Urheilu

Hämeenlinnan Hiihtoseura palasi vallankahvaan – viestivoitto Suomen cupin avauskisassa tuli helposti

Anni Kainulainen (vas.), Maija Hakala ja Laura Mononen avasivat Suomen cupin viestit voitolla sunnuntaina Vuokatissa.

Hämeenlinnan Hiihtoseuran naisten viestijoukkue on kuulunut usean vuoden ajan kotimaan kärkijoukkueisiin.

Viime kaudella saldoksi tuli SM-pronssi ja Suomen cupin kolmossija. Edellä olivat Kainuun Hiihtoseura ja Vuokatti Ski Team.

Tälle kaudelle Anni Kainulainen, Maija Hakala ja Laura Mononen asettivat tavoitteeksi paluun ykköseksi ja kauden avauskisa Vuokatin Suomen cupissa myös ennakoi hyvää kautta.

Kokonaan perinteisellä tyylillä hiihdetyn 3 x 4 kilometrin viestin voitto tuli selvällä erolla Oulun Hiihtoseuraan (+34,5) ja Vuokatti SkiTeamiin (+59,7). Kainuun Hiihtoseura oli neljäs (+1.22,7).

Avausosuudella Anni Kainulainen lähti terävästi ja karkasi Vuokatin Katri Lylynperän kanssa. Vaihdossa ennakkoon pahimman uhkaajan Oulun Marjaana Pitkänen oli jäänyt puoli minuuttia.

– Ajattelin, että Katri saattaa lähteä heti alusta kovaa ja tarkoitus olikin ottaa siitä peesi. Tänään oli selkeästi parempi päivä kuin eilen sprintissä ja hiihto tuntui hyvältä. Peesissä oli helpompi tulla, mutta työnsin alamäissä Katrille vauhtia, jotta yhdessä saatiin eroa isommaksi takana tuleviin, Kainulainen kertoi.

Kainulainen ja Hakala olivat pettyneitä suorituksiinsa lauantain vapaan tyylin sprintissä, mutta molemmat olivat luottavaisia kunnostaan ennen viestikisaa.

Maija Hakala lähti vetämään toista osuutta. Vuokatin Ann-Mary Ähtävä pysyi Hakalan kyydissä, mutta ero Oulun Maria Virpiin kasvoi 45 sekuntiin. Osuuden nopein Heini Hokkanen nosti Kainuun viidenneksi.

– Tarkoitus oli lähteä rennon reippaasti, mutta rentous unohtui jo ennen ekaa nousua. Hampaat irvessä sähellystä, jotta vaihtoon pääsi ensimmäisenä. Nyt suuntaan pohjoiseen lumille hakemaan varmuutta tekniseen suorittamiseen. Kisat jatkuvat parin viikon päästä Rovaniemellä, Hakala sanoi.

Ankkuriosuudella kautensa avannut Laura Mononen näytti maajoukkuehiihtäjän eron kansalliseen tasoon ja pudotti heti Vuokatin Aija Söyringin. Myös Riitta-Liisa Roponen Oulun ankkurina ohitti Vuokatin.

– Hyvistä asemista pääsin lähtemään ja sai mennä omaa vauhtia. Ei tullut tiukkaa paikkaa eli hyvä kauden aloitukseksi. Kaikki on nyt kunnossa, ongelmia ei ole ollut. Viime vuoden virheistä oppineena lähden hyvillä mielin uuteen kauteen, Mononen iloitsi.

Jatkossa naisten viesteihin tulee tiukempaa kilpailua, kun kaikki maajoukkuehiihtäjät tulevat mukaan.

Vuokatilta avauskisasta puuttuivat A-maajoukkueeseen kuuluvat Eveliina Piippo ja Susanna Saapunki, Kainuulta Anne Kyllönen sekä Krista Pärmäkoski Ikaalisten Urheilijoilta, joka avauskisassa oli kahden osuuden jälkeen neljäntenä Oulun edellä, mutta jätti ankkurin puuttuessa viestin kesken.

Miehissä asemat ovat muuttuneet viime kaudesta tyystin seurasiirtojen ja lopettamisten myötä.

Vuokatissa 3 x 6 kilometrin viestin voitti raisiolainen SkiTeam 105 joukkueella Lassi Vuorinen, Aleksi Parttimaa ja Lauri Vuorinen.

Oman mausteensa helpohkolla ladulla toi se, että osa hiihti osuutensa tasatyöntönä ilman pitovoiteita.

Ankkuri Lauri Vuorinen, joka voitti lauantaina vapaan tyylin sprintin, kuului tasatyöntäjiin ja loppukirissä hän kukisti Pyhäjärven Pohti SkiTeamin ankkurin Heikki Korpelan 1,5 sekunnilla.

– Se oli pito vastaan tasuri. Tavoite oli mennä nousut helpolla ja panostaa laskuihin ja se toimi. Tämä oli seurallemme kova juttu, Vuorinen korosti.

Kolmanneksi ylsi Ilmajoen Kisailijat ankkurinaan Kari Varis (+5,9) ja neljäntenä maalissa oli Perttu Hyvärinen (+19,6) Puijon Hiihtoseurasta, jolta puuttui Iivo Niskanen.

Kautensa avannut Ristomatti Hakola oli ankkuriosuuden nopein ja nosti Jämin Jänteen viidenneksi (+48,0). Hattulalaislähtöinen Vesa Kallio ankkuroi Imatran Urheilijat yhdeksänneksi (+1.20,8).

Kahden viikon päästä Rovaniemellä koko A-maajoukkueen pitäisi olla mukana, kun ohjelmassa ovat perinteisellä tyylillä normaalimatkat (N10/M13,2 km) ja sprintit. HäSa