Urheilu Hämeenlinna

Hämeenlinnan 5-ottelijat elvytti erikoisen perinnelajin – Noviisit heti mukaan PM-kotikisoihin

Hämeenlinnan 5-ottelijoiden Ida Kiuru, Juha Pirkkalainen ja Jouko Mikkola aikovat palauttaa urheilijoina olympiakaupunkia perinnelajin kartalle.
Miekkailu on nykyaikaisen viisiottelun vaativimpia lajeja. Ida Kiuru syöksyi harjoituksissa flechensä Antti Simolan rintaan. Kuva: Tomi Vesaharju
Miekkailu on nykyaikaisen viisiottelun vaativimpia lajeja. Ida Kiuru syöksyi harjoituksissa flechensä Antti Simolan rintaan. Kuva: Tomi Vesaharju

Elokuussa sulkeutuu ajallisesti pitkäksi venynyt ympyrä hämeenlinnalaisesta viisiottelusta. Kesällä 1952 Ahveniston ympäristössä kisattiin Helsingin olympialaisten nykyaikainen viisiottelu. Sen jälkeen laji päätyi kisapaikan tavoin hiljalleen retuperälle.

Kesän lopussa, tarkalleen 29. elokuuta, Ahvenistolla ja Aulangolla käydään nykyaikaisen viisiottelun avoimet Pohjoismaiden ja Suomen mestaruuskilpailut. Myös kisaamassa tulee olemaan hämeenlinnalaisväriä.

Ida Kiuru, 30, ja Juha Pirkkalainen, 39, ja Jouko Mikkola, 55, aikovat tehdä PM-kisoissa ensimmäisen viisiottelunsa.

– Minulla ei ole ikinä ollut mitään kilpailuintoa missään lajissa, mutta nyt sellainen on jostain syystä herännyt. Tämä on siihen varmasti hyvä laji. Olen ratsastanut koko ikäni, mutta miekkailun aloitin viime helmikuussa. Nyt on sitten vain yhdistetty kaikki lajit, Kiuru kertoo.

 

Kilparatsastuslupa vaaditaan

Nykyaikaisessa viisiottelussa kisoja on Pohjoismaissa harvakseltaan, ja alueen mestaruuskisoihinkin pääsee suoraan osallistumaan ilman karsintoja. SM-puolella kaikki urheilijat otetaan suorastaan avosylein vastaan. Viime kesänä SM-kilpailuissa oli yhteensä kymmenen osanottajaa.

Altaan syvään päähän hyppääminen käy siis muutenkin kuin viisiottelun avaavalla vapaauintiosuudella. Lajitaidot pitää sitä ennen todistaa näkökulmasta riippuen siinä vaikeimmassa osalajissa, esteratsastuksessa, jossa urheilijan täytyy ensin hankkia kilpailulupa 100 senttimetrin esteillä.

Se on Pirkkalaisen projekti, vaikka hänellä on ollut oma hevonen lapsesta asti, ja ratsastus oli hänen tiensä viisiotteluun.

– Ampua ja miekkailla voi huonostikin. Ratsastus on se viimeinen selätettävä, kun vaaditaan sijoittuminen kansallisissa kisoissa tietyssä estekorkeudessa tai ratsastusopettajan kirjallinen suositus. Ensimmäinen askel olisi kiertää pikku ratsastuskisoja, Pirkkalainen toteaa.

– Rouva on ratsastanut hevosellamme Aulangolla. Päädyin vähän vahingossa lajiin kun kysyin elokuussa ratsastuskurssista. Kuulin, että täällä on aloittanut viisiotteluporukka, joka hyppää ensi kesänä korkeampia (ratsastus)luokkia. Olen kilpaillut kamppailulajeissa koko ikäni, mutta vanhempana paikat eivät vain kestä niitä.

Kiuru pitää itseään hämeenlinnalaisena, mutta asuu suuren osan vuodesta Puolassa, missä hän opiskelee eläinlääketiedettä. Siellä hän hioo varsinkin miekkailu- ja uimataitojaan.

– Pyrin uimaan ja juoksemaan kuudesti viikossa ja käyn miekkailemassa ryhmässä kaksi kertaa viikossa, mutta miekkailuvalmennus on puolaksi, eikä kielitaitoni ihan riitä, Kiuru naurahtaa.

– Pitää muistaa opiskellakin, mutta oma tavoitteeni on ensin saada ratsastusluvat kuntoon ja sitten saada uintitekniikka sellaiseksi, ettei tarvitse hävetä. Uskon, että miekkailu paranee Puolassa.

 

Masterien MM-kisat yhä haussa

Kilpailumielessä Hämeenlinnan viisiottelijoiden pidemmän aikavälin tähtäin on kahden ja puolen vuoden päästä järjestettävät masters-MM-kisat. Aikuisurheilijoiden kilpailut pidetään todennäköisesti joko Hämeenlinnassa tai Teksasin San Antoniossa.

Hämeenlinnalaiset lähtevät siitä, että Helsingin kesäkisojen 70-vuotismuistelon kunniaksi yli 30-vuotiaiden MM-mitaleista kilpaillaan vanhassa olympiamiljöössä.

– Se PM-kisa on meille ensimmäinen kokemus ja testikisa matkalla kohti päätähtäintä, eli niitä MM-kisoja. Tavoittelemme PM-kisoihin 40–50 osallistujaa, ja MM-kisoihin toista sataa, sanoo kisojen puuhamies Hämeenlinnan 5-ottelijoiden puheenjohtaja Antti Simola.

Vuoden 2022 MM-isäntä päätettäneen tämän vuoden syyskuussa Unkarin Györissä. Siellä pidettävät masters-MM-kisat ovat tähtäimessä Hämeenlinnan 5-ottelijoista myös Jouko Mikkolalla.

– EM-kisoissa olen ollut urheilijana, mutten MM-kisoissa. Sitä kokemusta haen, vaikka kyse onkin veteraanikisoista, kertoo urheilun parissa golf- ja mentaalivalmentajana tunnettu Mikkola.

– Tämä on mentaalivalmentajalle mielenkiintoinen projekti, kun on viisi erilaista lajia, joissa kehitytään noviisista urheilijaksi. HäSa

Päivän lehti

29.1.2020