fbpx
Urheilu

Hämeenlinnalaiskeilaaja toteutti yhden suuren unelmansa jo 17-vuotiaana - Palaa torstaina Kaurialan lukioon MM-mitalistina

Joukkuekilpailun MM-pronssimitalisti tavoittelee vielä keilailuammattilaisuutta.
Mila Nevalaisen (vas.) ensimmäiset aikuisten arvokisat toivat heti MM-pronssin. Mukana joukkueessa olivat Peppi Konsteri, Ani Juntunen ja Eliisa Hiltunen.
Mila Nevalaisen (vas.) ensimmäiset aikuisten arvokisat toivat heti MM-pronssin. Mukana joukkueessa olivat Peppi Konsteri, Ani Juntunen ja Eliisa Hiltunen.

Torstaina kävelee Kaurialan lukion ovista sisään lukion tokaluokkalainen, jonka ”kouluviikko” on ollut vähän toisenlainen kuin muilla.

Koulukirjat olivat kyllä koko ajan mukana, mutta hämeenlinnalaisen Mila Nevalaisen, 17, viime viikko ja tämän viikon alku menivät Dubaissa – ja tuliaisina oli maanantainen keilailun joukkuekilpailun MM-pronssi.

– Veikkaan, etteivät ihmiset (koulussa) siitä kuitenkaan hirveästi tiedä. Ei ainakaan opiskelijat, Nevalainen sanoo.

Uraansa hän ei ole siis hirveästi koulussa rummuttanut.

– En ole sillä tavalla.

Vaikka eritoten MM-mitalin suhteen puhutaan isosta asiasta. Hänelle itselleen mutta myös suomalaiselle keilailulle. Suomen edellinen naisten joukkuekilpailun mitali on vuodelta 1995.

– Siitä asti, kun olen aloittanut lajissa, niin olen ollut, että olisi sairaan siistiä saada aikuisten tasolla joku MM-mitali. Nyt kun se on taskussa, niin ihan huikeaa!

Keilailun flow-tila

”Sairaan siistejä” olivat myös ne kokemukset, mitä keilailu pystyi Nevalaiselle Dubaissa tuottamaan. Arvokisat olivat hänen ensimmäisensä aikuisten tasolle.

Kilpailumuotoja oli useita. Single-kilpailussa Nevalainen jäi kauas kärjestä, mutta joukkuekilpailussa kaikki loksahti. Suomi hävisi välierän Yhdysvaltoja vastaan pistein 183–203, mutta oli varmistanut paikkansa mitalipeleihin puolivälierävoitolla Etelä-Koreasta 248–201. Nevalaisen lisäksi Suomen nelikossa keilasivat Peppi Konsteri, Ani Juntunen ja Eliisa Hiltunen.

– (Ikimuistoisinta oli) varmaan loppuvaiheessa, kun pelattiin joukkuekisaa. Varsinkin Koreaa vastaan, kun meidän oli pakko voittaa yksi sarja, että pääsemme mitalipeleihin, Nevalainen miettii.

– Ehkä se, kun viimeinen heitto siitä sarjasta oli heitetty, niin oli sellainen fiilis, että me pääsimme oikeasti jatkoon. En usko, että tulen sitä ikinä unohtamaan.

Parhaimmillaan pääsee keilailuissa tietynlaiseen flow-tilaan.

– Sitä on tosi vaikea sanoin selittää. Sellainen älyttömän hyvä fiilis. On helppo olla siinä tilanteessa. Voi antaa vain mennä. Luottaa omaan tekemiseen ja siihen mitä joukkuekaverit tekevät.

Ura edennyt vauhdilla

Kun Nevalainen sanoo ”aina” unelmoineensa MM-menestyksestä, hän tarkoittaa oikeasti, että aina.

– Periaatteessa siitä asti, kun pystyi sanomaan, että harrastaa keilailua. Ehkä kahdeksan ja puolen vuoden ikäisenä, Nevalainen kertoo.

Keilailusta löytyi hänelle ”toinen koti”.

– Se vaatii (lajina) tosi paljon keskittymistä. Siinä sitten periaatteessa unohtuu kaikki muu, mitä maailmassa tapahtuu. Keskittyy vain yhteen asiaa, nauttii siitä ja onnistumisista.

Ura on edennyt vauhdilla. Nevalainen voitti jo 16-vuotiaana aikuisten SM-hopeaa, kautta aikain nuorimpana naisena.

– Olen ainakin omasta mielestäni menestynyt aikaisin. Mutta en sitten tiedä, miten muut ovat pärjänneet nuorella iällä.

Tänä syksynä hän kertoo heittonsa olleen hukassa, mutta syyskuu toi jo parikilpailun junioreiden EM-hopean.

– Vaikka ei ole yksilökisoissa pärjännyt, niin joukkueena on mennyt hyvin, Nevalainen miettii.

– Uskon, että tekeminen on nyt varmempaa. Silloin varsinkin, kun on luottoa omaan tekemiseen. Nyt syksyllä on ollut fiilistä, että heitto on ollut vähän epävarmaa, mutta verrattuna vaikka viime vuoteen, niin tekniikka on silti mennyt eteenpäin.

Ammattilaisunelma

Seuraavana konkreettisena tavoitteena on EM-kisat helmikuussa. Dubain onnistuminen edesauttoi myös sitäkin isoimman tavoitteen saavuttamisessa. Eli keilailuammattilaisuuden.

– MM-kisoissa pääsee näyttämään huipuille ja heidän valmentajilleen, että täältä olisi vielä tulossa nuoria keilaajia, Nevalainen kertoo.

Tie ammattilaisuuteen on pitkä. Ja Nevalaiselle lajimaailmana vielä suhteellisen tuntematon. Ammattilaisuuden potentiaalinen aikaikkunakin on vaikea määrittää.

– Uskon, että huipulla ollaan tyyliin 25–40 ikävuoden välillä.

Keilailun ammattilaispiirit ovat ensisijaisesti yhdysvaltalaisvetoisia.

– Ne, ketkä ovat niin hyviä, että voivat pärjätä pelkästään keilailulla, menevät Jenkkeihin.

Toistaiseksi on Nevalainen kuitenkin vielä 17-vuotias lukiolainen, jolla on puolitoista vuotta koulua käymättä.

– Olen miettinyt sitä, että lähtisin sitten Jenkkeihin opiskelemaan, mutta en ole vielä varma onko se sitä, mitä oikeasti haluan. HäSa

Menot