fbpx
Urheilu

Hämeenlinnan nuoret MM-jalkapalloilijat uusien haasteiden edessä

Katariina Kosola ja Tuuli Enkkilä ponkaisivat HJS:stä Ilveksen kautta MM-viheriölle.
Tuuli Enkkilä on ehtinyt juurruttaa paikkansa Suomen tyttöjen maajoukkueen ja Ilveksen keskikentällä. Skotlannin Naomi Welch jäi taannoin maaottelussa kakkoseksi pääpallotilanteessa.

Suomalaisen joukkueen paikka jalkapallon maailmanmestaruuskilpailuissa on jo harvinainen saavutus. Useamman hämeenlinnalaispelaajan paikka jalkapallon MM-kisoissa on puolestaan ainutkertainen saavutus.

Suomi on ollut mukana kerran alle 20-vuotiaiden miesten, kerran alle 17-vuotiaiden poikien ja kaksi kertaa alle 20-vuotiaiden naisten MM-lopputurnauksessa. Hämeenlinnalaisseuran kasvateista mukana on ollut vain vuonna 2006 espoolaista Honkaa edustanut Taru Laihanen. Nyt hämeenlinnalaisia on kaksi, joista toinen ainakin nimellisesti on vielä HJS-pelaaja.

Katariina Kosola ja Tuuli Enkkilä olivat odotettuja valintoja reilu viikko sitten julkaistuun lopulliseen alle 17-vuotiaiden tyttöjen MM-joukkueeseen. Kaksikko on kuulunut joukkueeseen vuosi sitten alkaneen EM-projektin alusta asti ja pelannut säännöllisesti isoja minuutteja. He olivat tienaamassa Suomelle ikäluokan ensimmäistä MM-paikkaa toukokuun EM-kisoissa ja saavat oikeutetusti päättää U17-taipaleensa MM-kisoissa.

– Tunne on odottava, koska tämä on aika ainutlaatuinen tilaisuus. Vähän on myös haikeutta, koska tämä on meille viimeinen pelitapahtuma tällä porukalla. Lähdetään hakemaan hyvää lopetusta, maajoukkueen kapteenistoon kuuluva Enkkilä tunnelmoi.

 

Kosola ja Enkkilä ovat molemmat Hämeenlinnan Jalkapalloseuran kasvatteja. Laitapelaaja Kosola huomauttaa, että seuroissa vietetyllä ajalla on suuri osuus maajoukkueen vireeseen.

– Meillä ei ole ollut EM-kisojen jälkeen kuin kaksi maajoukkueleiriä, mutta omissa seuroissa on tehty hyvin hommia. Toki leireillä on käytetty kaikki aika hyödyksi, 17-vuotias sanoo.

Kosola edustaa edelleen virallisesti HJS:ää, mutta kuluneella kaudella hän pelasi naisten Kakkosta Hämeenlinnan Härmässä ja voitti ikäluokkansa SM-pronssia HJS:n kumppaniseura Tampereen Ilveksen kanssa.

– B-SM-sarja oli minulle pääsarja. Siellä tuli hyvin vastuuta, joten kausi oli ihan onnistunut, Kosola toteaa.

Samaan Ilveksen joukkueeseen kuului myös Enkkilä, joka on edustanut tamperelaisseuraa jo kolmen vuoden ajan. Enkkilä kuului tällä kaudella myös edustusjoukkueeseen, jossa tilille tuli 12 ottelua Ilveksen yltäessä Naisten Liigan seitsemänneksi.

– Kyllä meidän piti B-tytöissä se mitali saadakin, keskikentän keskustassa viihtyvä Enkkilä tuumaa.

 

Kun Kosolan tähdittämältä Härmältä jäi nousu naisten Ykköseen saavuttamatta karsinnoissa, seudun paras naisten edustusjoukkue pelaa yhä Kakkosta. Siirto muille paikkakunnille on maajoukkuelupaukselle kehityksen kannalta lähes välttämätöntä.

Kosola opiskelee Helsingissä Mäkelänrinteen urheilulukiossa ja pelaa ensi kauden näillä näkymin koulun yhteyteen vasta perustetussa Helsinki Football Academyssä poikien piirinsarjoja.

Koti-Suomi kasvattaa melko hyvin futarityttöjä. Suomi ylsi EM-kolmoseksi joukkueella, jossa vain Dana Leskinen (Hoffenheim) pelasi Euroopan huippuakatemioissa.

Tampereelle muuttoa suunnitteleva Enkkilä aikoo ensin vakiinnuttaa paikkansa Ilveksen liigajoukkueessa ennen kuin tähyää Suomen rajojen ulkopuolelle.

– Totta kai tavoite on nyt saada isompia minuutteja liigassa. Se palvelee vielä kehitystä hyvin, mutta kyllä kohta pitäisi päästä ulkomaille isompiin seuroihin kehittymään.

Juttuun korjattu 6.11.2018 klo 22.30 tieto hämeenlinnalaislähtöisestä Taru Laihasesta nuorten naisten MM-joukkueessa 2006.

Suomen alle 17-vuotiaat tytöt Uruguayhin

MM-lopputurnaukseen valitut pelaajat:

Maalivahdit: Emma Immonen (PK-35 Vantaa), Anna Koivunen (TPS).

Puolustajat: Fanny Söderström (VIFK), Nea Silvola (HJK), Kaisa Juvonen (Ilves), Joanna Tynnilä (TiPS), Ella Pesonen (HJK), Nana Yang (FC Honka), Alisa Hokkanen (PK-35), Emmi Siren (TiPS).

Keskikenttäpelaajat: Tuuli Enkkilä (Ilves), Vilma Koivisto (Piteå IF, Ruotsi), Oona Siren (TiPS), Heta Olmala (ONS), Katariina Kosola (HJS), Julia Sainio (TPS), Annika Huhta (HJK).

Hyökkääjät: Aino Vuorinen (FC Honka), Jenna Topra (TiPS), Dana Leskinen (TSG 1899 Hoffenheim, Saksa), Jenni Kantanen (Ilves).

Päävalmentaja: Marko Saloranta.

 

Suomen ottelut:

tiistaina 13.11. kello 21.00 Uusi-Seelanti–Suomi, Montevideoperjantaina 16.11. kello 21.00 Suomi–Ghana, Montevideotiistaina 20.11. kello 22.00 Suomi–Uruguay, Maldonado

Turnauksessa on neljä neljän joukkueen lohkoa, joiden kaksi parasta pääsee pudotuspeleihin. Suomi pelaa lohkossa A.

Muut lohkot: B: Meksiko, Etelä-Afrikka, Brasilia, Japani; C: Yhdysvallat, Kamerun, Pohjois-Korea, Saksa; D: Etelä-Korea, Espanja, Kanada, Kolumbia.

Finaali pelataan 1. joulukuuta Estadio Charrúalla Montevideossa. Mestaruutta puolustaa Pohjois-Korea.

Menot