siellä oli vain eurooppalaisia. EM-kisoista sain enimmäkseen itseluottamusta.

Neljän vuoden välein käytävät nuorten olympialaiset käydään keväisessä Buenos Airesissa 6.–18. lokakuuta. Judo on ohjelmassa 7.–10. päivä. Sarjoihin osallistuu keskimäärin 13 judokaa. HäSa

Päivän lehti

24.2.2020